Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Občanská výchova 6. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Občanská výchova 6. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec"— Transkript prezentace:

1 Občanská výchova 6. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec
Média Občanská výchova 6. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec

2

3 Masová média „Tradiční“ masová média Tisk (noviny, časopisy) Rozhlas
Televize „Nová“ masová média Internet Sociální sítě (Facebook, Twitter, …)

4 K čemu média jsou? Funkce médií: Informovat, bavit, vzdělávat
Hlídat politiky (média = hlídací pes demokracie) Vydělávat peníze svým majitelům Některá média: strašit, ovládat, šířit propagandu

5 Subjektivní (jednostranný) text
Ukázka 1: Rovně podtržené jsou nejvíce názorově zabarvené výrazy Trump se svým plánem nesmyslné zdi tvrdě narazil Mexický prezident Enrique Peňa Nieto se zachoval tak, jak by se zachoval každý logicky myslící člověk. Odmítnul zcela nesmyslný nápad nového amerického prezidenta Trumpa na stavbu nové zdi na hranicích mezi oběma státy. Trump si dokonce dovolil tvrdit naprostou nehoráznost, že Mexiko za stavbu této zdi zaplatí. Proč by to mělo Mexiko dělat, to nejde na rozum nejspíše nikomu. Trump ví, že čím více nehorázné výroky pronese, tím více pozornosti se mu dostane. A to je jeho cílem. Hloupý volič se už neptá, jestli dávají Trumpovy plány smysl nebo ne. Slyší rázná slova a velké sliby, a to mu stačí. Alespoň zatím. Tato ukázka je jednostranná (subjektivní). Prosazuje jeden názor. V tomto případě je PROTI prezidentu Trumpovi.

6 Nestranný (objektivní) text
Ukázka 3: Vztahy na bodu mrazu. Mexický prezident zrušil návštěvu USA kvůli sporu o financování zdi Mexický prezident Enrique Peňa Nieto ve čtvrtek zrušil svou návštěvu USA, kde se měl příští týden sejít s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Mexičan to oznámil novinářům s tím, že o kroku již informoval Trumpa. Důvodem je spor kolem stavby zdi na hranici obou zemí, kterou ve středu šéf Bílého domu nařídil. Peňa Nieto stavbu zdi opakovaně odsoudil a kategoricky vyloučil, že by se Mexiko jakkoli podílelo na jejím financování, jak požaduje americký prezident. Trump ve čtvrtek na twitteru uvedl, že pokud Mexiko zeď nezaplatí, neměl by jeho prezident do Washingtonu jezdit. Tato ukázka je nestranná (objektivní). Neprosazuje žádný názor.

7 Cizí slova týkající se médií

8 Pracovní pozice v médiích


Stáhnout ppt "Občanská výchova 6. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec"

Podobné prezentace


Reklamy Google