Surovinová politika ČR v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Advertisements

Dopravní sektorové strategie, 2. fáze
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Exportní strategie ČR ve vztahu k Rio+20
Surovinová strategie ČR s vazbou na využívání ložisek uranu Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. analytik nerostných surovin Odbor hornictví, Ministerstvo průmyslu.
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Pozice uranu v surovinové politice státu
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
XXII. Seminář energetiků
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Surovinová politika v hledáčku vědy a výzkumu
PhDr. Věra Havránková odbor ekologie
Ruská federace x WTO a OECD
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Evropské kroky v oblasti nerostných a druhotných surovin
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Výzkum, vývoj a vysoké školy Mgr. et Mgr. Tomáš Hruda.
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Ing. Jiří Hřebík odbor surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstvo průmyslu a obchodu Surovinová politika ČR.
1 Setkání těžařů TU – Frymburk Petr Rambousek, Česká geologická služba Mezinárodní akce a projekty na podporu Evropské surovinové iniciativy.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Surovinová politika ČR v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů Mgr. Pavel Kavina, Ph.D., ředitel odboru surovinové politiky, MPO 1. zasedání skupiny českých stakeholderů, Praha, 30.6.2017

Specifika nerostných surovin Ložisko nerostné suroviny není přírodovědným, ale ekonomickým pojmem Pojem nerostná surovina je v čase proměnlivý Ložiska nerostných surovin jsou nepřemístitelná Velká multiplikační schopnost surovinového průmyslu – generování návazných podnikatelských i pracovních příležitostí Vše, co každodenně využíváme, pochází pouze ze 2 zdrojů – zemědělské výroby či surovinového průmyslu. Např. moderní elektronika se neobejde bez mnoha specifických komodit

Změny na globál.trhu nerost.surovin V posledních cca 15 letech dochází mimo jiné vlivem vzestupu životní úrovně významné části obyvatel v řadě někdejších rozvojových zemí k růstu spotřeby většiny nerostných komodit V návaznosti na to došlo k překlopení základních principů, které dosud platily v sektoru nerostných surovin (z mnoha zemí, které byly historicky typickými producenty a vývozci nerostných surovin se staly jejich spotřebitelé a někdy dokonce dovozci – např. Čína: železné rudy 2003, Indonésie: ropa 2005, Čína: černé uhlí 2007 aj.) Velký vzestup zájmu především o nové moderní, často velmi specifické a strategické komodity: REE, indium, galium, lithium…

Verheugenova iniciativa – relevantní reakce EU V listopadu 2008 zveřejnil viceprezident EK Günter Verheugen dokument The Raw Materials Initiative Tři pilíře: vyšší využívání evropských nerostných zdrojů (vč. jejich důkladné revize a podpory projektu nového geologického průzkumu moderními metodami až do hloubky 4 km) zahájení „surovinové diplomacie“ – budování vzájemně výhodných vztahů se zeměmi, které disponují dostatečně širokým surovinovým potenciálem (oddělení politické a ekonomické diplomacie, využití projektů rozvojové spolupráce, diverzifikace CZ ZO) podpora materiálově úsporných technologií (např. chytrá recyklace) 14 super kritických komodit EU, nově rozšířeno na 21

Proces aktualizace české státní surovinové politiky 2012, 2013 – analýza situace v surovinovém průmyslu (CZ, EU, svět) 2014 – projekt kulatých stolů k surovinové politice 2015 – zpracování tezí, rozpracování kapitol, projednání v PS rady vlády, RVES, představení dokumentu na odborných fórech a konferencích prosinec 2015 – vypořádání meziresortního připomínkového řízení, zapracování akceptovaných připomínek, finalizace textu, odeslání vládě 1. února 2016 – dokument byl projednán a podpořen Tripartitou 3. února 2016 – projednání nové státní surovinové politiky vládou (vláda vzala dokument na vědomí a uložila k němu zpracovat posouzení SEA jaro 2016 – příprava procesu SEA červenec 2016 – zahájení procesu SEA prosinec 2016 – představení nové surovinové politiky Evropské komisi 6. února 2017 – veřejné projednání SEA únor 2017 – vyhodnocení a vypořádání připomínek, finální úprava textu duben 2017 – vydání stanoviska SEA od MŽP květen 2017 – předložení vládě ke schválení

Motto nové státní surovinové politiky České republiky Efektivní a udržitelné zajištění a využívání rudních, nerudních, energetických, stavebních i netradičních a high tech nerostných zdrojů ku prospěchu obyvatel i konkurenceschopného národního hospodářství České republiky Surovinová politika pro 21. století Inspirovaná evropskou Raw Materials Initiative, jejíž je implementací a novými surovinovými politikami severských zemí

Priority strategie Bezpečnost dodávek surovin Efektivní a udržitelné využívání disponibilních zásob nerostných surovin, důsledná ochrana ložisek vyhrazených nerostů Účinná surovinová diplomacie státu Podpora vzdělávání, výzkumu, nových zdrojů a technologií

Hlavní cíle nové surovinové politiky Vytvářet podmínky k zajištění surovinových potřeb ČR Zajistit ochranu ložisek vyhrazených nerostů V maximální možné míře, avšak efektivně, využívat domácí zdroje nerostných surovin Zaměřit se na moderní high tech suroviny Prohlubovat znalosti o nerostně surovinovém potenciálu ČR, zejména ve vazbě na moderní průmyslová odvětví Podporovat materiálově úsporné technologie a inteligentní recyklaci Posilovat surovinovou bezpečnost státu Vytvářet podmínky pro úspěšnou realizaci ekonomické diplomacie v oblasti nerostných surovin

Strategické kovy Speciální „moderní“ nerostné komodity Použití v nejvyspělejších technologiích – výroba počítačů, mobilních telefonů, LCD obrazovek, přenosná elektronika, permanentní magnety, nanotechnologie, vojenský průmysl Dříve o ně nebyl zájem nebo byly dokonce považovány za nežádoucí příměs „klasických“ surovin Mají zpravidla obrovskou přidanou hodnotu Projekty geologického průzkumu realizované v 60., 70., a 80. letech se na ně nezaměřovaly Výsledkem je stav, že státní správa nemá relevantní informace o domácím potenciálu v tomto vysoce perspektivním odvětví.

Geologický průzkum Provádět geologický průzkum a průběžně doplňovat, zpřesňovat či korigovat existující informace o nerostně surovinovém potenciálu státního území je v zájmu každého státu a jeho vlády, která je vykonavatelem vlastnických práv k výhradním ložiskům. Přestože území ČR je v porovnání s řadou zemí poměrně důkladně a systematicky prozkoumáno, s vývojem nových metod a průzkumných technologií roste pravděpodobnost, že mohou být informace o nerostném potenciálu ČR významně doplněny, a to právě v segmentu superstrategických surovin. Aktivnější role při stanování priorit, koordinaci průzkumných aktivit či cílenou podporou průzkumu těch komodit, na jejichž využití má stát z hlediska státní surovinové politiky zájem.

Surovinová diplomacie Jméno české/československé geologie má stále velmi dobrý zvuk v mnoha zemích světa Čeští/českoslovenští geologové nalezli v mnoha zemích ložiska mimořádných kvalit Možnost na tuto tradici navázat Vývoz žádaného know-how Podpora diverzifikace českého zahraničního obchodu Při dobře nastaveném systému podpory lze očekávat velký multiplikační efekt – vytváření navazujících obchodních příležitostí pro české firmy (mapování, geologické práce, dodávky dobývací techniky, zpracovatelských technologií, atd.) Je třeba se zaměřit na země, s nimiž existují historické vazby a které nejsou dosud zcela „zabrány“ konkurenčními globálními hráči

Děkuji za pozornost!