„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
OPŽP - PRIORITNÍ OSA 4 Petr Stejskal
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje Svitavy, 28. června 2011.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Krajský projekt v roce 2011 na území Pardubického kraje  Projekt košů  Regionální komunikační aktivity  Projekt nádob  Projekt košů  Vzdělávací programy.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s.
Místní plán inkluze + OP VVV
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Operační program životní prostředí
Michal Šperling - EUREDIS
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje
„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

„Odpadový seminář“ pro obce Pardubického kraje Chrudim, 21. června 2011

Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje Regionální rozvojová agentura PK (RRA PK) byla založena v r.1999 jako zájmové sdružení právnických osob, RRA PK má nyní 12 členů (Pardubický kraj a 11 měst Pardubického kraje), RRA PK podporuje regionální rozvoj Pardubického kraje a poskytuje podporu a poradenství členům a dalším subjektům působícím na území kraje, RRA PK vyvíjí v rámci své činnosti aktivity zaměřené na dopravní infrastrukturu, životní prostředí, obnovu kulturních památek, lidské zdroje, cestovní ruch a další, RRA PK úzce spolupracuje s orgány regionální správy, představiteli měst a obcí, Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje a dalšími subjekty, které mají vliv na rozvoj území Pardubického kraje.

Činnosti regionální rozvojové agentury PK Poradenská činnost (poradenství malým a středním podnikům) Projektová činnost (příprava projektových záměrů) Získávání a využívání finančních zdrojů pro regionální rozvoj Organizování odborných akcí, přenášek, seminářů Řešitelská a expertní činnost, osvětové aktivity Tvorba strategických dokumentů pro města a obce, mikroregiony, svazky měst a obcí a další subjekty Realizace dlouhodobých projektů (Enterprise Europe Network, GO ECO! Environmental services for SME´s, provoz Regionálního odpadového centra Pardubického kraje, projekt „Intenzifikace odděleného sběru a zajištění využití KO včetně jejich obalové složky“ a další)

Projekt nádob Podmínky projektu nádob: nádoby budou rozmísťovány na základě výběru EKO-KOM, příjem žádostí ukončen, distribuce nádob do konce prázdnin, nádoby jsou zapůjčovány bez dalších podmínek, projekt bude pokračovat v příštím roce.

Soutěž obcí o perníkovou popelnici Soutěží všechny obce PK, zapojené do systému EKO-KOM Průběžné výsledky za 1. čtvrtletí 2011 zveřejněny na www.ekontejnery.cz obec Soutěžní skupina hodnocení celkem pořadí celkem pořadí ve skupině Obec Vysočina 500 až 5000 5985 67 33 Obec Orel 13782 340 128 Obec Dřenice do 500 13600 337 192 Město Chrudim nad 5000 10720 247 15 Obec Hamry 6974 99 48 Obec Bítovany 10819 250 127 Město Holice 9034 181 13 Město Luže 7043 102 Městys Chroustovice 10743 248 107 Obec Damníkov 4198 17 10 Obec Jenišovice 10078 228 115 Obec Krásné 7620 126 61 Obec Leština 13228 326 183 Obec Proseč u Skutče 10289 236 101 Městys Bojanov 5633 53 26

Komunikační kampaň Komunikační cíle: utvrdit a ujistit třídiče v tom, že konají správnou a smysluplnou věc budovat důvěru ve fungování systému odpadového hospodářství posílit průběžnou účast občanů na třídění odpadů PR podpora technických opatření Prostředky pro komunikaci: plakáty letáky velkoplošné bannery samolepky na kontejnery

Výroba a distribuce plakátů Cíl: - prezentace moderního životního stylu spojeného s tříděním odpadů, upevnění třídičů v tom, že dělají správnou věc, - komunikace technických opatření, podpora třídění. Nástroj: - vizuály upozorňující na prospěšnost třídění odpadů, - umístění na výlepové plochy v obcích, případně v dalších vhodných prostorech. Plánována výroba 2000 plakátů

Výroba a distribuce letáků Cíl: snížit/zastavit nárůst množství občanů, kteří upouští od třídění odpadu, publicita realizovaných technických opatření, komunikace pravidel pro třídění odpadu, zvýšení množství a kvality vytříděných odpadů Nástroj: - letáky komunikující téma přínosu třídění a využití vytříděných odpadů, - distribuce prostřednictvím lokálních zpravodajů, vkládání do schránek Plánována výroba 10 000 letáků

Velkoplošné bannery Cíl: komunikace tématu využití odpadů, upozornění na místa pro sběr a zpracování odpadů, poděkování občanům. Nástroj: - Návrh a výroba velkoplošných bannerů na sběrné dvory a místa pro sběr odpadů.

Samolepky na kontejnery Cíl: poděkování občanům za aktivní přístup ke třídění odpadů. Samolepky umísťované na kontejnery na tříděný sběr. Plánována výroba 3500 samolepek.

PR podpora - tiskové zprávy, články Cíl: komunikace tématu třídění odpadů, komunikace pravidel pro třídění odpadu, publicita realizovaných technických opatření, budování důvěry ve fungování systému odpadového hospodářství, zlepšení kvality vytříděných odpadů. Nástroje: články do lokálních tiskovin, tiskové zprávy a novinová inzerce, rozhlasové spoty, televizní spot.

Barevné dny Doprovodný program vybraných akcí v Pardubickém kraji Cíl: popularizace tématu třídění odpadů, vzdělávání dětí a rodičů v oblasti třídění odpadu. Vysoké Mýto, Moravská Třebová, Česká Třebová, Chrudim, Ústí nad Orlicí, Svitavy.

Prosklený kontejner Cíl: komunikace tématu třídění odpadů, demonstrace tříděného odpadu v proskleném kontejneru. Určený pro veřejné akce, školy, obce, města. Zapůjčení bezplatné, termíny nutno rezervovat předem.

Operační program Životní prostředí v oblasti odpadového hospodářství: PRIORITNÍ OSA 4 Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží OBLAST PODPORY 4.1 - Zkvalitnění nakládaní s odpady: integrované systémy nakládání s odpady: regionální systém pro mechanicko-biologickou úpravu komunálních odpadů, zařízení na energetické využití komunálních odpadů, systémy odděleného sběru, skladování a manipulace s odpady, zařízení na úpravu nebo využívání odpadů, zejména na třídění, úpravu a recyklaci odpadů, rekultivace starých skládek a odstranění nepovolených skládek. Projekty týkající se odpadového hospodářství jsou za splnění definovaných podmínek finančně podporovatelné strukturálními fondy EU, konkrétně v rámci Operačního programu životní prostředí, prioritní osy 4. Globálním cílem prioritní osy 4 pro období 2007 – 2013 je zkvalitnění nakládaní s odpady, snížení produkce odpadů a odstraňování starých ekologických zátěží. V rámci prioritní osy 4 budou realizovány tyto 2 oblasti podpory: Oblast podpory 4.1 – Zkvalitnění nakládaní s odpady, Oblast podpory 4.2 – Odstraňování starých ekologických zátěží. V rámci oblasti podpory 4.1 bude možno podporovat tyto projekty nebo jejich kombinaci: integrované systémy nakládání s odpady: a) regionální systém pro mechanicko-biologickou úpravu komunálních odpadů b) zařízení na energetické využití komunálních odpadů systémy odděleného sběru, skladování a manipulace s odpady zařízení na úpravu nebo využívání odpadů, zejména na třídění, úpravu a recyklaci odpadů rekultivace starých skládek a odstranění nepovolených skládek

Ing. Veronika Kvasničková Podmínky: až 85% dotace z Fondu soudržnosti, žádosti o podporu (kritéria přijatelnosti, způsobilé výdaje) musí být v souladu s Programovým dokumentem OPŽP, Implementačním dokumentem OPŽP, Směrnicí MŽP č. 3/2011 a výzvou pro podávání žádostí. Veškeré dokumenty jsou k dispozici na www.opzp.cz, vyhlášena 27. výzva pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí. Podrobnější informace, konzultace projektů v rámci OPŽP: Ing. Veronika Kvasničková veronika.kvasnickova@rrapk.cz Žadatelé mají možnost získat z prostředků Fondu soudržnosti až 85% dotaci z celkových způsobilých veřejných výdajů na projekt. Žádosti o dotaci musí být v souladu s Programovým dokumentem OPŽP, Implementačním dokumentem OPŽP, Směrnicí MŽP č. 3/2011 a výzvou pro podávání žádostí. Veškeré dokumenty jsou k dispozici na www.opzp.cz. Ministerstvo životního prostředí České republiky aktuálně vyhlásilo prostřednictvím Státního fondu životního prostředí České republiky XXVII. výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí podpory. Žádosti o podporu v rámci prioritních os 1, 4 a 6 jsou přijímány od 16. května 2011 do 15. července 2011. Podrobnější informace, konzultace Vašich projektů v rámci OPŽP: Ing. Veronika Kvasničková veronika.kvasnickova@rrapk.cz, +420 728 765 478

Děkuji za pozornost a přeji hezký den Petra Smuts Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje petra.smuts@rrapk.cz