Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_03.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název: VY_52_INOVACE_PRV_05 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod Autor Hana Krejčová Datum 20.9.2012 Název VY_52_INOVACE_36_výživa člověka Ročník 3., 4. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.0835

Anotace: Materiál seznamuje žáky s nezbytnými složkami lidské stravy. Je určen jako opora výkladu. Snímek č. 13 je určen k samostatné práci žáků. Téma lze volně rozvinout v diskuzi. Přechod mezi snímky se děje kliknutím.

Výživa člověka Bílkoviny Cukry Tuky Vitamíny Minerály Vlákninu Vodu Lidská výživa je závislá na příjmu výživových látek z potravy. Tyto látky, které potřebuje lidský organismus k získání energie, k růstu a obnově buněk, tkání a orgánů musí obsahovat: Bílkoviny Cukry Tuky Vitamíny Minerály Vlákninu Vodu

Bílkoviny Bílkoviny patří mezi základní živiny, které slouží pro stavbu a obnovu tkání, pro tvorbu hormonů, dobrou imunitu a tvorbu červených krvinek. Nedostatek bílkovin nepříznivě ovlivňuje tělesný i duševní vývoj člověka. Bílkoviny jsou obsaženy především v mléce a výrobcích z něj, vejcích, luštěninách, mase.

Cukry (sacharidy) Cukry jsou látky, které plní v těle především vyživovací funkci. Fungují jako palivo a jsou zdrojem energie. Cukry nám poskytuje ovoce, obiloviny, brambory, maso, mléčné výrobky, luštěniny.

Tuky Tuky v lidském těle jsou zásobárnou energie. Tělo je získává z masa, mléčných výrobků, vajec, ořechů . Pro člověka jsou zdravější tuky rostlinné (např. slunečnicový olej) než tuky živočišné (např. sádlo).

Vitamíny Vitamíny jsou v lidském těle nezbytné pro zpracování bílkovin, tuků a cukrů. Nedostatek vitamínů má za následek poruchy funkcí organismu i vážná onemocnění. Vitamíny jsou nutné pro udržení a posílení imunity. Zdrojem vitamínů je především ovoce a zelenina, ale i obiloviny, kvasnice, mléko, maso.

Minerály Minerály stačí ke správnému vývoji v malém množství. Pro člověka jsou nejdůležitější: železo, fluor, jod, kobalt, měď, hořčík, mangan a zinek. Jejich nedostatek může způsobit různá onemocnění (např. poruchy tvorby krve). Minerály najdeme v mléčných výrobcích, zelenině, rybím mase, obilovinách i houbách.

Vláknina Vláknina je nestravitelná část potravy, která pomáhá ke správné funkci zažívání. Nejbohatší na vlákninu jsou luštěniny, pšeničné otruby, ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny.

Voda Voda je podstatnou součástí lidského těla. Tvoří je skoro ze dvou třetin. Voda se do těla dostává s většinou potravy, ale i tak je nezbytné ji dodávat v podobě tekutin.

Vyvážená strava musí obsahovat potraviny ze všech znázorněných skupin.

Potravinová pyramida pomáhá při tvorbě jídelníčku podle zásad zdravé výživy

Zkus sestavit jídelníček tak, aby obsahoval všechny důležité složky: snídaně svačina oběd večeře

Ke zdravému životnímu stylu patří nejen vhodná strava, ale také pohyb. „Stane se nám něco, když budeme papat jenom takovéhle chuťovky?“ Víš, co je to obezita?

Použité zdroje: DAVID LORENZANA. http://cs. wikipedia Použité zdroje: DAVID LORENZANA. http://cs.wikipedia.org/wiki/Strava [online]. [cit. 21.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rueda_de_los_alimentos.jpg AUTOR NEUVEDEN. http://obrazky.cz/detail?q=potravinov%C3%A1%20pyramida&offset=1&limit=20&bUrlPar=filter%3D1&resNum=13&ref=http%3A//www.seznam.cz/&resID=Xf19B---oSqCyA27Ph1hb7fMENWF3Lcqjm1cXhzk37M&imgURL=http%3A//www.diabetesmellitus.cz/WebSite/Images/zivot_sdiab2/pyramida.jpg&pageURL=http%3A//www.diabetesmellitus.cz/website/content/01_top_menu/01_zivot_diab2/strava.aspx&imgX=737&imgY=656&imgSize=102&thURL=http%3A//media4.picsearch.com/is%3FXf19B---oSqCyA27Ph1hb7fMENWF3Lcqjm1cXhzk37M&thX=128&thY=114&qNoSite=potravinov%C3%A1%2Bpyramida&siteWWW=&sId=-I9egAKAwgjH6AzVnwEq [online]. [cit. 23.3.2013]. Dostupný na WWW: http://obrazky.cz/detail?q=potravinov%C3%A1%20pyramida&offset=1&limit=20&bUrlPar=filter%3D1&resNum=13&ref=http%3A//www.seznam.cz/&resID=Xf19B---oSqCyA27Ph1hb7fMENWF3Lcqjm1cXhzk37M&imgURL=http%3A//www.diabetesmellitus.cz/WebSite/Images/zivot_sdiab2/pyramida.jpg&pageURL=http%3A//www.diabetesmellitus.cz/website/content/01_top_menu/01_zivot_diab2/strava.aspx&imgX=737&imgY=656&imgSize=102&thURL=http%3A//media4.picsearch.com/is%3FXf19B---oSqCyA27Ph1hb7fMENWF3Lcqjm1cXhzk37M&thX=128&thY=114&qNoSite=potravinov%C3%A1%2Bpyramida&siteWWW=&sId=-I9egAKAwgjH6AzVnwEq vlastní zdroj Galerie Microsoft Office