STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Kontrolní šetření kvality sociálních služeb Mgr. Blanka Mikaušová Odbor sociálních.
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
1 Standardy kvality ve službách sociální prevence Mgr. Petr Hanuš
PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z KONFERENCE INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2013 Mgr. Tomáš Lechner, VŠE v Praze.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Benchmarking sociálních služeb Mgr. Marián Svoboda AUGUR Consulting s.r.o.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
1. WORKSHOP.
Dotační programy Ústeckého kraje
Dokument KAP MSK - obsah
Úřad práce České republiky
Plánování ve školní tělesné výchově
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Společenská odpovědnost ve školství
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Úloha bodového systému
Náměty pro činnost Národního fóra
Pracovní porada Pracovní list.
Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Ústí nad Labem
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Terapeutické komunity
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
CyberCzech a kybernetická bezpečnost v ČR
Gymnasium Jižní Město Praha
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Jak přispívat do Souborného katalogu ČR
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Energetický management
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Autoevaluace z pohledu
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Profesionalizace sociální práce v ČR
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“

Proces definice SKSS Fáze 0 1989 – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období, inspirace zahraniční praxe, hledání významu sociálních služeb, rozlišení od veřejných služeb (transformace sociálního systému), zvýraznění práv klienta (odklon od vyloučení a zavření „nevhodných“ osob mimo „běžnou“ populaci, ale vyrovnání práv, snaha o začleňování do „běžné“ společnosti) pracovní skupina odborníků z praxe s účastí metodiků + někdo, kdo to prosadil na MPSV inspirace zahraniční praxí (např. Velká Británie, Rakousko …) výstup: „Zavádění standardů kvality sociálních služeb do praxe - Průvodce poskytovatele“ http://www.mpsv.cz/files/clanky/5964/pruvodce.pdf

Proces definice SKSS Fáze 1 2002 - 2006 transformace do zákona o sociálních službách – proces neznámý…, z velké části zachován původní dokument, součást vyhlášky č. 505/2006 Sb. účinnost zákona č. 108/2006 Sb. a vyhlášky č. 505/2006 Sb. od 1.1.2007

Proces definice SKSS Fáze 2 2007 - 2008 „8 diskusních setkání, jejichž cílem bylo zmapovat názorové proudy všech zainteresovaných aktérů k výkladu a naplňování standardů“ skupinové workshopy zástupců poskytovatelů, inspektorů a vzdělavatelů nad vyjasněním klíčových témat (vztah mezi ZOSS a zákonem o ochraně osobních údajů, rozdílnosti služeb a možnosti naplnit určitá kritéria, protože standardy jsou stavěny zejm. na pobytové služby, …) výstup: „Standardy kvality sociálních služeb – Výkladový sborník pro poskytovatele. Výstupy z tématických diskusních setkání a práce odborných týmů pro jednotlivé oblasti Standardů kvality sociálních služeb.“ http://www.mpsv.cz/files/clanky/5966/4_vykladovy_sbornik.pdf

Proces definice SKSS výstup: „Standardy kvality sociálních služeb – Příručka pro uživatele“ http://www.mpsv.cz/files/clanky/5965/skss_final_web.pdf Fáze 3 - ???

Průvodce zaváděním standardů podklady MPSV školení – obecné školení – specifické (konkrétní okruhy) Seznam institucí a vzdělávacích programů akreditovaných na MPSV ČR http://www.mpsv.cz/files/clanky/8494/SEZNAM_2010.pdf http://www.mpsv.cz/files/clanky/8492/SEZNAM_2007-2009.pdf software – SQWIN http://www.sqwin.cz/ školení na klíč na druh služby / organizaci konzultace s odborníky (inspektory) v průběhu vytváření standardů zkušební inspekce předávání v rámci týmu

Zapojení pracovníků do tvorby standardů celý tým, který poskytuje službu – vedoucí služby, metodik, ale zejména pracovníci v přímé práci s klientem úroveň METODIKY X STANDARDY standardy nastavují minimální úroveň kvality poskytovaných služeb metodiky upravují postupy práce s klientem, které se musí odrážet od minimálního standardu, ale zpravidla jsou metodiky chápány šířeji (doplňují se další postupy a pravidla, která standardy nevyžadují, ale dle charakteru služby na ně narážíme v praxi)

Průběh inspekce - 3 dny, obvykle 3 inspektoři (min. 2) „Etický kodex inspektorů sociálních služeb“ http://www.mpsv.cz/files/clanky/6893/eticky_kodex.pdf „Metodika MPSV k provádění inspekcí poskytování sociálních služeb“ http://www.mpsv.cz/files/clanky/6894/metodika_inspekci.pdf Aktualizace metodiky http://www.mpsv.cz/files/clanky/8063/aktualizace_metodiky_inspekci.pdf Letáky s informacemi o inspekcích http://www.mpsv.cz/cs/5780 - 3 dny, obvykle 3 inspektoři (min. 2) - aneb vlastní zkušenosti z průběhu inspekce

Výhody X nevýhody registrované sociální služby každý poskytovatel sociální služby musí být registrován – tedy nejde o rozhodnutí, zda se registrovat, ale zda budeme poskytovat sociální službu (viz ZOSS) nevýhody – byrokratické překážky (registrace, hlášení pracovníků, hlášení všech změn, inspekce kvality, kontrola plnění registračních požadavků, …) výhody – DOTACE, možnost poskytovat sociální službu, větší možnost kontroly kvality a ochrany práv klientů které činnosti jsou na pomezí, tedy na rozhodnutí poskytovatele, zda se jedná o veřejnou nebo sociální službu?

Problematická místa veřejný závazek ochrana práv individuální plánování zvyšování kvality terén: dokumentace JMK: 70 organizací (8 úspěšných), 16 organizací (8 úspěšných), jsme 17. úspěšní 