Rizika, omezení a možné negativní účinky poradenských intervencí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Advertisements

V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika SPU.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Pedagogicko-psychologická poradna Olomouckého kraje
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Psychologie nadaných dětí Doc.Mgr.Šárka Portešová, Ph.D.
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Psychologie - z řeckého psyché = duše, duch, dech a logia = věda, výzkum, nauka je věda, která studuje lidské chování,mentální procesy a tělesné dění.
Rodinné prostředí žáka
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
DIAGNOSTIKA VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Lenka Lacinová Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
Diagnostika a reedukace
Psychiatrické vyšetření
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
ARTETERAPIE.
Pedagogická diagnostika
Vývojová dysfázie.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE TÉMATA JEDNOTLIVÝCH PŘEDNÁŠEK: – úvod do poradenské psychologie – poradenský proces, PSDG v PPS – poradenství.
Úvod do psychologie
Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno –
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 6.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
Úvod do psychologie Prezentace Barbora Čechová – Labeling Příště (4.11.): Barbora Palatová – Vězeňský experiment Barbora Skoumalová – Teorie.
ŽÁDOST O PSYCHODIAGNOSTICKÉ VYŠETŘENÍ: škola příbuzní klienta praktický obvodní lékař psychiatr orgán vyšetřování klient.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
HORIZONT ZLÍN Workshop
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Diagnóza, klasifikační systémy Psychodiagnostika dětí a mládeže, PSY 403 Přednáška 2.
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Metody psychologie.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Pedagogicko–psychologická diagnostika
VLASTNOSTI PORADENSKÉHO PROCESU:
Pedagogicko–psychologická diagnostika
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE
Speciálně pedagogická diagnostika
Psychologie v obezitologii
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Diagnostické metody.
Psychiatrické vyšetření
Psychiatrické vyšetření
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Psychiatrické vyšetření
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.
Transkript prezentace:

Systémově-interakční přístup, vznik rodinné terapie, základní koncepty a pojmy Rizika, omezení a možné negativní účinky poradenských intervencí Psychodiagnostika v PPS (diagnostické kategorie jako východiska  specifických odborných intervencí, vztah diagnostiky a  psychokorektivního procesu)

Systémově-interakční přístup, vznik rodinné terapie, základní koncepty a pojmy Rodinná terapie se začala zvolna vyvíjet po 2. světové válce Výzkumní i kliničtí psychologové si více všímali významu současné pacientovy rodiny při utváření a udržování jejich psychických poruch K tomuto rozvoji přispělo zkoumání vlivu rodiny na vývoj schizofrenie (na počátku 50. let se mu intenzivně věnovali: antropolog G. Bateson a skupina z Palo Alto – kteří zkoumali patogenní vliv dvojné vazby ve vztazích dítěte k rodičům, T. Lidz a jeho spolupracovníci na Yale zkoumali malé skupiny mladých schizofreniků a povšimli si nezralosti rodičů, která vedla u dítěte k pocitům nejistoty a následnému obtížnějšímu odpoutávání, nezralost rodičů zkoumal v této souvislosti i M. Bowen v Bethesdě, který si povšiml emočního odstupu mezi rodiči schizofreniků a jeho nástupce L. Wynne zabývající se vytvářením identity jednotlivých členů rodiny) a souběžné rozvíjení obecné teorie systémů L. von Bertalanffyho.

V návaznosti na výzkumy schizofrenních rodin se začala rozvíjet i praktická terapeutická práce s rodinami S. Minuchin – se zaměřoval na rodinné subsystémy a zdůrazňoval jejich hranice (jasně definovaná rodinná struktura, která je pružná a kohezivní x rušivé rigidní koalice) tzv. Strukturální terapie rodiny z chudinských čtvrtí New Yorku ohrožené disociálním vývojem synů klinické zkušenosti psychoanalytiků – N. Ackerman – důraz na získání náhledu na opakování nevyřešených problémů z dětství

postupy zdůrazňující kladnou emotivitu a její projevování – V postupy zdůrazňující kladnou emotivitu a její projevování – V. Satirová – 4 nesprávné rigidní vzorce v komunikaci členů rodiny: obviňující, usmiřující za každou cenu, chladně racionální a nevěcnou-rušivou behaviorální přístup – R. Liberman – zaměřený na trénování otevřené a pozitivní komunikace a na racionální řešení problémů M. Bowen – důležitý úkolem terapeutické práce je dosažení diferenciace každého člena rodiny, jehož představa o sobě není závislá na mínění rodiny – tzv. Terapie rodinných systémů Systémové myšlení zdůrazňuje cirkulární kauzalitu

Rizika, omezení a možné negativní účinky poradenských intervencí

Nejčastější typy diagnóz: Psychodiagnostika v PPS U poradenských psychologů si nejčastěji vyžádá diagnostické vyšetření : škola příbuzní klienta praktický obvodní lékař psychiatr orgán vyšetřování klient sám Diagnostické kategorie jako východiska  specifických odborných intervencí Nejčastější typy diagnóz: poruchy psychického vývoje (nerovnoměrnost ve vývoji) poruchy chování a emocí neurotické poruchy behaviorální syndromy (fyziol.+somat. faktory) mentální retardace

Nejčastěji diagnostikované psychické jevy: školské schopnosti psychický vývoj intelekt paměť vnímání osobnost neuropsychologické jevy patologie osobnosti nadání a tvořivost Typy používaných metod: výkonové testy projektivní metody dotazníky posuzovací škály

Nejpoužívanější psychodiagnostické metody: Vztah diagnostiky a  psychokorektivního procesu: Nejpoužívanější psychodiagnostické metody: inteligenční testy (Raven, PDW, IST, T-M) specializované testy schopností (školní zralost, lateralita, kognice) projektivní testy (Baum test, Lúscher, kresba postavy, kresba rodiny a začarované rodiny), semiprojektivní test Antony-Bene), Projektivní interview Reverzní test, test obkreslování, zraková percepce, specifické poruchy učení, úroveň čtení, Kern-Jiráskův test, Geselova vývojová škála, Obrázkově-slovníková zkouška zjišťování patologie: CMAS, CDI, Beckova škála deprese, MMPI organicita: Bender Gestalt test, Grassiho test organicity interpersonální vztahy: Anthony-Bene, ICL, ADOR, CATO, Začarovaná rodina, Dotazník stylů výchovy