SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie Tematický okruh Polévky a přílohy Název materiálu Bílé polévky Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_3.B_T_07(20) Autor Ing. Petra Pechová
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s rozdělením a přípravou bílých polévek. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
Bílé polévky P. Pechová, 2012
Charakteristika bílé polévky vývar + zahuštění + doplňující surovina
Rozdělení bílých polévek Podle zahuštění: zásmažkou vlastní kašovinou šlemové smetanové (krémové)
Bílé polévky zahuštěné zásmažkou Zásmažka + vývar + doplněk (květáková, zeleninová, celerová, pórková, brokolicová) Cibulová zásmažka + vývar + doplněk (bramborová, čočková, fazolová) Cibulopapriková zásmažka + vývar + doplněk (gulášová, dršťková, frankfurtská)
Bílé kašovité polévky polévky zahuštěné jen kašovitou hmotou bez jíšky tato hmota je i hlavní složkou polévky (prolisované vařené luštěniny, zelenina, obiloviny) často doplňujeme osmaženou houskou můžeme zjemnit smetanou, mlékem nebo máslem (polévka bramborový protlak, mrkvový krém)
Bílé šlemové polévky Připravují se z odvaru z některých obilovin (rýže, kroupy, ovesné vločky) Někdy se částečně zahušťují světlou zásmažkou Zjemníme smetanou, máslem nebo žloutky Čisté odvary se používají v léčebných dietách (polévka z ovesných vloček)
Bílé smetanové (krémové)polévky Připravujeme: ze světlé zásmažky některého z vývarů (B, C, zvěřinového, zeleninového) mléka prolisované základní suroviny (např. zeleniny, masa, ryb zjemníme smetanou, máslem i žloutky
Úkol Vyhledejte v recepturách a na internetových stránkách, jaké jsou další možnosti prodloužení trvanlivosti potravin některé další bílé polévky.
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. METZ; KESSLER, Grüner. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN 978-80-86706-18-4. www.office.microsoft.com