Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště"— Transkript prezentace:

1 Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ivana Nováková NÁZEV: Zákon setrvačnosti TÉMATICKÝ CELEK: Pohyb těles. Síla ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ 1

2 ZÁKON SETRVAČNOSTI PRVNÍ NEWTONŮV ZÁKON

3 Proč se kulička po určité době zastaví?
Najdeme si několik různých povrchů molitan, chlupatý koberec, méně chlupatý koberec, sololit, deska katedry,sklo. Jak se mění brzdná síla? Co se bude dít s brzdnou dráhou? Po určité době se kulička zastaví působením brzdných sil Brzdné síly jsou menší, proto se kulička zastaví po delší době

4 Vyznač do obrázků, jaké síly působí na bednu v jednotlivých situacích
Vyznač do obrázků, jaké síly působí na bednu v jednotlivých situacích. Jaké jsou jejich výslednice? Krabice stojí ⇒ výslednice působících sil musí být nulová. Na krabici působí: · Fg - gravitační síla Země, · Fp - síla podložky. Obě síly jsou stejně velké a navzájem se odečtou.

5 Vyznač do obrázků, jaké síly působí na bednu v jednotlivých situacích
Vyznač do obrázků, jaké síly působí na bednu v jednotlivých situacích. Jaké jsou jejich výslednice? Krabice jede rovnoměrně ⇒ výslednice působících sil musí být nulová. Na krabici působí: · Fg - gravitační síla Země, · Fp - síla podložky, · Ft - třecí síla mezi krabicí a podložkou, · Fd - síla dělníka, který krabici tlačí. Dvojice sil stejného směru mají stejnou velikost a navzájem se odečtou.

6 1. Newtonův pohybový zákon:
Těleso, na nějž působí síly, jejichž výslednice je nulová, se pohybuje rovnoměrně přímočaře nebo zůstává v klidu. Jiná formulace: Každé těleso setrvává v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu, pokud není nuceno vnějšími silami tento stav změnit.

7 Vyznač do obrázků, jaké síly působí na bednu v jednotlivých situacích
Vyznač do obrázků, jaké síly působí na bednu v jednotlivých situacích. Jaké jsou jejich výslednice? Krabice zrychluje ⇒ výslednice působících sil musí být nenulová, ve směru zrychlování. Na krabici působí: · Fg - gravitační síla Země · Fp - síla podložky · Ft - třecí síla mezi krabicí a podložkou · Fd - síla dělníka, který krabici tlačí Svislé síly mají stejnou velikost a navzájem se odečtou, síla Fd je větší než síla Ft .

8 Jak závisí výsledná síla a pohybový účinek na pohybové a brzdné síly

9 pohybuje přímočaře stále stejnou rychlostí a nikdy se nezastaví.
Co,když na těleso nepůsobí žádná síla, nebo jsou všechny jsou v rovnováze Kulička, na kterou nepůsobí žádné síly, nebo výslednice působících sil je nulová, se pohybuje přímočaře stále stejnou rychlostí a nikdy se nezastaví.

10 SETRVAČNOST těleso setrvává v klidu nebo přímočarém rovnoměrném pohybu, nepůsobí-li ně jiná tělesa silou Co se bude dít s míčkem?

11 Použité materiály: Učebnice fyziky pro 7. ročník


Stáhnout ppt "Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště"

Podobné prezentace


Reklamy Google