Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 1.úvod Rozdělení poživatin Zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 7.12.2017
Obsah Charakteristika Rozdělení poživatin
Charakteristika poživatin Tvoří surovinové zázemí výživy člověka Uspokojují základní potřebu člověka Jsou zdrojem živin Dodávají energii, stavební látky Jsou důležité pro fungování organismu a přežití
Rozdělení poživatin Poživatiny Potraviny – rostlinného původu - živočišného původu Pochutiny Nápoje
Rozdělení poživatin Potraviny Produkty rostlinného nebo živočišného původu Zdroj výživy člověka Zelenina, ovoce Maso, vejce, mléko
Rozdělení poživatin Pochutiny Obsahují specifické látky podporující chuť, stravitelnost a činnost trávicího ústrojí Zpravidla nemají výživnou hodnotu V rozumném množství mohou mít povzbuzující účinky Čaj, káva, koření, byliny, kakao
Rozdělení poživatin Nápoje Dodávají nezbytnou vodu pro rozpuštění živin, k přepravě při výstavbě buněk Povzbuzují tělesnou a duševní činnost Alkoholické u mladistvých škodí zdravému vývoji a v dospělosti nadměrné požívání poškozuje zdraví
Otázky Charakterizujte poživatiny? Jak rozdělujeme poživatiny? Charakterizujte potraviny? Charakterizujte pochutiny? Charakterizujte nápoje?