Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Advertisements

Správní právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.20
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Politický systém ČR – krajská a obecní samospráva
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
17.1 Státní správa a samospráva
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
OBEC Obec je základní (nejmenší) samosprávnou jednotkou, kterou tvoří – obytná (vnitřní) část – domy, silnice, parky apod. volná krajina (vnější) část.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_577_VyOv6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Obec II. obecní zřízení Petr Machala.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Územní samospráva Kraje
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Státní samospráva obec
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Organizační struktura kraje
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Městský úřad Odolena Voda má následující odbory Odbor tajemníka ( administrativa a organizace činnosti úřadu, právní služba města, správa Základních.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_15 Název materiáluSídla ČR.
Státní správa a samospráva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o.s. Ing. Jaromír Zajíček, MPA Ing. Jaromír Zajíček, MPA vedoucí úřadu Magistrátu města Děčín a předseda.
Obecní zřízení Můj domov, má vlast. Orgány obce obecní úřad odbory zastupitelstvo obce (zastupitelstvo města) rada obce (rada města) starosta (primátor)
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
SPRÁVA OBCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_04_SPRÁVA OBCE Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
KRISTÝNA Vladařová 9.B 2015/ Město a samospráva – orgány města Veselí nad Moravou konzultant: Mgr.Randová Markéta.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Územní samospráva a její organizace
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Můj domov, má vlast Obec.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: Základní škola Městec Králové
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Vztahy a pravidla soužití - obec
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Domov - Obce.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Samospráva a její organizace, zájmová samospráva; územní samospráva a její organizace MP313K Úvod do studia veřejné správy 6. přednáška Stanislav.
zpracovaný v rámci projektu
Veřejný ochránce práv.
Transkript prezentace:

Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj JUDr. Jitka Janatová

Obec Obec je místo, kde spolu lidé žijí. Tvoří ji: obytné části – domy, silnice, parky volná krajina – louky, pole, lesy, rybníky obyvatelé Obec

Obyvatelé obce Obyvatelé obce jsou: Osoby, které v obci trvale bydlí Osoby, které mají v obci trvalé občanství Lidé, kteří zde nemají trvalé bydliště, přestože v obci podnikají nebo zde vlastní pozemek, obyvateli obce nejsou. Obyvatelé obce

Typy obcí Podle velikosti a počtu obyvatel rozlišujeme: vesnice – malá obec s počtem obyvatel do 3 000 městys – typ obce mezi městem a vesnicí město - má více jak 3 000 obyvatel statutární města – největší města v ČR - Brno, Ostrava, Plzeň hlavní město - hlavním městem ČR je Praha Typy obcí

Obecní samospráva – tzv. samostatná působnost obce Je tvořena občany obce zvolenými ve volbách. Rozhoduje samostatně o důležitých záležitostech, které se týkají zájmů jejích obyvatel. Nejvyšším orgánem obecní samosprávy je obecní zastupitelstvo. Obecní samospráva – tzv. samostatná působnost obce

Obecní samospráva hospodaří s vlastními finančními prostředky a majetkem rozhoduje o opravě chodníků, zajišťuje osvětlení, údržbu městské zeleně a silnic, podporuje kulturní život řeší žádosti a stížnosti občanů Obecní samospráva

Obecní zastupitelstvo nejvyšší orgán obce rozhoduje o nejdůležitějších záležitostech obce voleno občany zastupuje občany Obecní zastupitelstvo

Obecní rada je volena z členů obecního zastupitelstva vykonává rozhodnutí obecního zastupitelstva V jejím čele stojí starosta – ve statutárních městech se tato funkce nazývá primátor Obecní rada

Obecní zastupitelstvo Vesnice Starosta Obecní rada Obecní zastupitelstvo Obecní úřad

Městské zastupitelstvo Město Starosta Městská rada Městské zastupitelstvo Městský úřad

Městské zastupitelstvo Statutární město Primátor Městská rada Městské zastupitelstvo Magistrát

Opakování: Kdo stojí v čele obce? starosta b) ředitel c) vládní zmocněnec 2) Pro zařazení obce mezi města nebo vesnice je rozhodující: poloha obce b) historie obce c) počet obyvatel 3) členové obecního a městského zastupitelstva: se vybírají konkurzem b) jsou voleni občany obce c) jmenuje je prezident republiky

Kraj Část území státu, která má určité společné znaky Někdy se používá termín region – v tomto smyslu kraje vznikly přirozenou cestou – např. Haná, Plzeňsko, Chodsko, Slovácko Kraj

Kraje v ČR Území ČR je rozděleno na územně správní celky - kraje. Je jich celkem 14. Kraje v ČR

Krajská samospráva centrem kraje je krajské město sídlí zde krajský úřad – pečuje o všestranný rozvoj kraje a potřeby jeho obyvatel v čele krajského úřadu stojí hejtman a krajské zastupitelstvo, kteří jsou voleni ve volbách Krajská samospráva

Opakování: V čele kraje stojí: hejtman b) starosta c) magistr 2) ČR je rozdělena na: 12 krajů b) 13 krajů c) 14 krajů 3) Centrem každého kraje je: okresní město b) krajské město c) nemá centrum

Zdroje: http://www.plechovecedule.com/plechove-cedule-pro-instituce-c10/smaltovana-cedule-obecni-urad-se-statnim-znakem-i44/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Han%C3%A1 http://www.krajskeurady.cz/news.php Učebnice Výchova k občanství pro 6. ročník, Nová škola Brno 2010