Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Markéta Hanzalová.
Advertisements

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČÁSTI ROSTLIN Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový materiál zpracován.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a mateřská škola Bukovec
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výroba instantních prášků 1
Přírodopis – 6.ročník Rostlinná buňka VY_32_INOVACE_
Diferencované stravování
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Člověk v živočišném systému
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 1.úvod Rozdělení poživatin Zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 7.12.2017

Obsah Charakteristika Rozdělení poživatin

Charakteristika poživatin Tvoří surovinové zázemí výživy člověka Uspokojují základní potřebu člověka Jsou zdrojem živin Dodávají energii, stavební látky Jsou důležité pro fungování organismu a přežití

Rozdělení poživatin Poživatiny Potraviny – rostlinného původu - živočišného původu Pochutiny Nápoje

Rozdělení poživatin Potraviny Produkty rostlinného nebo živočišného původu Zdroj výživy člověka Zelenina, ovoce Maso, vejce, mléko

Rozdělení poživatin Pochutiny Obsahují specifické látky podporující chuť, stravitelnost a činnost trávicího ústrojí Zpravidla nemají výživnou hodnotu V rozumném množství mohou mít povzbuzující účinky Čaj, káva, koření, byliny, kakao

Rozdělení poživatin Nápoje Dodávají nezbytnou vodu pro rozpuštění živin, k přepravě při výstavbě buněk Povzbuzují tělesnou a duševní činnost Alkoholické u mladistvých škodí zdravému vývoji a v dospělosti nadměrné požívání poškozuje zdraví

Otázky Charakterizujte poživatiny? Jak rozdělujeme poživatiny? Charakterizujte potraviny? Charakterizujte pochutiny? Charakterizujte nápoje?