Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení projektu Celostátní konference k projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg. č. OP LZZ: CZ.1.04/3.1.00/ )
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Grantový projekt OP VK oblast podpory 1.3 DVPP škol a školských zařízení Mozaika nových inspirací pro pedagogy mateřské školy CZ.1.07/1.3.02/
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Dotační programy Ústeckého kraje
Meziobecní spolupráce dobrovolných svazků obcí – moderní fenomén rozvoje veřejné správy pro 21. století Projekt Center společných služeb (CSS) realizovaný.
Dokument KAP MSK - obsah
Bezpečnostní systém ČR
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
model fungování a praxe
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Úřad práce České republiky
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Kraji Vysočina
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hlavní město praha a integrace cizinců
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Výzva pro samosprávné celky OPZ odbor regionální politiky duben 2017
Katedra veřejné ekonomie
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Turistická informační centra na Vysočině
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Ing. Stanislava Správková
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
III. etapa programu Podpora prevence před povodněmi Ministerstva zemědělství RNDr. Pavel Punčochář, CSc., vrchní ředitel sekce vodního hospodářství.
Dotační program Ministerstva vnitra k ochraně škol a školských zařízení 12. prosince 2018 Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského.
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Profesionalizace sociální práce v ČR
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Transkript prezentace:

Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M

Předložen: v srpnu 2013, výzva B6 OPLZZ, oblast podpory 4 Předložen: v srpnu 2013, výzva B6 OPLZZ, oblast podpory 4.4a (Posilování institucionální kapacity a efektivnosti veřejné správy) Schválen: 19. 5. 2014 Realizace projektu: 1. 6. 2014 - 30.11. 2015 Přidělená dotace: 12 357 680 Kč Vyhlášena nadlimitní veřejná zakázka: říjen 2014 Lhůta pro podání nabídek: do 9. 12. 2014 Maximální cena VZ: 11 483 229 Kč

Cíle posilování institucionální kapacity a efektivnosti výkonu veřejné správy v oblasti předcházení a eliminace dopadů finanční krize prostřednictvím vzdělávání zaměstnanců územních samosprávných celků systémové sjednocení úrovně vzdělání zaměstnanců obcí v oblasti finanční gramotnosti a zajištění celorepublikově jednotného provádění depistáže, prevence a poradenství zaměstnanců obcí občanům v jejich problémech s dluhy. Mgr. Radek Jiránek

Aktivity vytvoření a po pilotním ověření následná realizace jednodenního akreditovaného vzdělávacího programu pro zaměstnance obcí (1 101 osob) – všechny obce III. (3 osoby) a II. typu (2 osoby) a výběrově obce I. typu – kraje MS, ÚST, KV (1 osoba) / kurátor, sociální pracovník, TSP, OSPOD, manažer PK . . . vytvoření rozšířeného třídenního vzdělávacího programu pro zaměstnance krajů (28 osob) / 1 kraj = 2 pracovníci, Mgr. Radek Jiránek

Aktivity 3) vybavení zaměstnanců obcí a krajů vzdělávacími a informačními materiály pro potřeby detekce problému a základní formy poradenství (tzv. pracovní listy) / 100 sad listů s uvedením nejčastěji řešených problémů , 4) vytvoření vzdělávacího manuálu pro lektory budoucích kurzů pro zaměstnance obcí, Mgr. Radek Jiránek

6) vytvoření sítě erudovaných metodiků na úrovni krajů, Aktivity 5) nadstavbové poradenství s využitím dálkového elektronického přístupu (webinář, telefonické konzultace), 6) vytvoření sítě erudovaných metodiků na úrovni krajů, 7) motivace pro občany (zadlužené a zadlužením ohrožené) k vyhledávání bezpečné, bezplatné a garantované pomoci u zaměstnanců obcí (plakáty, vizitky, inzerce v tisku), Mgr. Radek Jiránek

Aktivity 8) legislativní ukotvení systému zvyšování finanční gramotnosti zaměstnanců obcí (připravovaný zákon o sociálních pracovnících), dlouhodobá udržitelnost výstupů zařazením kurzu do nabídky vzdělávacích aktivit Institutu pro veřejnou správu Praha, 9) informovanost a motivace politiků územní veřejné správy k podpoře šíření výstupů projektu a poskytnutí podpory pro využití nabytého vzdělání zaměstnanců samospráv (14 krajských konferencí). Mgr. Radek Jiránek

Přínosy zvýšení efektivity a kvality poskytovaných služeb obcemi s pozitivním dopadem na obyvatele ohrožené zadlužením, již zadlužené a předlužené, občané v rizikových situacích budou moci své finanční problémy konzultovat s odborníky obcí, což jim umožní adekvátně porovnávat dostupné produkty na finančním trhu, zodpovědně zajišťovat své hmotné potřeby a potřeby své rodiny s ohledem na měnící se životní situace a eliminovat rizika vzniku dluhové pasti a předlužení včasné detekování problémů a prevence předlužení přinese efekt v podobě nižších nároků na systém státní sociální podpory a pomoci, na nižší množství konzumovaných sociálních služeb, nižší míru páchání trestné činnosti majetkové a hospodářské povahy, vyšší stabilitu rodin a ekonomickou nezávislost obyvatel. Mgr. Radek Jiránek

Děkuji za pozornost. Mgr. Radek Jiránek vedoucí oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR tel.: 974 833 797 e-mail: radek.jiranek@mvcr.cz Mgr. Radek Jiránek