Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Totalitní režimy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Totalitní režimy."— Transkript prezentace:

1 Totalitní režimy

2 Politická ideologie Politická ideologie je soustava teorií a názorů na problematiku společnosti a roli člověka v ní. Stává se myšlenkovým základem politických programů a jednání. Cílem je vysvětlit společnost a poskytnout jedinci návod, jak jednat nebo se rozhodovat v nejen politických otázkách.

3 Politická ideologie Politická ideologie je soustava teorií a na problematiku společnosti a roli člověka v ní. Stává se základem politických programů a jednání. Cílem je společnost a poskytnout jedinci návod, jak jednat nebo se v nejen politických otázkách.

4 ideologie v totalitním státě
Doktrína je soubor zásad a názorů na konkrétní otázky týkající se fungování státu. (Köhlerová, 2012) V totalitních státech má ideologie velký význam, ospravedlňuje bezpráví. Každá totalitní ideologie se vyznačuje následujícími znaky:

5 INDOKTRINACE = nucené přijetí určitých názorů na zásadní otázky (doktríny). Proti těmto názorům se nelze ohradit. Doktrína je vynucována násilím.

6 dezinformace = záměrné matení, zamlžování, pozměňování pravdy tak, aby to vyhovovala vládnoucí straně či ideologii. Jsou poskytovány pouze částečné nebo vůbec žádné informace. Formy: omezení přístupu na internet, blokace některých stránek, cenzura tisku, rozhlasu a televize

7 propaganda, politická manipulace
= šíření názorů a informací, která podporují ideologii. Formy: proslovy politiků, letáky, nápisy, vysílání žádoucích myšlenek v médiích, děti memorují výroky ve škole

8 brainwashing = vymývání mozků. Manipulativní technika, jejímž cílem je ovlivnit názory ostatních ve prospěch manipulátora. Formy: setkání a happeningy, ovlivněné školní vyučování, seance Tuto techniku úspěšně využívají i různé sekty a náboženská uskupení.

9 totalitní stát Totalitní režim je státní zřízení, kdy jsou potlačována základní lidská práva, je omezována svoboda jedince a různými formami jsou lidé nuceni podřídit se vládnoucí straně, skupině nebo jednotlivci. Diktátor je představitel totalitního státu. Kde působili a k jaké ideologii se hlásili následující diktátoři 20. a 21. století?

10 Německo nacismus Itálie fašismus Rusko – SSSR stalinismus Čína
jméno život země ideologie Adolf Hitler ( ) Benito Mussolini ( ) Josef V. Stalin ( ) Mao Ce-Tung ( ) Fidel Castro (nar. 1926) Kim Ir-sen ( ) Pol Pot ( ) Muhammad Umar (nar. 1959) Německo Itálie Rusko – SSSR Čína Kuba S Korea (KLDR) Kambodža Afganistán nacismus fašismus stalinismus maoismus komunismus islamismus Pol Pot – vůdce Rudých Khmérů Muhammad Umar – vůdce Talibanu, náboženského hnutí

11 znaky totalitního režimu
jedna ideologie jedna politická strana vládnoucí skupina není ničím omezována centrálně plánovaná a řízená ekonomika svoboda jedince je potlačena tajná policie cenzura a ovládání médií soudy nejsou nezávislé a nestranné

12 Nábožensky orientované skupiny
Nábožensky orientovaní diktátoři hledají podporu svých doktrín v náboženských textech. Tyto skupiny mohou vynucovat dodržování zásad silou, bývají ozbrojení. Lze hovořit o terorismu. Korán je základní kniha islámu, jejíž myšlenky jsou často interpretovány ve prospěch diktátorských režimů. Vhodná následující aktivita: Přečtěte si ukázku zásad, které vydalo hnutí Taliban po vládnutí Afganistánu. Jaká lidská práva jsou tu potlačována? Hnutí Taliban ovládlo v letech Afganistan. Zde byla silně potlačena práva žen.

13 Zamyslete se 1) Proč totalitní režimy omezují vzdělání?
(Nacisté zavřeli vysoké školy, komunisté určovali, jakou školu smí lidé studovat.) 2) Proč jsou některé historické události zamlčovány nebo vykládány jinak, než se ve skutečnosti staly?

14 Zdroje KÖHLEROVÁ, Tereza a Marek MOUDRÝ. Občanský a společenskovědní základ: Politologie Člověk v mezinárodních společenstvích. Kralice na Hané: Computer Media, s.r.o. ISBN DUFEK, Pavel. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2010, 87 s. ISBN


Stáhnout ppt "Totalitní režimy."

Podobné prezentace


Reklamy Google