PODNIKÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Evropská soukromá společnost s r. o
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
PODNIKÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Právní forma organizace
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Podnikání – obchodní společnosti
ZSV – Obchodní společnosti
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Základy práva Obchodní právo
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Vlastnická struktura českých stavebních firem
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Obchodní společnosti.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Právní subjekty v podnikání
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Obchodní společnosti I.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Živnost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Právní minimum - Zahájení podnikatelské činnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

PODNIKÁNÍ Mgr. Michal Oblouk

PODNIKÁNÍ soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku právnická nebo fyzická osoba samostatně rozhoduje o tom: jaké statky nebo služby bude na trhu poskytovat jakým způsobem a kde bude své produkty vytvářet s kým bude spolupracovat jakým způsobem bude provoz financován jaká bude právní forma podnikání jakým způsobem se budou tvořit ceny jakého zisku se má dosahovat

PODNIKÁNÍ výroba – průmysl, zemědělství, stavebnictví podnikat lze v nejrůznějších oblastech lidské činnosti: výroba – průmysl, zemědělství, stavebnictví obchod – velkoobchod, maloobchod, mezinárodní obchod doprava – osobní, kamionová, letecká služby – peněžní, spojové a poštovní, kulturní a vzdělávací, opravy

zakladatelský rozpočet (jaké budou potřeba výrobní faktory) PODNIK/FIRMA soubor hmotných, osobních a nehmotných složek podnikání věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patří podnikateli a slouží k provozování podniku podnik vstupuje na trh a zabezpečuje pro jiné ekonomické subjekty různé výkony za účelem dosažení zisku Podnikatelský záměr nápad průzkum plán realizace (na základě průzkumu je nutné stanovit jaké činnosti a jakým způsobem budou provedeny) zakladatelský rozpočet (jaké budou potřeba výrobní faktory) posouzení reálnosti založení podniku

HLAVNÍ ÚKOLY PODNIKATELE zřizuje podnik vkládá do firmy kapitál vytváří podnikatelský záměr splácí úroky a úvěry bankám platí daně nese riziko má představu vývoje firmy organizuje chod podniku vytváří pracovní místa

PODNIKÁNÍ FYZICKÝCH OSOB jednotlivci podnikají na základě zákona o živnostenském podnikání – zapsání do živnostenského rejstříku fyzická osoba, která chce získat živnostenské oprávnění, musí splnit několik podmínek - plná svéprávnost, bezúhonnost, odborná a jiná způsobilost příslušný živnostenský úřad vydává k podnikání písemné oprávnění: živnostenský list – od r. 2008 vydávání v písemné podobě zrušeno a bylo nahrazeno digitální podobou koncesní listina – oprávnění k provozování koncesované živnosti, od r. 2008 nahrazeno digitální podobou Živnostenský rejstřík = informační systém veřejné správy, zapisují se do něj údaje související s provozováním živností, veřejný seznam vedený v elektronické podobě

OSVČ osoba samostatně výdělečně činná fyzická osoba, která má příjmy z podnikání nebo z jiné samostatně výdělečné činnosti - živnostník, samostatný zemědělec, samostatně výdělečný umělec nebo soudní znalec práva a povinnosti: podniká pod svým jménem, ručí celým svým majetkem, do určitého obratu může účtovat v soustavě daňové evidence, do určitého obratu nemusí prokazovat náklady, do určitého obratu nemusí být plátcem DPH, nemusí být zapsána v Obchodním rejstříku může svou činnost vykonávat jako hlavní nebo vedlejší - při vykonávání hlavní činnosti je povinna hradit minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění

DRUHY ŽIVNOSTÍ OHLAŠOVACÍ - vznikají a jsou provozovány na základě ohlášení, dělí se: řemeslné - podmínkou je výuční list, maturita v oboru, diplom v oboru, nebo šestiletá praxe v oboru, např. řeznictví, zednictví, klempířství a oprava karosérií, hostinská činnost, montáž, opravy či revize a zkoušky elektrických zařízení vázané - podmínkou je prokázání odborné způsobilosti, např. masérské služby, vedení účetnictví, provádění staveb, jejich změn a odstraňování nebo provozování autoškoly volné - podnikatel nepotřebuje žádnou odbornou způsobilost, např. velkoobchod a maloobchod, zprostředkování obchodu a služeb, ubytovací služby nebo fotografické služby 2) KONCESOVANÉ - vznikají a jsou provozovány na základě správního rozhodnutí, kromě splnění odborné způsobilosti je podmínkou i kladné vyjádření příslušného orgánu státní správy, např. provozování pohřební služby, provozování cestovní kanceláře, silniční motorová doprava, taxislužba

PODNIKÁNÍ PRÁVNICKÝCH OSOB obchodní společnost = právnická osoba založená za účelem podnikání více osob nebo ve větším rozsahu obchodní společnosti mohou podnikat také na základě živnostenského listu, ale osoby firmu zakládající (fyzické nebo právnické) musí sepsat společenskou smlouvu a společnost vzniká až zápisem do obchodního rejstříku výše základního kapitálu se liší podle typu společnosti společnost se zruší po uplynutí doby, dosažením účelu, rozhodnutím společníků či orgánu společnosti, rozhodnutím soudu nebo v důsledku přeměny společnosti společnost zaniká dnem, kdy je vymazána z obchodního rejstříku činnost obchodních společností upravuje zákon o obchodních korporacích

DRUHY PRÁVNICKÝCH OSOB obchodní společnost – kapitálové (akciová společnost, společnost s ručením omezeným) a osobní (veřejná obchodní společnost, komanditní společnost), evropská společnost, státní podnik sdružení – spolek, družstvo, společenství vlastníků jednotek nezisková organizace – obecně prospěšná společnost, nadace nebo nadační fond, církev nebo náboženská společnost veřejnoprávní – stát, kraj, obec, svazek obcí, příspěvková organizace, státní fond

AKCIOVÁ SPOLEČNOST kapitál je rozdělen na stejné podíly = akcie - ty se kupují a prodávají na kapitálových trzích, nákupem akcie se každý může stát podílníkem akciové společnosti = akcionářem (má právo podílet se na řízení společnosti a má právo na podíl na zisku) zkratka a. s. statutární zástupce = volené představenstvo (správní rada) majetek je rozdělen na určitý počet akcií - jak se s akciemi obchoduje, vzniká a mění se i jejich tržní hodnota za svoje závazky odpovídá celým svým majetkem, akcionář za závazky společnosti neručí a ani není povinen uhradit ztrátu společnosti může být založena jedním zakladatelem či více zakladateli minimální výše základního kapitálu = 2 000 000 Kč/80 000 EUR vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku orgány – valná hromada, představenstvo, dozorčí rada

SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM nejrozšířenější forma obchodní společnosti zkratka s.  r.  o./spol.  s  r.  o. může ji založit jeden nebo více společníků minimální vklad společníka/minimální výše základního kapitálu = 1 Kč založena v okamžiku, kdy se všichni její společníci dohodnou na obsahu společenské smlouvy a podepíší ji u notáře vzniká zápisem do obchodního rejstříku za porušení svých závazků odpovídá celým svým majetkem, společníci pak společně a nerozdílně ručí za závazky společnosti jen do výše, v jaké nesplnili vkladové povinnosti zápisem splacení všech vkladů do obchodního rejstříku ručení společníků zaniká orgány – valná hromada, jednatelé, dozorčí rada

VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST podnikají v ní minimálně dvě osoby a ručí za její dluhy celým svým majetkem, a to společně a nerozdílně zakládá se společenskou smlouvou zkratka v. o. s. vzniká ke dni zápisu do obchodního rejstříku statutární orgán - jeden společník, několik společníků nebo všichni ruší se výpovědí společníka, vyloučením společníka nebo rozhodnutím soudu - zaniká ke dni výmazu z obchodního rejstříku

KOMANDITNÍ SPOLEČNOST zakládá se společenskou smlouvou (minimálně dva zakladatelé – komanditista x komplementář) v písemné formě s úředně ověřenými podpisy zakladatelem mohou být fyzické i právnické osoby vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku zkratka k. s. existují dva typy společníků, odlišují je jejich práva a povinnosti: komanditisté – mají za úkol splatit svůj vklad do společnosti ve výši určené ve společenské smlouvě a jeho ručení je omezené komplementáři – jejich postavení připomíná postavení společníků ve veřejné obchodní společnosti, ručí neomezeně svým majetkem a jsou statutárním orgánem společnosti, smrtí komplementáře se společnost ruší

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Podnik%C3%A1n%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Koncesovan%C3%A1_%C5%BEivnost http://cs.wikipedia.org/wiki/Obchodn%C3%AD_spole%C4%8Dnost http://cs.wikipedia.org/wiki/Akciov%C3%A1_spole%C4%8Dnost http://cs.wikipedia.org/wiki/Spole%C4%8Dnost_s_ru%C4%8Den%C3%ADm_omezen%C3%BDm http://cs.wikipedia.org/wiki/Ve%C5%99ejn%C3%A1_obchodn%C3%AD_spole%C4%8Dnost http://cs.wikipedia.org/wiki/Komanditn%C3%AD_spole%C4%8Dnost https://cs.wikipedia.org/wiki/Podnikatel https://cs.wikipedia.org/wiki/Osoba_samostatn%C4%9B_v%C3%BDd%C4%9Ble%C4%8Dn%C4%9B_%C4%8Dinn%C3%A1 https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivnostensk%C3%BD_rejst%C5%99%C3%ADk https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivnost