MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETICKY MĚKKÉ MATERIÁLY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Advertisements

Kovy alkalických zemin. Jsou to prvky II.A skupiny PSP Patří k nim: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra (doplň názvy)
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity.
Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Prášková metalurgie Prášková metalurgie = nauka o výrobě kovů z prášků Technologie výroby polotovarů a součástí z prášků Podle zpracovávaných prášků dělíme.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
VÝROBA JADER OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U PŘÍKLADY VÝROBY JADER Malá jednoduchá jádra se zhotovují v jednodílných jadernicích (formách), z nichž se vyjmou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Kovové slitiny a pájky.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
ELEKTROTECHNOLOGIE MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETOVÁNÍ FEROMAGNETICKÝCH MATERIÁLŮ.
Magnetizační křivka Základy elektrotechniky 1 Vložíme-li železný hřebík s permeabilitou μ do cívky, která vytváří intenzitu magnetického pole H, vytvoří.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTROTECHNOLOGIE MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETICKÉ MATERIÁLY SE SPECIÁLNÍMI VLASTNOSTMI.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ A PLASTŮ STŘÍHÁNÍ Luděk Protivínský.
Krokový motor.
Transformátor.
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
Materiály pro magnetické obvody
Magnety přírodní a umělé
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Pasivní součástky Nejrůznější formy a tvary
Elektrické stroje točivé
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI MM
Ovládání prezentace: Enter, space, mouse
Vznik střídavého proudu
Elektromotor a jeho využití
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Autor: Mgr. Marie Hartmannová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
(definice emn) výkon potřebný pro vytahování smyčky výkon zdroje emn.
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OCELI K TVÁŘENÍ vypracovala: Ing
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Krokový motor.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektromagnetická slučitelnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Elektromagnetická slučitelnost
Ruční obrábění plastu II
Magnetické ztráty.
Analogové násobičky.
Klempířské práce Klempířské práce jsou nedílnou součástí každé kvalitní střechy. Aby střecha správně plnila svoji ochrannou funkci je potřeba klempířů.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Magnetické vlastnosti látek
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Teorie obrábění Obrábění je způsob výroby, při kterém konečný tvar výrobku získáme oddělením přebytečného materiálu v podobě třísky. Obrábění spočívá v.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Příprava perníkového těsta
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Transkript prezentace:

MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETICKY MĚKKÉ MATERIÁLY ELEKTROTECHNOLOGIE MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) MAGNETICKY MĚKKÉ MATERIÁLY

VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA ZA MAGNETICKY MĚKKÉ MATERIÁLY POVAŽUJEME MM S KOERCITIVITOU Hc < 800 A/m, NEJLEPŠÍ MAJÍ Hc = 0,1 A/m DALŠÍ CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI - úzká hysterezní smyčka se strmou křivkou prvotní magnetizace - velká počáteční a maximální relativní permeabilita (μrpoč,μrmax) - velká remanentní magnetická indukce (Br) - snadno bez velkých ztrát se magnetují a přemagnetovávají - stavu nasycení (Bs) dosahují už ve slabých magn.polích PODSTATA – KVALITNÍ KRYSTALICKÁ STRUKTURA VYUŽITÍ SE STŘÍDAVÝCH MAGNETICKÝCH POLÍCH

KOMPAKTNÍ KOVY A SLITINY ČISTÉ ŽELEZO (max. 0,1% uhlíku, minimum jiných nečistot) - po vhodném zpracování výborný magneticky měkký MM - malá rezistivita = velké ztráty při střídavém magnetování - využití ve stejnosměrných magnetických polích KARBONYLOVÉ ŽELEZO - zrnka ve tvaru kuliček o průměru 0,5-10μm - výchozí materiál pro výrobu lisovaných jader KŘEMÍKOVÉ OCELI - max.0,05% C, legované 0,5-5% Si – zvyšuje rezistivitu - nejdůležitější materiál pro střídavá pole s frekvencí 50Hz - využití na výrobu tenkých plechů (0,5mm) na jádra malých transformátorů a magnetické obvody točivých strojů

SLITINY ŽELEZA A NIKLU – PERMALLOY - podle obsahu Ni slitiny s obsahem do 50% a nad 50% Ni - obsah Ni a dalších přísad (Mn) řídí některé vlastnosti, jako Bs, μrpoč, μrmax, strmost křivky prvotní magnetizace - využití pro frekvence větší než 50 Hz - pro nf transformátory plechy tloušťky 0,2mm, pro vyšší frekvence plechy tloušťky až 0,03mm - pro silnoproudou elektrotechniku nevhodné (malá Bs) MAJÍ PODSTATNĚ LEPŠÍ PARAMETRY, NEŽ KŘEMÍKOVÁ OCEL, ALE JSOU PODSTATNĚ DRAŽŠÍ

PRÁŠKOVÁ MAGNETICKÁ JÁDRA MEZIČLÁNEK MEZI KOMPAKTNÍMI KOVY A FERITY MALÁ ZRNKA MĚKKÝCH MM VZÁJEMNĚ IZOLOVANÁ ELEKTROIZOLAČNÍM POJIVEM (menší ztráty než kompakt.MM) POŽADOVANÝ TVAR SE DOSAHUJE LISOVÁNÍM KARBONYLOVÁ JÁDRA - MM jsou zrnka karbonylového železa, pojivo plast (termo,reakto) - reaktoplast umožňuje vyšší pracovní teplotu JÁDRA ZE SLITIN ŽELEZA - MM jsou nepravidelná zrnka drcených kompaktních slitin - hůře se izolují, ale lepší magnetické vlastnosti a jsou levnější POUŽITÍ PRO FREKVENCE 300 Hz – 100 MHz

MAGNETICKY MĚKKÉ FERITY ROZDĚLENÍ - podle složení = JEDNODUCHÉ A SMĚSNÉ - podle struktury = KUBICKÉ, HEXAGONÁLNÍ, GRANÁTOVÉ TECHNOLOGIE VÝROBY JAKO KERAMIKA - také podobné vlastnosti – tvrdé, křehké, pórovité - velká rezistivita, minimální ztráty, frekvence ~ 10MHz - 10GHz JEDNODUCHÉ FERITY - vzorec MO*Fe2O3 kde M – dvojvazný iont kovu (Mg,Mn,Zn,Ni,Co…) - názvy podle M – např. NiO*Fe2O3 = ferit nikelnatý - nejznámější – FeO*Fe2O3 přírodní magnetovec - z feritů mají nejhorší magnetické vlastnosti

SMĚSNÉ FERITY HEXAGONÁLNÍ FERITY GRANÁTOVÉ FERITY - tuhé roztoky dvou a více dvojvazných oxidů a Fe2O3 - změnou složení lze řídit vlastnosti, které jsou obecně podstatně lepší než u jednoduchých feritů - názvy podle oxidů, např. MnO*ZnO*Fe2O3 f.manganato zinečnatý - s jednoduchými ferity patří mezi kubické HEXAGONÁLNÍ FERITY - vzorec MO*6Fe2O3, kde M je některý z kovů Pb, Ba, Sr GRANÁTOVÉ FERITY - vzorec 3M2O5*5Fe2O3 kde M je prvek vzácných zemin (Gd, Y)