MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O BYDLENÍ ČESKÝCH SENIORŮ 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásadní nedostatky v rozúčtování nákladů na teplo
Advertisements

Přehled právních předpisů
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Partner Vaší nemovitosti
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Schůze společenství vlastníků Bochovská
PROVOZ DOMÁCNOSTI Janderková Pavla
Podpis smlouvy. Na katastr podán návrh na vklad Tímto dnem se družstvo stane vlastníkem nemovitosti Tímto dnem se družstvo stane vlastníkem nemovitosti.
Konference VYKUROVANIE Tatranské Matliare ALOKÁCIA NÁKLADOV ZA ENERGIU POMOCOV SW NÁSTROJOV Jan Talášek Tatranské Matliare
Workshop „Energie v bytových domech“
PRÁVNÍ ASPEKTY NÁJMU BYTů
Ekonomická gramotnost
ODBOR POLITIKY BYDLENÍ
Občané za spokojené bydlení Srovnání privatizace v Praze Pracovní zasedání ZMČ
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Úspory energie a regenerace
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Shromáždění vlastníků bytového domu Nad Rokoskou 2361/2a
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Samostatné bydlení Co vše by měla obsahovat nájemní smlouva bytu Anna Křivánková.
Vlastnické bydlení Přednáška č května 2006.
Finanční gramotnost ROZPOČET Pan Kouřil je svobodný, bydlí sám v nájemném bytě a má ze zaměstnání pravidelný měsíční příjem korun. Jednou za tři.
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Petr Smrček – náměstek ministryně Změny v oblasti bydlení po přijetí nové civilní úpravy.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Martin Vajčner oddělení analýz odbor politiky bydlení Energetická účinnost domů a Koncepce bydlení České republiky.
Změny, které přináší vyhláška č.269/2015 Ing. Stanislav Adamík Ostrava
Vítáme vás na prezentaci provozovatele
Bydlení pro seniory v Praze
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Novela zákona o místních poplatcích
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Hledá se nájemce tělocvičny
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Členská schůze SVJ Náměstí přátelství 1518 konané dne
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
16. Shromáždění SVJ 25. dubna :00
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Transkript prezentace:

MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O BYDLENÍ ČESKÝCH SENIORŮ 1 MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O BYDLENÍ ČESKÝCH SENIORŮ 1. listopadu 2016, Senát PČR „Služby spojené s užíváním bytu“ Ing. Milan Taraba, místopředseda RS ČR, předseda SON ČR Děkujeme MMR a MPSV za podporu poradenství seniorů

Náklady na bydlení jsou ovlivňovány plněním spojených s užíváním bytu a nebytových prostorů v domě s byty (služby spojené s užíváním bytu), které mají též vazbu na poskytování příspěvků na bydlení a doplatků na bydlení.

Služby zajišťované pronajímatelem a jeho dodavateli Dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody Dodávka vody a odvádění odpadních vod Provoz výtahu Osvětlení společných prostor v domě Úklid společných prostor v domě Odvoz odpadních vod a čištění jímek Umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu Provoz a čištění komínů Odvoz komunálního odpadu Případně další služby sjednané s poskytovatelem služeb Rozsah poskytovaných služeb si poskytovatel služeb a příjemce služeb ujednají nebo o něm rozhodne bytové družstvo či společenství vlastníků jednotek.

Služby objednávané přímo uživatelem bytu (dodávka elektřiny, dodávka plynu, telefony, televize aj.) Zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytu a nebytových prostorů v domě s byty (účinnost od 1. 1. 2014) a jeho novela – zákon č. 104/2015 Sb., (účinnost od 1. 1. 2016) pojednává o všech službách poskytovaných majitelem uživatelům bytů bez ohledu na druh nájmu či vlastnictví bytu.

Názvosloví Osoby rozhodné pro rozúčtování služeb jsou nájemci či vlastníci bytů a osoby, které s ním žijí ve společné domácnosti v zúčtovacím období déle než 2 měsíce. Zálohy za služby a způsob změny jejich výše se sjednává dohodou mezi nájemcem a poskytovatelem služeb či rozhodnutím BD, SVJ. měsíčním podílem s předpokládaným nákladem na byt při změně ceny či množství dodávané služby Změna se promítne v platbách od 1. dne měsíce následujícího po doručení písemného oznámení uživateli bytu s řádným odůvodněním.

Rozúčtování nákladů za služby ujedná poskytovatel s 2/3 většinou nájemců, v BD či SVJ rozhodnutím (usnesením). Změna je možná až po uplynutí zúčtovacího období. Nedojde-li k ujednání či rozhodnutí BD či SVJ rozúčtují se náklady takto: Dodávka vody a odvádění odpadních vod v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech nebo podle směrných čísel roční spotřeby vody – viz. příloha č. 12 vyhlášky č. 428/2001 Sb. Provoz a čištění komínů dle počtu využívaných vyústění do komínů. Umožnění příjmu rozhlasového a televizního vysílání dle počtu kabelových zásuvek. Provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, odvoz komunálního odpadu, případně další sjednané služby podle počtu osob rozhodných pro rozúčtování. Náklady na dodávky tepla a centralizované poskytování teplé vody se sjednává buď dohodou se všemi uživateli a nedojde-li k dohodě pak podle vyhlášky č. 372/2001 Sb., po 1. 1. 2016 podle vyhlášky č. 269/2015 Sb.,

Základní změny v předpisu Místo TUV nově TV (teplá voda). Největší změna se týká vytápění. Dle původní vyhlášky indikovaná cena tepla vztažená na metr čtvereční započitatelné plochy bytu u spotřební složky v rozmezí 60 – 140 % téhož ukazatele za celý dům byla bez korekce, nově se pásmo změnilo na 80 – 200 %, tzn., že ti co doposud ušetřili až 40 % oproti průměru domu si připlatí až 20 % navíc a ti co mají rádi větší teplo si mohou připlatit až o 60 % navíc. Dále se nově při výpočtu vytvoří skupina konečných spotřebitelů mezi 80 – 200 % průměru a těm se náklady vypočtou bez redukce. Součet se odečte od celkové dodávky tepla a zbytek se rozúčtuje mezi spotřebitele zbývající. Výpočet teplé vody se v podstatně nemění.

Vyúčtování - provádí se vždy za zúčtovací období a poskytovatel je povinen doručit toto vyúčtování do 4 měsíců po skončení období. Finanční vyrovnání pak se provede do 4 měsíců od doručení vyúčtování nebo ve lhůtě, kterou si strany dohodnou. Paušální platba - náklady za služby spojené s užíváním bytu si strany mohou sjednat paušální platbou a to vždy v písemné formě. Zůstává povinnost rozúčtovat náklady všem ostatním, kteří dohodu o paušálu nemají (např. potvrzení úřadu práce k žádosti o dávky na bydlení). U dlouhodobých nájmů nad 24 měsíců zákon zakazuje paušalizaci nákladů za teplo, TV a vodné a stočné. U dlouhodobých nájmů nad 24 měsíců zákon zakazuje paušalizaci nákladů za teplo, TV a vodné a stočné. Pokuty a poplatky z prodlení - pokuta se snižuje novelou ze 100 Kč na 50 Kč denně, poplatek z prodlení, pokud není vypočítán podle jiného právního předpisu činí 1% denně z dlužné částky, nejméně však 10 Kč denně.

Zákon platí pro všechny bez ohledu na to, zdali byt užívají jako nájemci, členové BD či vlastníci. V souladu s usnesením Mezinárodní unie nájemníků (International Union of Tenants) i organizace CECODHAS usilujeme na mezistátní i vnitrostátní linii o snižování nákladů na bydlení a zamezování chudoby, zejména formou cenově dostupné energie pro všechny, posílení vztahů mezi energetickou náročností a nájemným a též by bylo prospěšné sladit metody výpočtu energetické náročnosti v jednotlivých zemích EU.

Děkuji za pozornost!