Bezpečnost na internetu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dětí na internetu
Advertisements

Webové nástroje, komunikace
Bezpečnost na internetu
ESET - Chytré řešení bezpečnosti dat Filip Navrátil, Sales Engineer, ESET Software spol. s r.o.
Bezpečnost na internetu! 
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HOAX,PHISHING,SPYWARE.
Nebezpečí na Internetu
JAK UČIT OCHRANU POČÍTAČE Vypracoval: Martin Rais P03466 Předmět:KVD/DIDI2 Studijní program: MT - VT - ZŠ Akademický rok: 2006/2007 Datum:
INTERNET základní pojmy pravidla bezpečného užívání internetu
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Bezpečnost na internetu,
Za prvé je třeba vědět kam se chcete zaregistrovat. Také byste měli vědět jestli to stojí za to. Potom vyplnit tabulku. (další strana). autor Co je webová.
Poplašné zprávy a otravná pošta Poplašné zprávy  Hoax: Poplašná zpráva, která varuje před neexistujícím nebezpečím Falešná zpráva žádající o pomoc.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
HOAX Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ANOTACE Prezentace obsahuje informace o etickém chování při elektronické komunikace a nebezpečí při elektronické komunikaci. Druh učebního materiáluDUM.
1. Pokud mě někdo na chatu požádá o sdělení adresy a telefonu  Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje Pošlu mu je teprve, až on mi pošle svoje 
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Kyberšikana.
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
DALŠÍ NEBEZPEČNÉ KOMUNIKAČNÍ JEVY
Jak na bezpečný internet?
Bezpečnost na internetu
Jak na bezpečný internet?
SOCIÁLNÍ SÍTĚ.
Počítačová bezpečnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
 je to zp ů sob odesílání, doru č ování a p ř ijímání zpráv p ř es elektronické komunika č ní systémy  ová adresa:
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný.
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
VY_32_INOVACE_01-52 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Tematický okruh: Vyhledávání.
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_14 Název materiáluPřímé bankovnictví.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
Bezpečnost na internetu VY_32_INOVACE_01-60 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Tematický okruh:
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Vyhledávání v Internetu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
Škodlivý software, počítačové viry
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, BANKOVNÍ ÚČET. Autor: Pavla Lukešová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Název materiálu: Internetová adresa
BEZPEČNĚ NA INTERNETU VY_32_INOVACE_13
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Bezpečnost práce s počítačem
Elektronická pošta.
Autor: Dominika Vycpálková
PŘIHLAŠOVACÍ SYSTÉM CK KRISTOF
Transkript prezentace:

Bezpečnost na internetu

O čem budeme hovořit Nebezpečí virové nákazy Prozrazení osobních údajů při komunikaci Nebezpečí související s používáním e-mailu Spam Hoax Phisting Jak se bránit

Nebezpečí virové nákazy - opakování Co je to virus? Virus je spustitelný program, který může sám napadat jiné programy a dále se šířit Snaží se o to, aby nebyl zničen a nakazil co nejvíce programů Proč vznikají viry? Programátor se chce proslavit ve světě Za účelem finančního obohacení (za ukradená nebo unesená data a osobní údaje) Upozorňují na nedostatky systému

Jak se bránit proti virům Pořídit si antivirový program a nainstalovat ho co nejdříve. Nikomu nevěřit. Aktualizace antivirového programu. Neměla by být starší než několik dní. Oprava bezpečnostních děr v operačním systému a MS Internet Exploreru (Windows Update). Nepřeceňovat antivirový program. Nestahovat si nelegální kopie programů a her. Neotvírat přílohy v doručených e-mailech, pokud si nejste jisti, že pocházejí z důvěryhodného zdroje.

Prozrazení osobních údajů Co jsou citlivé osobní údaje? Osobní data – adresa, rodné číslo Číslo telefonu, e-mailová adresa… Informace o rodině, o spolužácích Jak dojde k prozrazení těchto údajů? Zadáme při registraci do chatu, internetového obchodu, Facebooku, Twitteru… Prozradíme při komunikaci na chatu (např. cizímu člověku)

Jak se bránit? být opatrný neklikat na vše, co vidím Nesdělovat osobní údaje cizím lidem (lidem, které neznám osobně). Při registraci zbytečně nezadávat další údaje o sobě, popřípadě použít i falešné údaje neklikat na vše, co vidím nenavštěvovat pochybné stránky nestahovat a instalovat programy, které nepotřebuješ

Co ještě bychom neměli dělat? Nikomu nesdělovat své přihlašovací údaje (uživatelské jméno a heslo) E-mail, chat, Facebook, Twitter, internetový obchod, internetové bankovnictví Nepoužívat jedno „univerzální heslo“ pro přístup ke všem službám Nepoužívat příliš jednoduchá hesla: Své jméno Jednoduché slovo… Jméno našeho psa…

Časté omyly uživatelů „V tom e-mailu stejně nemám nic co by stálo za to ukrást.“ – chyba. Stačí i to, že znají vaše e-mailové heslo, které může být stejné/podobné jako heslo k e- bankingu, pracovním datům a podobně „Jaká je pravděpodobnost, že se to stane zrovna mě?“ – docela slušná. Data o uživatelích dnes kradou často autonomní programy. Pokud odhalí že máte slabé zabezpečení zaměří se na vás. I když vy sami nejste pro hackera zajímavý, může z vašich dat získat informace třeba o vašem zaměstnavateli

Heslo – vaše osobní šifra

Co je to „dobré heslo“ …je takové, co půjde špatně odhalit  1) Heslo by se neměl tvořit nějaký snadno dohádatelný údaj o uživateli. – tedy ne vaše jméno, jména vašich dětí apod. 2) Mělo by být dostatečně dlouhé – čím delší tím déle trvá jeho odhalení. S každým dalším znakem se násobí časová délka nutná k jeho odhalení 3) Mělo by obsahovat velká a malá písmena, čísla a speciální znaky (@, ?). Nejdůležitější je ale jeho délka

Jak s heslem zacházet hesla k důležitým službám (ebanking, IS, email, ...) nesmí být stejná heslo nikdy nikomu nesdělujte důležitá hesla neukládejte v prohlížeči, ani je nikam nezapisujte po zadání hesla na nedůvěryhodném stroji (např. na cestách) jej při nejbližší příležitosti změňte Něco více o heslech Klikni zde

Útoky na hesla Sociální inženýrství - patří mezi nejúčinnější metody útoků . Útočník se snaží zjistit buď přímo zjistit heslo, nebo informace, které ho k heslu dovedou. Prostě se vás zeptá. Druhá varianta je zjistit si základní informace o daném člověku a potom zkusit zmiňované jméno partnera, dětí, dalších rodinných příslušníků, nebo domácích zvířat. Odchycení hesla- používají se například keyloggery (programy pro snímání stisknutých kláves na klávesnici). Slovníkový útok - Útočník má slovník slov daného jazyka a zkouší zadat jako heslo jednotlivá slova z tohoto slovníku. Nezadává ručně, ale automaticky pomocí počítačového programu. Takovým způsobem pak může vyzkoušet mnoho hesel za sekundu. Útok hrubou silou - Nejprimitivnější varianta útoku, útočník zkouší postupně zadávat všechny kombinace, například: aaa, aab, aac, aad,...

Psychologie v útoku - phishing Only amateurs attack machines; professionals target people. — Bruce Schneier

Phishing Pro útočníka je jednodušší využít neopatrnosti cíle (vás) a jeho oklamání, než složitě nabourávat šifrované stroje Evolučně jsme si vytvořili poznávací mechanismy, proti podvodům z očí do očí, teď se musíme naučit mechanismy pro odhalení podvodů skrze monitor.

Phishing – jak funguje Vytvoření návnady (falešná stránka vaší banky) Rozeslání e-mailů uživatelům (výzva ke změně hesla, kontrole údajů…) Uložení vašich údajů u útočníka …poté proběhne standardní přihlášení do běžné služby, aby se nevytvořilo podezření

Jak komunikovat na sociálních sítích? Nezapomínej, že jsi člověk: Nebuď vulgární; Nedělej to, co bys nedělal v běžném životě Neurážej ostatní

Jak je to s fotografiemi? Pokud někam umístíš svou fotografii počítej s tím, že: Kdokoliv ji může vidět Kdokoliv si ji může stáhnout Kdokoliv ji může použít Nedávej na internet fotografie, u kterých nepočítáš s tím, že se toto může stát.

Hoax označuje podvod, mystifikaci či žertovnou klamnou zprávu V elektronické komunikaci je hoax speciálně nevyžádaná e-mailová nebo IM zpráva, která uživatele varuje před nějakým virem, prosí o pomoc, informuje o nebezpečí, snaží se ho pobavit apod Hoax většinou obsahuje i výzvu žádající další rozeslání hoaxu mezi přátele, příp. na co největší množství dalších adres, proto se někdy označuje také jako řetězový e- mail.

HOAX Vzhledem k vysoké popularitě Facebooku se na něj přesouvají různé obdoby dřívějších e-mailových hoaxů. Co dříve kolovalo e-mailem se v současnosti začíná objevovat na Facebooku. V e-mailu se vyzývalo k přeposílání, na Facebooku ke sdílení, nebo v horších případech ke klikání na různé podvržené odkazy.

HOAX - příklad Oficiálně z banky: Jakmile se ocitnete v situacii a musíte pod nátlakem vybrat peníze z bankovního automatu na požádáni/přinuceni nasilnikem, zadejte svůj PIN opačně: to je od konce - např. máte-li 1234, tak zadáte 4321, automat vám peníze přesto vydá, ale též současně přivolá policií, která vám přijde na pomoc. Tato zpráva byla před nedávnem vysílaná v TV, protože málo lidí využívalo tuto skutečnost, protože o tom nevěděli. Přepošlete toto co nejvíce lidem. http://www.hoax.cz/hoax/v-nouzi-zadej-pin-opacne/

Kam se obrátit pro pomoc? Rodiče Policie České republiky http://www.bezpecnyinternet.cz/ Centrum bezpečnosti Google http://www.google.cz/familysafety/ Centrum bezpečnosti Alík http://alik.idnes.cz/alik.asp?y=alik/bezpecnost-na- internetu.htm Centrum zabezpečení Microsoft http://www.microsoft.com/cze/security/

Další zajímavé odkazy Seznam se bezpečně (video) http://www.seznamsebezpecne.cz/ Desatero bezpečného internetu http://www.seznamsebezpecne.cz/desatero- bezpecneho-internetu Bezpečnost na internetu http://www.primanet.cz/bezpecnost-na-internetu/

Použitá literatura:   KOVÁŘOVÁ, Libuše. Informatika pro základní školy: 2. Vyd. 2. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 88 s. ISBN 978-80-7402-016-2. KOVÁŘOVÁ, Libuše. Informatika pro základní školy: 1. Vyd. 2. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 88 s. ISBN 978-80-7402-015-5. NAVRÁTIL, Pavel. Internet pro školy. Vyd. 2. Kralice na Hané: Computer Media, 2004, 120 s. ISBN 80-866-8616-7.