Svazkové školy – možná záchrana venkovských škol. Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Vlastní hodnocení školy
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných.
Zák. č. 250/2000 Sb..  Tento zákon je rozdělen do 5ti částí  Upravuje tvorbu, postavení, obsah a funkce rozpočtů územních samosprávných celků, jimiž.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Místní akční skupina Rakovnicko
Podpora plavání na ZŠ Petr BANNERT ředitel odboru vzdělávání
Odměňování pedagogických pracovníků
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Od integrace k inkluzi Mgr. Jitka Topičová , Chomutov.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Problematika hodnocení výsledků vzdělávání v konkrétní škole Mgr.Jitka Topičová ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov.
Financování regionálního školství (seznámení s principy) Jindřich Fryč 07/02/2013.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Stav svazkového školství k červnu Fyzické stavy dětí ve věku od 1 roku do 14 let v jednotlivých obcích Vernířovice, Rapotín, Sobotín, Petrov nad.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Od integrace k inkluzi Mgr. Ludmila Večerková
9. Tvorba individuálního plánu
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Základní vzdělávání a další …
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Tisková konference zahájení školního roku 2009/2010
9. Tvorba individuálního plánu
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Normativní financování vztahy a souvislosti
„Velká“ novela školského zákona
Moje práce na Broumovsku
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ, nedostatek pedagogů
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
XIV. KONFERENCE SAMOSPRÁV
Vítejte na třetí místní konferenci
Význam a přínos šablon pro málotřídní školy
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Druhý stupeň malotřídně
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Financování asistenta pedagoga ve speciálním školství – přehled změn
Transkript prezentace:

Svazkové školy – možná záchrana venkovských škol. Mgr Svazkové školy – možná záchrana venkovských škol? Mgr. Jitka Topičová Praha 6. 6. 2017

Svazkové školy v současnosti ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov Vznik 2006 Důvodem vzniku zajištění úplné spádové ZŠ pro 3 obce, navrácení dětí a žáků do obcí, rozvoj kultury a života v obcích, svazek obcí vzniká především kvůli spolupráci na škole MŠ, PT, ZŠ úplná s možností málotřídního 1. stupně, ŠD, ŠJ, SVČ, knihovna Karlovarský kraj, školní budovy v obcích Sadov, Otovice, Hájek Dojezdová vzdálenost 6 km

Svazkové školy v současnosti

Svazkové školy v současnosti ZŠ a MŠ Údolí Desné Vznik 2008 Důvodem vzniku rekonstrukce školy v Rapotíně a zamezení odlivu dětí a žáků do městských škol v Šumperku, svazek obcí již existoval MŠ, PT, ZŠ úplná s možností málotřídního 1. stupně, ŠD, ŠJ, školní bazén, školní autobus Olomoucký kraj, školní budovy v obcích Rapotín, Sobotín, Petrov Dojezdová vzdálenost 6, 8 km

Svazkové školy v současnosti

Svazkové školy v současnosti ZŠ a MŠ Bez hranic, Mšec Vznik 2014 Důvodem vzniku zamezení odlivu dětí a žáků do okolních škol, svazek obcí již existoval MŠ, ZŠ úplná s možností málotřídního 1. stupně, ŠD, ŠK, ŠJ, Středočeský kraj, školní budovy v obcích Mšec, Tuřany, Srbeč, v počátky byl i Řevničov Dojezdová vzdálenost 14,3 km (resp. 25,4 km s Řevničovem)

Svazkové školy v současnosti

Kdo jsme? Komunitní otevřená škola Rozvíjíme sociální dovednosti, cizí jazyky, EVVO a ICT Svazková škola v obcích Sadov, Otovice, Hájek Zřizovatelem Svazek obcí Region Karlovarský venkov Školská právnická osoba (ŠPO), nikoliv PO Spojené zařízení MŠ, PT, ZŠ s 1. a 2. stupněm Ve škole působí také asistenti pedagoga www.skolaplnapohody.cz https://www.youtube.com/watch?v=K1OboN-gqPM

Počty dětí a žáků 2016/17 Celkový počet dětí a žáků MŠ – 100 dětí PT – 12 dětí ZŠ – 236 žáků Počet dětí a žáků se SVP MŠ – 0 PT – 0 ZŠ – 39 (tělesné, PAS, LMP, nadaní, zrakové, vady řeči, SPCH, SPU)

Vize školy, kde se učíme všichni – děti, žáci i pedagogové „Hodně nabízíme, hodně očekáváme. V rámci svých možností žijeme a pracujeme na maximum a společně.   Jdeš do toho s námi? Vítej, podpoříme tě. Hraješ si jen na svém písečku, jedeš na půl plynu nebo se jen vezeš? Promiň, zkus to raději jinde.“

Svazková škola Legislativní východiska vznik svazkové školy umožněn legislativní úpravou v roce 2005 zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů zákon č. 561/2004, novelizovaný zákon č. 472/2011 zákon č. 561/2004, § 124, odstavec 2: "Zřizovatelem školské právnické osoby může být: a) ministerstvo, kraj, obec nebo svazek obcí, b) jiná právnická nebo fyzická osoba„

Svazková škola Přínosy základní rozdíl mezi školou s odloučenými pracovišti a svazkovou školou (spádovost, hospodaření s majetkem zřizovatele, „průhlednost“ nákladů) zřizovatelem svazek obcí, nikoliv jednotlivá obec -větší politická stabilita školy usnadnění přechodu dětí a žáků (sjednocená vize i ŠVP) řízení svazkové školy - uplatnění pro skutečné manažerské dovednosti se zajímavějším finančním ohodnocením efektivnější hospodaření (nadále zohlednění odl.pracovišť) specializace pracovníků (širší vedení školy)

Svazková škola Rizika dojezdová vzdálenost mezi jednotlivými pracovišti rivalita mezi zřizovateli nebo mezi školami podcenění předběžných analýz a informování všech zúčastněných aktérů odstoupení některé obce ze svazku, situace je řešitelná výběr vhodného kandidáta na pozici ředitele, popř. finančního manažera (nutné vyšší požadavky na dovednosti než u běžné školy)

Školská právnická osoba (ŠPO) Legislativní východiska zákon č. 561/2004 § 129 – působnost zřizovatele ŠPO § 133 – 140 – hospodaření ŠPO Vyhláška č. 504/2002 Sb. Vyhláška č. 563/1991 Sb. ŠPO nemá povinnost zpracovávat mezitímní účetní uzávěrky a předávat účetní výkazy dle vyhlášky č. 16/2001 S.b.

Školská právnická osoba (ŠPO) Přínosy vhodnější pravidla, větší flexibilita, vymahatelnější odpovědnost optimálnější rychlost rozhodování ve škole méně administrativy a více času pro zřizovatele i ředitele možnost zřizovat další organizační jednotky (SVČ) rozdělení případného zisku ŠPO lze provést dle předem nastavených pravidel v souladu s potřebami školy příspěvek na dítě/žáka v odpovídající výši již na počátku roku přímo z MF škole (zřizovatel pouze přepošle, nikoliv přerozděluje)

Školská právnická osoba (ŠPO) Rizika výběr vhodného kandidáta na pozici ředitele, popř. finančního manažera (nutné vyšší požadavky na dovednosti a znalosti legislativy než u běžné školy)

Shrnutí Svazkovou školu a ŠPO lze zřídit samostatně, ale také současně Obě formy mohou úspěšně řešit některé palčivé problémy obcí i škol Dlouhodobé zkušenosti uvedených škol usnadňují cestu ke zřizování dalších škol tohoto typu Prostor pro větší profesionalitu zřizovatelů i škol

Zdroje informací k tématu http://www.svazkoveskoly.cz/index.html http://www.svazkoveskoly.cz/metodiky-a-e-learning/reditel/metodika.html http://www.svazkoveskoly.cz/metodiky-a-e-learning/ucitel.html http://www.msmt.cz/ministerstvo/skolska-pravnicka-osoba-zrizena-dobrovolnym-svazkem-obci

Děkuji za pozornost. jitka.topicova@skola-kvvenkov.cz +420 607 636 610 anna.prochazkova@skola-kvvenkov.cz +420 731 500 276 www.skolaplnapohody.cz