EKOLOGIE (oikos = dům; logos – slovo)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPECIACE = vznik nových druhů (obrázek z
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_21_09 Název materiáluBiocenóza.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti R. Čopjaková.
Řasy zařazení do systému organismů celková charakteristika ekologie.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Jihočeský kraj realizované projekty 1. Opatření ke zpřístupnění pozemků Realizátor stavby: Pobočka Prachatice Název: „Společná zařízení v katastrálním.
6 DEMEKOLOGIE I Velikost populace Růst populace. Demekologie Ekologický směr, který se zabývá studiem populací Co je populace? Jaké vlastnosti populací.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Inovace a regionální rozvoj
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Příjmy z kapitálového majetku
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_27_ VOLNĚ ŽIJÍCÍ ŽIVOČICHOVÉ.
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Zákon o sociálním podnikání
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Biotické faktory Výukový materiál EK
Ekologická valence.
Základní společenstva - lesy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Ekologie živočišných společenstev a populací
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_INOVACE_03_Lišejníky
Název prezentace (DUMu):
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Biomy.
Tomáš Miléř, Alexander Ač
Různé podmínky života na Zemi
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
STULÍK ŽLUTÝ BLATOUCH BAHENNÍ
VY_32_INOVACE_28_Blatouch_bahenni Přírodověda - 5. ročník
Zeměpis – živé a neživé složky krajiny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi
Plant-soil feedback a jeho vliv na rostlinné společenstvo
13. Růst lidské populace, demografie
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
1. ÚVOD DO STUDIA EKOLOGIE
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Pedosféra = půdní obal země.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Populace.
Plant-soil feedback.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Abiotický faktor voda.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
12 VÝVOJ EKOSYSTÉMU Sukcese.
POTRAVNÍ VZTAHY ORGANISMŮ
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková
Opakování pojmů z ekologie
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Biotické podmínky života
Transkript prezentace:

EKOLOGIE (oikos = dům; logos – slovo) věda o vztazích organismů k prostředí (a organismů navzájem)

jedinec populace – soubor jedinců jednoho druhu na určitém místě v určitém čase (druh – soubor všech populací) společenstvo (biocenóza) – soubor všech populací různých druhů na určitém místě v určitém čase ekosystém – společenstvo + abiotické podmínky (biosféra – všechny organismy na Zemi)

Prostor, kde žije nějaký organismus: lokalita – geografické určení (údolí potoka u obce Kotěhůlky) stanoviště – geografické určení + přírodní podmínky (zamokřené louky v nivě Kotěhůlského potoka) biotop – přírodní podmínky, typ společenstva, kde se druh obvykle vyskytuje (mokrá louka v nivě potoka) nika – role organismu (opadavý listnatý strom rostoucí v zamokřených nivách)

Ekologická amplituda Závislost „prosperity“ (růst, rozmnožování, apod.) organismu na jedné nebo více podmínkách prostředí

Vztahy mezi dvěma druhy Název Vztah Mutualismus („symbióza“) + / + Predace a parazitismus + / – Komenzalismus + / 0 Kompetice (konkurence) – / – Amenzalismus 0 / – Neutrální vztah 0 / 0

Rozmístění jedinců v populaci / společenstvu náhodné pravidelné shlukovité

Křivky růstu populace Exponenciální a logistický model růstu  Různé varianty logistického modelu růstu pozorovaného v konkrétních populacích 

Strategie: model R-S-C používá se pro rostliny založena na dvou faktorech odolnost proti stresu = trvale mírně nepříznivým podmínkám (např. sucho, nedostatek živin, nízké pH, … odolnost proti narušování (disturbancím) = jednorázovému intenzivnímu narušení (např. lavina, povodeň, požár, orba …)

Strategie: r – K kontinuum používá se pro rostliny, živočichy i ostatní organismy založena na dvou parametrech křivky růstu populace r - stratég: rychle se rozmnožuje, populace rychle roste a její početnost výrazně kolísá K - stratég: početnost populace je blízká nosné kapacitě prostředí, je stabilnější

Křivky přežívání populace

Kolísání početnosti populace býložravce a rostliny (a) predátora a kořisti (b)

Koexistence a konkurenční vyloučení dvou druhů Osy x a y vyjadřují míru intenzity dvou faktorů prostředí, v nichž se liší nároky konkurujících si druhů čárkovaná čára vyjadřuje hraniční hodnoty daných faktorů pro druh A, tečkovaná totéž pro druh B v oblasti 1 nepřežije žádný z druhů, v oblasti 2 přežívá jen druh A, v oblasti 4 jen druh B, v oblasti 3 si oba druhy konkurují, blízko hranic obvykle vytlačí jeden druh druhý, dále od hranic mohou koexistovat

Konkurence Dva druhy mají stejné nároky na prostředí (překrývají se jejich ekologické niky) = konkurují si Diferenciace (posun) nik Konkurenční potlačení slabšího druhu

Vertikální – patrovitá struktura společenstva E3 – stromové patro E2 – keřové patro E1 – bylinné patro E0 – přízemní patro mechorostů a lišejníků R1, R2, R3 – podzemní kořenová patra

Literatura TOWNSEND, C. R., BEGON, M., HARPER, J. L.: Základy ekologie. 1. vyd., Olomouc: Univerzita Palackého 2010