ÚŘEDNÍ PÍSEMNOSTI ŽIVOTOPIS DOPIS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI.
Na podporu PEK ● PEK - Písemná a elektronická komunikace je předmět na Obchodních akademiích ● Jeho obsahem je naučit žáky psát desetiprstou technikou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova Název materiálu VY_32_INOVACE_20_ Volba povolání Autor Motejlková Věra.
Jak se dostat na univezitu do Británie Žádost na univerzity.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – psané útvary (krátké informační útvary - útvary.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
26.1 Slohové útvary administrativního stylu Při komunikaci s úřady, při vyřizování obchodních záležitostí a při jednání s různými institucemi používáme.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_01.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY NA ŠKOLNÍ ROK 2016/2017.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Elektronická přihláška Studenti z ČR a SR použijí tento formulář ! Studenti bez rodného čísla použijí tento formulář !
Klára Lysová Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování stipendia pro studium na zahraničních středních školách v partnerských regionech.
ŽIVOTOPIS Životopis či také Curriculum vitae je strukturovaný a přehledný popis získaných pracovních a akademických zkušenosti. Obsahuje základní osobní.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Co nového ve VVIS Tereza Černá
Ing. Zdeňka Šilhová Institut pro veřejnou správu Praha INTERAKTIVNÍ PERSONÁLNÍ PORTÁL PRO POTŘEBY ZAMĚSTNANCŮ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ KONFERENČNÍ VZDĚLÁVACÍ.
MĚŘENÍ DÉLKY /praktické činnosti/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Slohová cvičení Administrativní útvary Zpracujte pozvánku na školní akademii, ples, sportovní den… Nezapomeňte na uvedení pořádající organizace, názvu.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Curriculum Vitae Životopis
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
PÍSEMNOSTI V PODNIKU MANIPULACE A EVIDENCE. PÍSEMNOSTI V PODNIKU MANIPULACE A EVIDENCE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přijímací řízení 2017 Porada ředitelů škol a školských zařízení Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Ohodnoťte si správně své jazykové dovednosti
S Europassem ukážete, co umíte
Elektronická přihláška
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Příjmy z kapitálového majetku
Postup pro aktualizaci seznamu doporučené literatury a učitelů uvedených u předmětu ve studijní agendě STAG.
OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-1-012
Jednoduché účetnictví
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanské soudní řízení I.
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 1
ŽIVOTOPIS Osobní údaje Kontaktní údaje Vzdělání Pracovní zkušenosti
VY_32_INOVACE_2C_19_ZIVOTOPIS Životopis dubna 2012
Občanská výchova a svět práce - 9. ročník Milan Šimek
Formální úprava rešerše
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Ivana Francová, SOU Liběchov
DUM - Digitální Učební Materiál
Funkční styl administrativní
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Jak napsat CV a MD?
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2016
ŽÁDOST O VYDÁNÍ PRŮKAZU STUDENTA
Části obchodního dopisu, osnova
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník
Na podporu PEK PEK - Písemná a elektronická komunikace je předmět na Obchodních akademiích Jeho obsahem je naučit žáky psát desetiprstou technikou (námaha.
Občanské soudní řízení I.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Úvodní přednáška pro 1. ročník
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

ÚŘEDNÍ PÍSEMNOSTI ŽIVOTOPIS DOPIS Mgr. Michal Oblouk

ŽIVOTOPIS curriculum vitae, autobiografie (vlastní životopis), biografie (umělecký životopis) administrativní styl přehledný soupis informací o osobě 2 hlavní typy: TRADIČNÍ/KLASICKÝ – psaný ve větách, souvislý text STRUKTUROVANÝ - heslovitý výčet informací organizovaný do tabulky nebo kolonek, je modernější a žádanější variantou osobní informace: jméno, příjmení, akademické a vědecké tituly, adresa, telefon, e-mail, datum a místo narození, rodinný stav vzdělání: dosažené vzdělání, rok absolvování, kurzy, rekvalifikace apod. praxe, výčet dosavadních zaměstnání a zaměstnavatelů, zastávané funkce znalosti jazyků – stupně ovládnutí jazyka zvláštní znalosti a dovednosti – řidičský průkaz, odborná osvědčení apod. doplňující informace, přílohy datum a místo vyhotovení životopisu podpis

KLASICKÝ ŽIVOTOPIS a) jméno, datum a místo narození, bydliště, stav b) údaje o rodině c) přehled o školní docházce, prospěchu d) zaměstnání e) znalost jazyků, zvláštní vědomosti a dovednosti, zájmy f) zdravotní stav g) podpis, místo a datum

ŽIVOTOPIS nepoužívejte zkratky neuvádějte informace, které nemají vztah k vašemu pracovnímu cíli (např. vaše osobní informace) nepoužívejte výstřední úpravy dokumentů nenadhodnocujte své schopnosti a znalosti pokud se ucházíte o místo v zahraniční firmě, nepřeceňujte své znalosti jazyka časové údaje – je nejlépe seřadit události chronologicky zpětně, tj. od posledního zaměstnavatele až po prvního, případně od nejvyššího dosaženého vzdělání k nejnižšímu vzhled – životopis píšeme na čistý kancelářský papír formátu A4, dbáme na estetickou úpravu, měl by být vizuálně přitažlivý, použijte velké okraje a dostatek volného prostoru k usnadnění čtení, jednoduché a přehledné členění, maximální délka dva listy jazyk – u strukturovaného životopisu používáme nevětné vyjadřování, heslovitou podobu, pozor na dodržování pravidel pravopisu podpis – na každé verzi životopisu originální, životopis nejdříve zkopírujeme a pak podepíšeme fotografie – pokud je požadována, pak barevná fotografie jako na průkaz odeslání – jen doporučeně, v obálce současně s dalšími materiály i fotografií

MOTIVAČNÍ DOPIS při žádosti o místo uchazeč zpracuje tzv. motivační dopis na konci uvede přílohy (životopis – ne starší než tři měsíce, případně další doporučení a reference, které by jej mohly zvýhodnit při výběrovém řízení) měl by sdělit, proč právě vy jste tím vhodným člověkem, kterého by firma měla přijmout měl by být adresován konkrétní osobě – máte tak větší jistotu, že se jím někdo bude zabývat, vyhledáním kontaktu rovněž prokážete své zaujetí pro firmu měl by mít standardní formát obchodního dopisu a nesmí přesahovat 1 stranu, pokud ho posíláte e-mailem, měl by být ještě kratší osnova: adresa firmy věc: žádost o místo uvedení pozice, o kterou máme zájem způsob, jak jsme se o pracovní pozici dozvěděli naše osobní zaměření a zkušenosti přesvědčit, proč by si firma měla vybrat právě vás datum a místo vlastnoruční podpis

FORMULÁŘE vyplňujeme při vyřizování dokladů a podávání žádostí postup: pečlivě si přečteme, co máme uvést do rubrik, abychom údaje nemuseli opravovat používáme spisovný jazyk píšeme čitelně hůlkovým písmem modrou propiskou dodržuje ustálený způsob psaní dat

ÚŘEDNÍ PÍSEMNOSTI obchodní – poptávka, nabídka, objednávka, urgence, reklamace, upomínka dopisy zasílané občanům od organizací – oznámení, sdělení, předvolání, výpověď jednoduché právní listiny – plná moc, pověření, potvrzení dopisy občanů organizacím – přihláška, žádost, stížnost

DOPIS osnova: Úvod – oslovení, počáteční obrat Vlastní sdělení Závěr – závěrečná formulace, pozdrav, podpis podle obsahu se dělí: soukromé - neoficiální úřední a obchodní – oficiální blahopřejné, děkovné, projevující soustrast (kondolence)