Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace."— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních vědAnotace Cílem této prezentace je, aby žáci pochopili pojem elektronegativity, naučit je hledat hodnotu elektronegativity a určovat druh chemické vazby z rozdílu elektronegativity atomů. Prezentace je určena pro žáky 8.ročníků.Vypracoval Mgr. Bohdan Hladký Oblast Člověk a příroda

2 Úvod Pokusme se uvažovat o problému, zda-li vazba, kterou jsou poutány atomy je vždy stejně silná nebo může mít různou sílu. Zda-li „silnější“ z atomů nezískává vazební elektrony na svou stranu. Podívejme se na bitku. Vidíme-li souboj dvou rovnocenných protivníků, můžeme těžko odhadovat na čí straně je vítězství. Jednodušší bude určit vítěze v případě výrazně odlišných bojovníků – slabšího a silnějšího. Podobně to bude i s chemickou vazbou. K posouzení síly atomu budeme potřebovat tzv. elektronegativitu. K posouzení síly atomu budeme potřebovat tzv. elektronegativitu.

3 ELEKTRONEGATIVITA  Nejvyšší hodnotu elektronegativity má fluor.  Hodnota elektronegativity roste v periodách a klesá ve skupinách.  Elektronegativita atomu je síla, kterou atom přitahuje elektrony chemické vazby (značíme X)  Hodnotu elektronegativity nalezneme v PSP. F F

4 Chemická vazba Atomy prvků se pomocí chemických vazeb seskupují do molekul. Chemické vazby vznikají a zanikají při chemických reakcích. Nejjednodušší molekula je tvořena dvěma atomy vodíku. Původně nespárované elektrony vytvoří vazebný elektronový pár, který společně sdílejí oba atomy. Spojení atomů pomocí dvojice valenčních elektronů se nazývá chemická vazba. +→ +→

5 Druhy chemické vazby  Nepolární vazba je chemická vazba mezi stejnými atomy nebo atomy lišící se rozdílem elektronegativit do 0,4. Například – Cl 2, HI.  Polární vazba je chemická vazba mezi atomy, jejichž rozdíl elektronegativit je menší než 1,7. Například – SO 2.  Iontová vazba (silně polární) je chemická vazba mezi atomy, jejichž rozdíl elektronegativit je větší než 1,7.

6 Úkol : Výpočtem urči druh vazby v molekulách: Dusíku (N 2 ) Oxidu uhličitého (CO 2 ) Amoniaku (NH 3 ) Chloridu sodného (NaCl) Vody (H 2 O) Fluoridu vápenatého (CaF 2 ). abc de f

7 Odkazy   [cit. 2011-01-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Snímek 4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydrogen.svghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydrogen.svg Snímek 4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydrogenatom.pnghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydrogenatom.png Snímek 4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydride.pnghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydride.png Snímek 6a: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nitrogen-3D-vdW.pnghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nitrogen-3D-vdW.png Snímek 6b: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carbon-dioxide-3D-vdW.svghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carbon-dioxide-3D-vdW.svg Snímek 6c: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ammonia-3D-vdW.pnghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ammonia-3D-vdW.png Snímek 6d: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sodium-chloride-unit-cell-3D-ionic.pnghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sodium-chloride-unit-cell-3D-ionic.png Snímek 6e: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Water-3D-vdW.pnghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Water-3D-vdW.png Snímek 6f: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcium-fluoride-3D-ionic.pnghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcium-fluoride-3D-ionic.png Použitá literatura:   BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy chemie. 3. vyd. Praha : Fortuna, 2000. ISBN 8071687200.   ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 8 pro ZŠ a VG UČ. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2006. ISBN 8072384422.


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google