Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol 6. třída

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008
Advertisements

OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská výchova Tematická oblast: Člověk.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Poválečný vývoj a komunistický režim
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
17.Listopad 1939 a 1989 Lukáš Maršoun 7.třída – 2010/2011.
Totalitní režimy.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Poválečné Československo
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
ŽIVOT VE ŠKOLE - I VE ŠKOLE S PRAVIDLY
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Československo v 50. letech
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Kyberšikana.
Aneb právo shromažďovací a jiné trable neonacistů 
Střední zdravotnická škola Mostecká Tábor DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_I/2_INOVACE_71_Bezpečnost na internetu Bezpečnost na internetu Miroslav Kaňok.
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Cenzura PhDr. Hana Slámová,Ph.D.. * Definice: * „Forma kontroly, dozoru nad věcmi, které jsou předmětem veřejného zájmu“ * Ottův slovník naučný: * církevní.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_12_ROK 1968 TEMA:
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_078 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_07_Výprava do 20. století
Práva a povinnosti mezi manželi
Práva a povinnosti žáků
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
8. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec
Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Policejní bezpečnostní opatření na 1. květen 2015 V Brně dne 27. ledna 2018.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
SITUACE V PROTEKTORÁTU
Porušování lidských práv
Formování naší státnosti do roku 89 Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Totalitní vláda komunistické strany
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
Obnovení demokracie v Československu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_11_Období totality Regina Byrtusová
Od totality k demokracii
Občanská výchova 6. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Totalitní režimy.
Svět na přelomu 50. a 60. let 20. století
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
Soužití národnostních skupin - 2
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
První čs. republika.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
GDPR a budoucí redakční praxe
17. Listopad 1989.
Fidel Alejandro Castro Ruz
Transkript prezentace:

Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol 6. třída Svoboda slova Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol 6. třída

Co je na obrázcích? Co spolu souvisí a jak?

Řešení PROSTŘEDKY POUŽÍVANÉ K ROZEHNÁNÍ DEMONSTRANTŮ POLICEJNÍ TONFA SLZNÝ PLYN VODNÍ DĚLO KLEMENT GOTTWALD FIDEL CASTRO NOVINY TELEVIZE FACEBOOK, INTERNET DIKTÁTOŘI, KTEŘÍ OMEZOVALI SVOBODU SLOVA STALIN SDĚLOVACÍ PROSTŘEDKY

Diktátoři omezují svobodu slova – kvůli kontrole lidí Příklady: Stalin (SSSR) Klement Gottwald (Československo) Fidel Castro (Kuba) Využívají k tomu zejména: Cenzuru (kontrolu médií, filmů, knih) Propagandu Násilné potlačování demonstrací

Propaganda Propaganda = veřejné šíření myšlenek, názorů (často nepřesných nebo lživých) s cílem získat přívržence https://www.youtube.com/watch?v=NSYn8QArAD4&t=2s Jací lidé, jaké státy a jaké myšlenky byly podle komunistické propagandy dobré a jaké špatné?

- Řešení (příklad) + USA Američtí agenti Narušitelé socialismu Komunisté Sovětský svaz Sovětská armáda Pionýři Socialistické Československo Socialistické země Dělníci, pracující Účastníci prvomájového pochodu - USA Američtí agenti Narušitelé socialismu Západní imperialisté Ti, kdo se prvomájového pochodu neúčastní

Cenzura Cenzura = dozor nad médii, knihami, filmy, internetem a jinými prostředky komunikace Např. za komunismu musel mít každý film, kniha, noviny povolení od státu (na obrázku). Bez povolení nesmělo být nic zveřejněno.

Násilné potlačování demonstrací 17. listopadu 1989 sametová revoluce

Ústava ČR obsahuje: (1) Svoboda projevu je zaručena. (2) Cenzura je nepřípustná. (3) Svobodu projevu lze omezit zákonem.

Omezení svobody slova § Paragraf = číslem označená část zákona Svoboda slova neznamená, že každý může vždy říkat, co chce. Někdy je třeba svobodu slova omezit. Děje se to z důvodu ochrany lidí. Hlavní důvody pro omezení svobody slova: § Ochrana osobních údajů § Hanobení národa, rasy § Šíření poplašné zprávy § Paragraf = číslem označená část zákona

Tyto veřejné projevy mohou být nezákonné! Příklady omezení svobody slova: Text písně neonacistické kapely Conflict 88: „Probuďte se válečníci, bílý Evropy, sražte konečně na kolena, ty židovský psy.“ „Jan Novák bydlí na adrese Veleslavínská 5, Praha 6, jeho telefonní číslo je 777 123 456, narodil se 7. 4. 1975.“ Hanobení národa nebo rasy Zneužívání osobních údajů Demonstrace M. Konvičky na Staroměstském nám. Se střelbou z falešných zbraní a provolávání islamistických hesel vyvolala paniku. Ztohoven se nabourali do vysílání ČT2 a simulovali výbuch atomové bomby. Tyto veřejné projevy mohou být nezákonné! Šíření poplašné zprávy

Svoboda projevu v naší škole Svoboda projevu ve školním řádu: „Žák má právo vyjádřit se k záležitostem spojených s výchovou a výukou, které se jej osobně týkají. V případě potřeby se vyjádří osobně slušnou formou, a to rozhovorem s příslušným pedagogem nebo ředitelem školy.“ Omezení svobody projevu ve školním řádu: „Žáci se k sobě chovají ohleduplně, slušně a neubližují si. Tělesný vzhled, věk, barva pleti, odlišná národnost apod. nesmí být terčem posměchu a urážek. Prokázané projevy diskriminace, nepřátelství, násilí, úmyslné ublížení na zdraví nebo šikanování spolužáků je hodnoceno sníženou známkou z chování (tyto projevy musí být prokazatelně doložené výchovnou komisí sestavenou ředitelem školy).“