LEGISLATIVA, POLITIKY EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Advertisements

Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Systém kontrolní činnosti SEI
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
1 Ing. Zdeňka Fialová ředitelka odboru Stavební úřad NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA A SPOLEČNÉ ŘÍZENÍ.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč.
Vodohospodářské aktuality
náměstek Ministerstva životního prostředí
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Nový zákon o ochraně ovzduší
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Komise LRV a LRV 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Porada ochrany přírody – Brno,
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

LEGISLATIVA, POLITIKY EU (ENERGO, CHEMIE) JUDr. Jiří Hošek, Ředitel úseku regulatorních záležitostí

OBSAH Energetická unie Revize směrnice o energetické účinnosti (EED) Tarifní systém v elektroenergetice EU ETS Snižování emisí Odpady Stavební zákon, EIA

ENERGETICKÁ UNIE 20.7.2016 vydala Komise letní balíček pro sektory mimo systém EU ETS: Návrh nařízení o tzv. sdíleném úsilí (Effort Sharing Regulation) o redukci emisí v sektorech mimo EU ETS (vytápění domácností, odpadové hospodářství, zemědělství, doprava) Závazný emisní cíl pro ČR k 2030, redukce o 14 % oproti 2005, navazuje na cíl z října 2014 snížit emise v sektorech mimo ETS do 2030 za celou EU sníží o 30 % oproti 2005. Přijetí 2017/2018. Sdělení k evropské strategii pro nízkoemisní mobilitu, návrh metodiky pro započítávání emisí skleníkových plynů v agrárním sektoru.

REVIZE SMĚRNICE O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI (EED) V říjnu 2014 Evropská rada stanovila cíl min. 27 % úspory energie oproti roku 2007; při současné trajektorii by EU v roce 2030 dosáhla úspory 23,9 % a tedy by cíl nenaplnila. EK proto přichází s návrhem, jehož cílem je dosáhnout závazného 30% cíle k roku 2030 na úrovni EU s tím, že čl. státy jsou povinny EK předložit nár. plány se svým příspěvkem v podobě nezávazných národních cílů; pokud součet nedosáhne 30 % za EU, EK s čl. státy vyjedná zvýšení jejich ambicí. Čl. státy mají právo volby stanovit svůj cíl ve vztahu ke spotřebě primární nebo koncové energie – identické se stávající EED. Transpozice stanovena do 31. 12. 2018. Paralelně s revizí EED EK vydá návrh revize směrnice o energetické náročnosti budov, který stanoví, že od roku 2023 musí být 1 z 10 parkovacích míst v budovách pro elektromobily.

TARIFNÍ SYSTÉM V ELEKTROENERGETICE 17. 8. 2016 ERÚ vyhodnotil konzultační proces k NTS s tím, že neschválení NTS byl správný krok, neboť by mělo negativní dopad na celé skupiny odběratelů a mohlo by určité skupiny odběratelů (převážně zranitelných zákazníků) uvrhnout do energetické chudoby. ERÚ uvedl, že zajistí vyváženou tarifní strukturu (VTS). Pro rok 2017 tedy nelze očekávat žádné změny v tarifním systému s tím, že maximálně ERÚ vyhodnotí využitelnost stávajících tarifů a ty, které jsou minimálně využívány, zruší bez náhrady. Komplexní změny tarifů nebudou podle ERÚ provedeny, pokud nebudou splněny následující podmínky: - Tento systém tarifů bude zaveden alespoň ve dvou třetinách zemí EU a budou vyhodnoceny zkušenosti s ním. - V ČR budou implementovány chytré sítě, chytré měření a chytré domácnosti, zákazníkům budou nabídnuty „hodinové tarify".

EU ETS Rámcové pozice ČR – zatím shoda na tom, že pozici není třeba měnit (alespoň dokud nebude jasnější postoj Německa a Francie), ale zaujímat flexibilnější stanovisko v rámci dosažení vyváženého mixu výsledků (aukční poměr – carbon leakage – benchmarky – překryv klimatických politik). HARMONOGRAM 13. října – hlasování v ITRE 8. prosince - hlasování v ENVI únor 2017 - hlasování na plénu EP VÝVOJ NA TRHU Po britském referendu cena povolenky propadla na nová minima, víra trhu ve spravení systému v nejbližších letech je nízká. Volatilita naproti tomu vysoká (rozpětí 4-7 eur během několika měsíců).

SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Antifosilní zákon (MŽP) Paragrafové znění vypracováno Zákon je velmi skoupý na exaktní cíle i opatření k jejich naplňování nebo sankce za nedodržování. Stanovuje dlouhodobý horizont snížení emisí o 80 % do roku 2050 (oproti 1990), cíle po pětiletkách stanovuje nařízení vlády. Prováděcím dokumentem zákona je Politika ochrany klimatu (POK), která  je závazná pro výkon státní správy v energetice, průmyslu, nakládání s odpady atd. Stejně tak je ale závazná i Státní energetická koncepce (SEK). - Vypracování dopadové studie RIA se protáhlo tak, že není pravděpodobné předložení zákona vládě před koncem roku a tedy i včasné schválení stávající PSP ČR. Ratifikace Pařížské dohody v EU a ČR Vláda na zasedání 21.9. schválila ratifikaci a pověřila ministra životního prostředí hlasovat na mimořádném summitu Rady ministrů EU 30.9. pro ratifikaci dokumentu na úrovni EU. Summit ratifikaci schválil.

ODPADY Zákon o odpadech (ZOO) a Zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností (ZVUZ) Zákony předloženy do LRV, první projednávání 8.9.2016 s výsledkem: vráceno k dopracování a dořešení rozporů Předpokládaná účinnost obou zákonů od 1.1.2018 Novela vyhlášky 294/2005 o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu Ukončeny připomínky k finálnímu znění Oběhové hospodářství – práce probíhají

STAVEBNÍ ZÁKON, EIA Novela stavebního zákona a souvisejících předpisů Novela stavebního zákona (SZ) a souvisejících předpisů – 21.9.2016 schváleno vládou Vláda nepodpořila preferovaný způsob propojení společného územního a stavebního řízení s vodoprávním rozhodováním – tím dochází k významnému snížení využitelnosti nového institutu pro povolování staveb (řešit v dalším legislativním postupu – preferovaný způsob má např. podporu MMR a MPO). Úprava integrovaného povolení Schválila navýšení počtu podpisů pro ad hoc NGO z 200 na 500.

Novela Zákona EIA Probíhá meziresortní připomínkové řízení (od cca července 2016). Uplatněno 46 zásadních konkrétních připomínek – po konferenčním vypořádání nadále cca 30 rozporů. Pozitiva: Upravena příloha č. 1 (definice záměrů, na něž se EIA vztahuje) do souladu se směrnicí EIA, redukce „podlimitních“ záměrů. Negativa: Nový mechanismus platnosti stanoviska EIA a jeho prodlužování (požadováno prodloužení platnosti na 7 let a úprava podmínek prodloužení), nedostatečné vymezení navazujících řízení (požadováno jejich explicitní uvedení v zákoně, nikoliv v poznámce pod čarou), požadována optimalizace institutu „coherence stamp“, snížení některých limitních hodnot (požadováno zachování jejich stávajících výše), explicitní vymezení systémové podjatosti (nežádoucí precedens – požadováno zrušení), riziko dvojího pokutování za porušení zákona (požadována úprava).

Děkuji za pozornost.