Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
POČÍTAČ.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
HARDWARE.
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.1 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě BIT, BYTE, PŘEDPONY Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Jak pracuje počítač Název školy
Optická média.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Záznamová média Informatika – 6. ročník
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Záznamová média NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Periferní zařízení počítače - opakování
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systém Windows
Číselné soustavy - převody
Převody čísel. soustav - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výstupní zařízení - plotr
Výstupní zařízení počítače - plotr
Světlo, optické zobrazení - opakování
Vnější paměti počítače
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Výstupní zařízení počítače - skener
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software počítače - rozdělení
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výstupní zařízení - skener
Historie výpočetní techniky
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software počítače – opakování, rozdělení software
Vnitřek skříně počítače
Software počítače 2 - opakování
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Informační a komunikační technologie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektronový obal atomu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Vědní obory zabývající se informacemi
Číselné soustavy - Opakování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační paměť
Paměť počítače.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. Autor: Mojmír Možný Opakování – počítač PC Anotace: Digitální materiál opakující pojmy procesor počítače a paměti počítače. Procvičující pojmy vnitřní a vnější paměti. Jsou zopakovány pojmy pevný disk, kompaktní disk CD, DVD a vlastnosti těchto pamětí. Klíčová slova: procesor počítače vnější paměti počítače vnitřní paměti počítače pevný disk CD-ROM DVD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 31 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HSD1_11

Počítač PC Co je počítač? Počítač je stroj na zpracování číselných, grafických a textových informaci Vyjmenuj znaky počítače Pracuje ve dvojkové číselné soustavě Pracuje podle předem připraveného programu Zpracovává úlohu postupně, krok za krokem Co znamená pojem kompatibilita PC? Je to vzájemná slučitelnost hardwaru a softwaru počítačů podle standardu IBM.

Procesor počítače K čemu slouží procesor počítače? Procesor zpracovává data a provádí výpočty s daty Co je frekvence procesoru? Jaká je jednotka frekvence procesoru? Je to počet operací, které procesor provede za jednu sekundu. Jednotkou frekvence je 1 hertz Kde je umístěn v počítači procesor? Je umístěn na základní desce

Paměti počítače Vyjmenuj vnitřní paměti počítače. Operační paměť RAM Vnitřní paměť ROM Jaké znáš vnější paměti počítače? Pevný disk, kompaktní disk – CD, DVD, flash paměť Charakterizuj operační paměť počítače Je to paměť energeticky závislá – vypnutím počítače se její obsah maže Jsou v ní uloženy programy, se kterými uživatel právě pracuje Po zapnutí počítače se do ní načítá operační systém

Paměti počítače Charakterizuj vnitřní paměti ROM? Jsou v ní uloženy informace o nastavení počítače výrobcem Vypnutím počítače se její obsah nemaže. Z paměti lze data číst, uživatel do ní nemůže data zapisovat Charakterizuj pevný disk počítače Je to trvalá paměť, energeticky nezávislá Vypnutím počítače se její obsah nemaže Princip uložení dat je magnetický. Kapacita pevných disků - stovky GB až TB

Kompaktní disk CD, DVD Charakterizuj kompaktní disk CD CD je vnější optická paměť Data jsou čtena laserovým paprskem, který se odráží od povrchu disku Kapacita CD je 700MB Co znamenají zkratky CD – ROM a CD – RW? CD – ROM – disk, ze kterého lze data číst, a na který lze data uložit (vypálit) jen jednou CD – RW – disk, na který lze data uložit (vypálit) opakovaně, je to přepisovatelný disk

Kompaktní disk CD, DVD, flash paměť Jaký je rozdíl mezi diskem CD a DVD? DVD má větší hustotu záznamu a větší kapacitu. Kapacita CD je 700MB, kapacita DVD je podle druhu od 4,7GB do 17,1 GB Charakterizuj flash paměť Je energeticky nezávislá, data jsou uložena trvale, vyjmutím z počítače se její obsah nemaže. Výhodou jsou malé rozměry

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Zůna, Pavel: Informatika a výpočetní technika. Praha: Grada, 1993. 184s. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.