Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F14 Alkyny TEMA: Chemie - Alkyny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Tento materiál je určen pro žáky 9. ročníku ZŠ,
zpracovává alkyny uvádí jejich zástupce, jako nejjednodušší uhlovodík popisuje acetylenu jeho vlastnosti a využití

3 Alkyny

4 Alkyny( acetyleny) dříve alkiny jsou uhlovodíky s minimálně jednou trojnou vazbou mezi atomy uhlíku v otevřeném řetězci –C≡C– Názvy alkynů jsou zakončeny na –yn Obecný vzorec pro alkyny je CnH2n-2.

5 Názvosloví alkynů Názvy alkynů se tvoří podobně jako u alkanů nebo alkenů, ke kmeni uhlovodíku se však připojí koncovka –yn, která označuje přítomnost trojné vazby v molekule. Číslo v názvu uhlovodíku udává číslo uhlíku z něhož vychází trojná vazba.

6 Alkyny

7 Ethyn C2H2 starší název ethin, triviální název acetylen je nejjednodušší alkyn (uhlovodík s trojnou vazbou mezi uhlíky). Ethyn (acetylén), propyn, hept-3-yn

8 ETHYN (ACETYLEN) CH≡CH
Vlastnosti: – bezbarvý plyn, hoří svítivým a čadivým plamenem se vzduchem tvoří výbušnou směs Extrémně hořlavý, lehce zápalný. Lehčí než vzduch. V čistém stavu má narkotické účinky.

9 Příprava Hlavními surovinami pro výrobu acetylenu jsou uhličitan vápenatý (vápenec) a uhlí. Uhličitan vápenatý se nejdřív převede na oxid vápenatý a uhlí na koks, následně se tyto dvě látky nechávají spolu reagovat za vzniku acetylidu vápenatého a oxidu uhelnatého: CaO + 3C → CaC2 + CO Acetylid vápenatý (karbid) pak různými metodami reaguje s vodou, vzniká ethyn a hydroxid vápenatý. Tuto reakci objevil Friedrich Wohler v roce 1862: CaC2 + 2H2O → Ca(OH)2 + C2H2

10 Použití acetylenu Surovina pro výrobu plastů (polyvinylchlorid=PVC).
• Výroba kyseliny octové. • Plnění balonků na poutích. • Kyslíko-acetylenový plamen se používá pro sváření a řezání kovů = autogen (dosahuje teploty až 3000oC). • Pro běžné použití se acetylen dodává v ocelových lahvích, které se od roku 2008 označují kaštanovou barvou (do roku 2008 se používala barva bílá).

11 Použití acetylenu Při vyšším poměru acetylenu ke kyslíku se tvoří tzv. redukční plamen, charakterizovaný přebytkem uhlíku a maximální teplotou okolo 3040 °C.

12 Zdroje a citace Strukturní vzorac ethynu. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Ethyn- kalotový model atomu: obrázek. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Svařování acetylenem: foto. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: ČTRNÁCTOVÁ,CSC., Doc. RNDr.Hana, Prof. Ing.Karel KOLÁŘ,CSC., PaedDr. Miloslava SVOBODOVÁ a RNDr.František ZEMÁNEK. Přehled chemie pro základní školy. 1. vydání. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy praktické chemie: pro 9. ročník základní školy. 2., aktualizované vydání. Praha: Nakladatelství FORTUNA, ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google