o ochraně přírody a krajiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Advertisements

Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
Nástroje územního plánování
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Stávající situace billboardů u silnic a případné návrhy opatření Ing
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Půda – složka životního prostředí
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Ochrana přírody ČR.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Právní úprava ochrany lesa
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Ing. Marcela Strakošová
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Pozemky sloužící dopravě
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Odpovědnost v právu životního prostředí
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Vybrané otázky práva životního prostředí
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Právní režim pozemků a ochrana přírody a krajiny
Pozemkové právo,přednáška, podzim 2006, Ivana Průchová 1 Majetkoprávní a související problémy pozemků ve volné přírodě a krajině Pozemkové právo Přednášející.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Česká inspekce životního prostředí – Údržba silniční zeleně Příklady z praxe Mgr. Jana Cháberová Ing. Pavel Korábek , Jihlava.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Vodohospodářské aktuality
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Odbor životního prostředí
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Novela zákona o místních poplatcích
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
„B“ – Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů
Ochrana přírody a krajiny
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Důsledky novely zákona 114/1992 Sb. (z. č. 123/2017 Sb
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Porada ochrany přírody – Brno,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evidence závazných stanovisek – webová aplikace
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

o ochraně přírody a krajiny Aktuální změny zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Jan Bláha, Krajský úřad Jihomoravského kraje Brno, 22. května 2017

Zákony v legislativním procesu Již přijaté zákony 1. Změna zákona o dráhách (úprava kácení u železnic) Zákon č. 319/2016 Sb., účinnost od 1. dubna 2017 – Sbírka zákonů 2. Novela ZOPK – národní parky, chráněná území Zákon č. 123/2017 Sb., účinnost od 1. června 2017 – Sbírka zákonů Zákony v legislativním procesu 3. Novela stavebního zákona (s dopady na ZOPK) Senát PČR, lhůta pro projednání do 8. června 2017 – senátní tisk 108 4. Nová úprava přestupků – změna zvláštních předpisů Senát PČR, lhůta pro projednání do 8. června 2017 – senátní tisk 125

1. Kácení dřevin u železničních drah Účinnost novely zákona o dráhách od 1. dubna 2017 Kácení u drah nově v oznamovacím režimu – povolení není třeba „k odstraňování dřevin za účelem zajištění provozuschopnosti železniční dráhy nebo zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy na této dráze“ K pozastavení, omezení nebo zákazu oznámeného kácení je třeba závazné stanovisko drážního úřadu „Pokud by pozastavením, omezením nebo zákazem kácení došlo k ohrožení tohoto účelu, vydá drážní správní úřad nesouhlasné závazné stanovisko.“ Režim kácení na silničních pozemcích se zatím nemění

2. Národní parky Hlavní principy: Účinnost novely převážně od 1. června 2017 Podstatou je snaha o jednotnou a komplexní úpravu NP Hlavní principy: Důraz na hlavní cíl ochrany NP – zachování nebo postupná obnova ekologicky stabilních přirozených ekosystémů; tomu je podřízeno veškeré další využití NP (trvale udržitelný rozvoj, vzdělávání, výchova a výzkum, šetrné turistické využití, lesní hospodaření, myslivost a rybářství) Zřízení stávajících národních parků a stanovení jejich ochranných podmínek přímo v ZOPK (ruší se předchozí zřizovací předpisy) Změny ochranných podmínek (mj. uvolnění režimu v zastavěném území) Jiný přístup k zonaci (zóny podle typu péče o území), novinka – klidová území

2. Národní parky Další změny (mimo úpravu NP) : Vyhlašování chráněných území – procesní změny, vyhlašování i bez ochranného pásma Přístup do krajiny – „na vlastní nebezpečí“ (reakce na judikaturu civilních soudů) Výjimky ze zákazů u chráněných rostlin a živočichů - výslovně uvedeno, že řízení se vede na žádost (reakce na judikaturu NSS)

3. Novela stavebního zákona Předpokládaná účinnost: 6 měsíců po vyhlášení ve Sbírce zákonů Snaha o zrychlení a zjednodušení územního a stavebního řízení (?) Dopady na ZOPK: Povolování kácení dřevin včleněno do územního/stavebního řízení – na základě závazného stanoviska obecního úřadu Změny v úpravě vlivu na Naturu 2000 (vč. kompenzačních opatření) a biologického hodnocení Omezení účasti NNO (§ 70 ZOPK) pouze na řízení podle ZOPK (ne tedy územní a stavební řízení) – poslanecký pozměňovací návrh

3. Nová úprava přestupků Dopady na ZOPK: Předpokládaná účinnost 1. července 2017 (spolu s ostatními klíčovými předpisy) Promítnutí nové úpravy do jednotlivých zvláštních zákonů Dopady na ZOPK: Terminologické a procesní změny Zaniká pojem „jiných správních deliktů“ právnických osob a podnikatelů Ruší se také procesní úprava těchto jiných správních deliktů

© Miroslav Kemel