Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Matematické vzdělávání Předmět Matematika Tematický.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_482_Vlasové ústrojí NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.03 Ročník3. ročník.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Diferencované stravování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Vitamíny rozpustné ve vodě
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Prezentace – výklad učiva
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Transkript prezentace:

Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Úvod do předmětu Název materiálu Minerální látky Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_1.B_PV_15(20) Autor Ing. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s minerálními látkami obsaženými v potravinách. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Prezentace je určena jako podpůrný materiál pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

Minerální látky Ing. Petra Pechová, 2012

Minerální látky jsou součástí tkání, kostí, zubů, krve a dalších tkání zajišťují vyváženost vnitřního prostředí musí být dodávány do těla pravidelně a v přiměřeném množství

Vápník pro stavbu kostí a zubů zdrojem jsou sýry, mléko, ořechy, mrkev, zelí, seznam nedostatek zpomaluje růst, způsobuje křivici, zhoršenou srážlivost krve

Hořčík zdrojem jsou kakao, ořechy, sója, zelenina, luštěniny, obiloviny nedostatek způsobuje křeče, psychické problémy, únavu, bolesti svalů, nespavost, padání vlasů

Sodík zdrojem jsou sýry, uzené maso, vejce, játra a kuhyňská sůl nedostatek způsobuje selhání oběhového systému (mnoho soli škodí)

Draslík nachází se hlavně ve svalech hlavním zdrojem jsou ovoce, zelenina, mléko, luštěniny, ořechy nedostatek či nadbytek způsobuje poruchy činnosti srdečního svalu

Zinek je v játrech, droždí, houbách, luštěninách, česneku dýňových semenech nedostatek zpomaluje růst, vývoj, snižuje chuť. a čichové vnímavosti je důležitý pro obranyschopnost těla, chrání před infekcí

Železo potřebné při tvorbě hemoglobinu (červené krevní barvivo) nejvíce železa je v krvi, mase, vnitřnostech, luštěninách, špenátu

Úkol Vyhledejte na internetových stránkách potraviny, které obsahují velké množství minerálních látek.

Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com