Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce III. díl
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_191.
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Jak se atomy spojují.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
 A, A  B, Z  C, X  A, v matematicko-fyzikálních tabulkách  B, v tabulce PSP u každého prvku  C, musíme je znát zpaměti.
Chemická vazba, elektronegativita
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Chemická vazba v látkách II
Chemická vazba.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
CHEMICKÁ VAZBA.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba a výpočty
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Chemická vazba.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Elektronegativita VY_32_INOVACE_G1 - 15
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Ionty.
PaedDr. Ivana Töpferová
Chemické názvosloví halogenidy.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
Chemické značky a vzorce II
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
VY_32_INOVACE_15_IONTY Anotace Vznik iontů Autor Mgr. Květuše Horáková
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Mezimolekulové síly.
Ionty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Stavba látek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 03 Typy chemické vazby TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_01 Název materiáluVazby v.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Atomy a molekuly.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Chemická vazba 8.ročník.
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Typy vazeb.
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Stavba atomu.
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Jak se atomy spojují.
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Transkript prezentace:

Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová

Chemická vazba mezi dvěma atomy vzniká utvořením vazebného elektronového páru každý z atomů se snaží přitáhnout elektronový pár ke svému jádru molekula chlorovodíku atom vodíku atom chloru HCl Cl → + H vazebný elektronový pár

Elektronegativita X je síla atomu, kterou se atom snaží přitáhnou vazebný elektronový pár je uvedena v PSP čím je její hodnota vyšší, tím více atom přitahuje elektronový pár ke svému jádru 1H Vodík Hydrogenium 2,20

Cl2 2,83-2,83=0 Typy chemické vazby A, vazba nepolární- rozdíl hodnot záleží na rozdílu hodnot elektronegativit atomů prvků, které vazbu tvoří A, vazba nepolární- rozdíl hodnot elektronegativit je roven 0 (oba atomy přitahují elektrony chemické vazby stejnou silou) Cl2 2,83-2,83=0 Cl Cl nepolární sloučeniny

HCl 2,83-2,20=0,63 NaCl 2,83-1,01=1,82 B, vazba polární -rozdíl hodnot elektronegativit sloučených atomů je menší než 1,7 Cl H HCl 2,83-2,20=0,63 polární sloučeniny C, vazba iontová -rozdíl hodnot elektronegativit sloučených atomů je větší než 1,7 Cl Na iontové sloučeniny NaCl 2,83-1,01=1,82

Ionty Vznikají ionty a mezi nimi iontová vazba vznikají tak, že dojde k odtržení valenčního elektronu od atomu prvku s nižší elektronegativitou elektron pak přijme atom prvku s elektronegativitou vyšší Vznikají ionty a mezi nimi iontová vazba Ionty se dělí na–kationty -anionty

Cu – 2e- → Cu2- O + 2e- → O2- Anionty Kationty jsou částice s kladným nábojem vznikají ztrátou elektronů ve valenční vrstvě Cu – 2e- → Cu2- kation mědi atom mědi Anionty jsou částice se záporným nábojem vznikají přijímáním elektronů ve valenční vrstvě O + 2e- → O2- atom kyslíku anion kyslíku

Fe3+ N3- H+ Velikost náboje a jeho znaménko zapisujeme arabskou číslicí vpravo nahoru ke značce prvku Fe3+ N3- H+ Sloučeniny s iontovou vazbou nejsou tvořeny molekulami, ale ionty.Ty jsou k sobě přitahovány elektrostatickými silami. Na-1e- → Na+ NaCl Cl+1e- → Cl- -

Zdroje (2012-03-04) http://images.google.com/search?as_q=elektron&orq=&tbs=sur:fmc&biw=1016&bih =564&sei=XZRTT7GrJIHIhAf7r-iiCg&tbm=isch Chemie 8 : Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2006. 136 s. Dostupné z WWW: <fraus.cz>. ISBN 80-7238-442-2