Cyklus a charakteristiky chodeckého kroku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Advertisements

Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Vývoj lidoopů a člověka A – giboni (více druhů) B – orangutan C – gorila D – šimpanz učenlivý E – šimpanz bonobo F – člověk Oddělení vývojových linií 1.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VYUŽITÍ ERGONOMIE PŘI PRÁCI Michal Kalina. ERGONOMIE Sníží náklady na nemocnost a úrazovost Zvýší výkonnost Ulehčí práci VYUŽITÍ POZNATKŮ ERGONOMIE Optimalizace.
Využití v praxi Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
- pes, kočka, králík, drůbež.  mohou kousnout  mohou škrábat  velmi hbité!  končetiny od sebe!  pozor na obličej!
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III
OŽIVOVACÍ TECHNIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prezentace fotografií Číslo DUM: III/2/VT/2/3/55 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Protahovací cvičení pro zádové svaly a páteř Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_68_protahovací cvičení – záda a páteř Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ A PLASTŮ STŘÍHÁNÍ Luděk Protivínský.
DOPRAVNÍ VÝCHOVA STEZKY PRO CHODCE STEZKY PRO CHODCE A CYKLISTY
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Technické prostředky v požární ochraně
Závodní chůze: práce paží 1
POHYB.
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
Strečink Je možné provádět denně po tréninku, nejméně však 4x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou.
PŘÍPRAVA NA TLUMOČENÍ Ina Maertens Mladý Jeroným 2017
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Matematika – 8.ročník Přímka a kružnice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Instruktor sjezového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
8.1 Aritmetické vektory.
Rovnací cviky - trpaslíci
Teplovodní otopné soustavy Vypracovala: Ing
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Daň z příjmů právnických osob
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Závodní chůze: problém kontaktu se zemí
Úvodní a seznamovací hry
Materiál je určen pro žáky od 3.třídy.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Přední francouzský teoretik Gérard Gautier uvádí ve své studii (čtvrtletník Entraineur de ski alpin č.98 – červen 2016) zajímavé poznatky o měnící se vzdálenosti.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Měření délky.
POPIS Shrnutí učiva.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Matematika – 8.ročník Přímka a kružnice
Zlomky Sčítání zlomků..
  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
1.
zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_19 Páka
Právo sociálního zabezpečení
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Střední zdravotnická škola Beroun
KŘIVKA DEFORMACE.
Geometrie řízení a uložení kol.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Uvolnění na velkém míči Uvolnění s overbalem
Dvourozměrné geometrické útvary
S nádechem rovná záda, ruce v týl,
Transkript prezentace:

Cyklus a charakteristiky chodeckého kroku PhDr. Miloslav Lapka, CSc..

1. Chodecký krok určuje kontakt chodce se zemí a fáze dvojité opory (je definováno v pravidle 230.1) V roce 1983 tým Dr. Sušanky z Metodického oddělení komise vrcholové atletiky dostal za úkol metodicky zpracovat techniku nejlepších světových atletů na prvním MS v atletice v Helsinkách. PhDr. Petr Sušanka zpracoval pomocí rychloběžné kamery a výpočtů vektorových sil také techniku závodní chůze Při citovaném výzkumu se také objektivně ukázalo, že někteří chodci nedodržovali kontakt s podložkou do 30 milisekund, což je lidským okem nepostřehnutelné a rozhodčí správně reagovali na tyto závodníky jako na technicky bezvadné. Teprve při trvání delším než 50 milisekund (uvádí se nad 60 – 80 milisekund, tedy tisícin vteřiny) je porušení kontaktu postřehnutelné lidským okem.

Všimněte si, jak je obtížné najít snímky s dvojitým kontaktem - dvojitou oporou. Je to dáno extrémně krátkou dobou trvání, jak je popsáno výše, a je snazší najít snímky před nebo po dvojité opoře, případně její ztrátu .

2. Pohyb těžiště určuje propnutá noha v koleni (propnutou nohu v koleni je definuje P 230.1) V roce 1983 tým Dr. Sušanky z Metodického oddělení komise vrcholové atletiky dostal za úkol metodicky zpracovat techniku nejlepších světových atletů na prvním MS v atletice v Helsinkách. PhDr. Petr Sušanka zpracoval pomocí rychloběžné kamery a výpočtů vektorových sil také techniku závodní chůze. Materiál byl proveden na vysoké profesionální úrovni a ukazoval i jiné zásadní rozdíly mezi chůzí a během, než je jen kontakt chodce se zemí: jiný je pohyb těžiště. Dokument ukázal, že těžiště závodníka v chůzi opisuje dva vrcholy – po dopadu dokračující (oporové) nohy a ve fázi odrazu - oproti jednomu vrcholu těžiště při běžeckém kroku. Nejdůležitější podmínkou pro uvedenou strukturu pohybu, tedy pro rozdíl mezi technikou chodeckého a běžeckého kroku, je propnutá noha v koleni. Zde se také objektivně ukázalo, že někteří chodci nedodržovali kontakt s podložkou do 30 milisekund, což je lidským okem nepostřehnutelné a rozhodčí správně reagovali na tyto závodníky jako na technicky bezvadné. Teprve při trvání delším než 50 milisekund (uvádí se nad 60 – 80 milisekund, tedy tisícin vteřiny) je porušení kontaktu postřehnutelné lidským okem.

Propnutá noha od prvního kontaktu se zemí… Nutí pánev k pohybu vzhůru

Propnutá noha zdvihá pánev, ta opisuje první vrchol… zde ještě před maximální vertikálou

Propnutá noha ve vertikále…vrchol pohybu těžiště

3. Rotace pánve ve směru vykračující nohy (není věcí pravidel) U špičkových chodců dochází rotací pánve za vykračující nohou k podstatnému prodloužení chodeckého kroku. Je to podobné, jako když chceme daleko dosáhnout rukou – přirozeně natočíme ramena. U závodní chůze, pokud chceme udělat dlouhý krok , přirozeně natočíme pánev

Rotace pánve – rotace prodlužuje přirozeně krok, je vyvažováno protipohybem paží

To samé z druhé nohy…

4. Vyrovnávání horizontálních os v ramenou a v těžišti pánve (není věcí pravidel) Jde o přirozený protipohyb ramen vůči těžišti při vysokých rychlostech. To je další z podstatných rozdílů mezi během a chůzí. Důležitá je správná práce a síla paží, jinak je pohyb neekonomický, tvrdý a křečovitý.

Vyrovnávání horizontál ramen a pánve na kinogramu Vyrovnávání horizontál ramen a pánve na kinogramu. Všimněte si náklonu ramen a jejich cyklického pohybu na jednu a druhou stranu. Pro lepší představu si proložte osu ramen a osu pánve.

Hrudník je tlačen mírně vpřed 5. Relativně rovná záda po celou dobu provedení chodeckého kroku (není věcí pravidel) Hrudník je tlačen mírně vpřed Při povolených zádech se snižuje rozsah pohybu paží a zkracuje chodecký krok.

Všimněte si na kinogramu rovných zad po celou dobu chodeckého kroku, hrudník je tlačen kupředu

Shrnutí: charakteristiky chodeckého kroku a celkového pohybu těla Charakteristika Je definováno v P. 230 IAAF závodní chůze? Odlišnost od běhu Nepřetržitý kontakt nohou chodce se zemí a fáze dvojité opory ano Noha je propnutá v koleni Rotace pánve ve směru vykračující nohy ne Vyrovnávání horizontálních os v ramenou a v těžišti pánve Rovná záda po celou dobu provedení chodeckého kroku

Fáze 1: vykračující noha jde dopředu, oporová noha propnutá ve vertikále

Fáze 2: dvojitá opora - odraz ze špičky oporové nohy, vykračující noha je v kontaktu se zemí patou. Na snímku se podařilo zachytit minimální fázi ztráty kontaktu, lidským okem v tomto případě nepostřehnutelnou, neboť byla kratší než 50milisekund.

Fáze 3: vystřídání oporové a vykračující nohy, cyklus se opakuje

Fáze chodeckého kroku - kinogram Na kinogramu jsou dobře vidět výše pospané tři hlavní fáze chodeckého kroku a cyklický pohyb.