Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

8. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "8. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec"— Transkript prezentace:

1 8. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec
Základy práva 8. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec

2

3 Morálka Co je dobré a co špatné? Co bychom měli a neměli dělat?
2 hlavní přístupy k morálce: Špatné je to, co má špatné následky. Některé věci jsou špatné z principu.

4 Právo Právo je snahou státu převést morálku do závazných pravidel.

5 Porušení morálky, práva nebo obojího?
Petr doma oznámil, že jde na doučování, ale místo toho šel ke kamarádovi hrát počítačové hry. Jana ztratila cestou do školy peníze na oběd. Měla hlad a tak šla do obchodu a nenápadně si tam vzala obloženou bagetu. Tadeáš si stáhnul z internetu do počítače nejnovější filmy běžící v českých kinech. Nahrál je na DVD, která začal ve škole o přestávce prodávat spolužákům za peníze. Tomáš doběhl autobus a unavený si sednul na sedadlo. Na další zastávce přistoupila stará paní s berlemi a neměla si kam sednout. Tomáš jí ignoroval a místo jí neuvolnil. Klára se vrací večer z tréninku, když najednou uslyší ve vedlejší ulici křik. Zahlédne zloděje, který se snaží okrást ženu. Klára muže vyleká a ten začne utíkat. Přitom zlodějovi vypadne jeho vlastní peněženka. Potom uteče. Klára dá peněženku s Kč ženě, která si ji nechá jako náhradu za mobil, který jí zloděj stihl ukrást.

6 Osoba fyzická a právnická

7 VZTAH MEZI FYZICÝMI NEBO PRÁVNICKÝMI OSOBAMI
PRÁVO SOUKROMÉ PRÁVO VEŘEJNÉ VZTAH MEZI FYZICÝMI NEBO PRÁVNICKÝMI OSOBAMI VZTAH MEZI JEDNOTLIVCI A MOCENSKÝMI ORGÁNY NEBO MOCENSKÝMI ORGÁNY NAVZÁJEM OBČANSKÉ PRÁVO RODINNÉ PRÁVO OBCHODNÍ PRÁVO PRACOVNÍ PRÁVO TRESTNÍ PRÁVO ÚSTAVNÍ PRÁVO MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBČANSKÝ ZÁKONÍK OBCHODNÍ ZÁKONÍK ZÁKONÍK PRÁCE TRESTNÍ ZÁKONÍK MEZINÁRODNÍ SMLOUVY ÚSTAVA A ÚSTAVNÍ ZÁKONY

8 Žebřík Oblast práva Co řeší Mezinárodní právo
Vztahy mezi státy nebo mezinárodními organizacemi Ústavní právo Vztahy mezi institucemi ve státě, pravidla politiky Trestní právo Trestné činy fyzických a právnických osob Pracovní právo Zaměstnávání lidí Obchodní právo Pravidla pro obchod mezi fyzickými a právnickými osobami Rodinné právo Vztahy v rodině, dědictví, výchova dětí Občanské právo Vztahy mezi jednotlivými fyzickými osobami

9 Které odvětví práva řeší tuto situaci?
1) Honza, Pavel a Karel jsou studenti střední školy a chtějí si pronajmout byt. 2) Manželé Novákovi si chtějí adoptovat dítě z dětského domova. 3) 37letý muž přepadl benzínku a s pistolí v ruce přinutil obsluhu vydat mu peníze.

10 Konkrétní případ z trestního práva: Zločin z nenávisti (hate crime)
Trestní zákoník: § 356 Podněcování k nenávisti vůči skupině osob § (paragraf) = odstavec (část zákona)

11

12 Příklad slovního útoku, který pravděpodobně splňuje definici zločinu z nenávisti a trestní oznámení je minimálně na zvážení:

13 Trestní oznámení Může podat kdokoliv
Jde o oznámení o spáchání trestného činu Lze podat ústně nebo písemně Policie má povinnost se jím zabývat


Stáhnout ppt "8. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec"

Podobné prezentace


Reklamy Google