Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak se atomy spojují.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak se atomy spojují."— Transkript prezentace:

1 Jak se atomy spojují

2 Atomy nejsou samotáři Atomy téměř všech chemických prvků mají tendenci se spojovat do větších částic - molekul nebo krystalů. Atom je stabilní (tj. nechce se spojovat) pouze tehdy, pokud má zcela zaplněnou valenční elektronovou vrstvu nebo v ní elektrony tvoří páry. V opačném případě se snaží tuto situaci „napravit“.

3 Proč se vzácné plyny neslučují…
Z volných nesloučených atomů jsou složeny pouze vzácné plyny (helium, neon, argon, krypton, xenon, radon). Tyto prvky nemají ve valenční vrstvě žádné nespárované elektrony. Proto nevytváří žádné sloučeniny.

4 Chemická vazba + + Chemické vazby vznikají a zanikají při chemických reakcích. Nejjednodušší molekula je tvořena dvěma atomy vodíku. Původně nespárované elektrony vytvoří vazebný elektronový pár, který společně sdílejí oba atomy. Síla, která drží atomy v molekule pohromadě se nazývá chemická vazba.

5 Další příklad chemické vazby - vznik molekuly chlorovodíku:
vzniká tak, že valenční elektrony jednoho atomu vytvoří s valenčními elektrony dalšího atomu společný elektronový pár Další příklad chemické vazby - vznik molekuly chlorovodíku: Vodík má ve valenční vrstvě 1 elektron, chlor má ve valenční vrstvě 7 elektronů (3 páry + 1 volný). Volné nespárované elektrony vytvoří společný elektronový pár a tím vytvoří chemickou vazbu.

6 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Použité zdroje: Prezentace dostupná z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze - autorem je Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Jak se atomy spojují."

Podobné prezentace


Reklamy Google