Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Aktuální přehled o platných vzorech tiskopisů MFin používaných v roce 2016 za rok 2015 i pro rok 2016 ML
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Silniční daň. Předmětem daně jsou vozidla, kterým je přidělena státní poznávací značka a jsou používaná nebo určena k podnikání Předmětem daně jsou vozidla,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 9. prosince 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. listopadu 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z přidané hodnoty. DPH: plátce a poplatník DPH Obsažena v ceně zboží a služeb – není placena jako samostatná částka DPH Obsažena v ceně zboží a služeb.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
* * RO Č NÍ ZÚ Č TOVÁNÍ ZÁLOH A DA Ň OVÉHO ZVÝHODN Ě NÍ.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Daně a daňová praxe „Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmů. “ Albert Einstein.
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Daň z příjmů fyzických osob 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Občanský výchova 9. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TISKOPISY Aktuální přehled o platných vzorech
Daň z přidané hodnoty (I)
Příjmy ze samostatné činnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Malé a střední podnikání
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Jednoduché účetnictví
Obsah veřejných rozpočtů I
Účtová třída 3 –zúčtovací vztahy
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Téma: Účtová třída 3 (dokončení)
Katedra finančního práva a národního hospodářství
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_DANĚ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Účetní doklady - spotřební materiál nákup v hotovosti Implementace Krajského akčního plánu 1 Ústeckého kraje B (IKAP B) CZ /0.0/0.0/16_034/
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň.
Daň z přidané hodnoty 19. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Celkový základ daně.
Srovnání zdanění 1 mil. Kč: a) Majitel SRO vykáže zisk 1 mil
TÉMA: Daňové přiznání Autor: Mgr. Marie Krajsová
Transkript prezentace:

Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník

Daň z převodu nemovitostí Daňová soustava Daně v ČR Přímé Daň z příjmů Fyzických osob Právnických osob Majetkové daně Silniční daň Daň z nemovitostí Daň z převodu nemovitostí Dědická daň Darovací daň Nepřímé = ze spotřeby DPH Spotřební daně Ekologické daně

Základní pojmy Vysvětlete pojmy: Poplatník Plátce Základ daně Sazba daně

Daň z příjmů FO Předmět daně: Členění příjmů – doplňte 5 druhů příjmů: Veškeré příjmy v peněžní i nepeněžní podobě Členění příjmů – doplňte 5 druhů příjmů: a) Příjmy ze závislé činnosti (ze zaměstnání) b) Příjmy z podnikání c) Příjmy z kapitálového majetku d) Příjmy z pronájmu e) Ostatní příjmy

Základ daně z příjmů Příjmy ze zaměstnání - základem daně je: Superhrubá mzda Příjmy z podnikání – základem daně je: Z účetnictví firmy: Výnosy - náklady Z daňové evidence: Příjmy - výdaje

Daň z přidané hodnoty Registrace plátců DPH u FÚ může být: Povinná - Pokud obrat za nejvýše 12 po sobě jdoucích měsíců přesáhne částku 1 mil. Kč Dobrovolná - Na základě vlastní žádosti, např. z důvodu, že nakupuje od plátců a prodává plátcům DPH

DPH – základní pojmy Sazby DPH Daň na vstupu Daň na výstupu Daňová povinnost Nadměrný odpočet Daňové přiznání Běžný daňový doklad Zjednodušený daňový doklad

Spotřební daň Předmětem spotřební daně jsou: Minerální oleje (uhlovodíková paliva a maziva) Líh a lihoviny Pivo Víno Tabákové výrobky

Vyber správnou odpověď 1. podnikatel je plátce DPH, při prodeji výrobků: Musí přidávat k prodejní ceně ještě DPH, která se účtuje do tržeb Musí přidávat k prodejní ceně ještě DPH, která se účtuje jako závazek vůči FÚ Musí přidávat k prodejní ceně ještě DPH, která se účtuje jako pohledávka vůči FÚ

2. Která ze zaúčtovaných daní představuje daňový náklad? Daň z přidané hodnoty Silniční daň Daň z příjmů účetní jednotky (tj. daň ze zisku)

3. Co se rozumí nadměrným odpočtem DPH? Převýšení odpočtu DPH na vstupu nad DPH na výstupu za zdaňovací období DPH na vstupu (tj. z nákupu) je ve výši nad 10 mil. Kč za zdaňovací období DPH na vstupu (tj. z nákupu) je ve výši nad 1 mil. Kč za zdaňovací období

4. Zdaňovacím obdobím u DPH není: Kalendářní rok Kalendářní měsíc, pokud roční obrat plátce přesáhl 10 mil. Kč Kalendářní čtvrtletí, pokud roční obrat plátce nedosáhl 2 mil. Kč. Kalendářní měsíc nebo kalendářní čtvrtletí (dle volby plátce), pokud se roční obrat pohybuje mezi 2 a 10 mil. Kč