VY_32_INOVACE_CJ.6.A.13 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.13_balady Název: Balady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kytice Karel jaromír erben.
Advertisements

Čtenářský deník jarkamani.
Český jazyk a literatura
VY_32_INOVACE_ČJ.6.15_Karel Jaromír Erben,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Karel Jaromír Erben Český jazyk 6. ročník ZŠ
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_371_KYTICE Téma: SBÍRKA KYTICE, K. J.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
Karel Jaromír Erben Kytice.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Digitalizace výuky Příjemce
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
SZŠ a VOŠZ Zlín Karel Jaromír Erben Kytice z pověstí národních Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice,
VY_32_INOVACE_47_NE.
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Otázky a úkoly k četbě balady Štědrý den – K. J. Erben.
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
OB 21-Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Kamila Vysoká Název: VY_32_INOVACE_2B_02_K. J. Erben - Kytice Téma:
KAREL JAROMÍR ERBEN 1811 – 1870 VY_32_INOVACE_33.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Erbenovy Kytice z pověstí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Balady a romance Balada – lyricko-epický útvar se smutným dějem a často tragickým koncem Romance – lyricko-epický útvar s veselým dějem Co.
Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
projekt v rámci vzdělávacího programu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14_pridavna_jmena Název:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Spisovatelé dětské literatury
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
Karel Jaromír Erben Kytice.

Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
Karel Jaromír Erben Kytice
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_CJ.6.A.13 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.13_balady Název: Balady Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k probraní nového učiva Datum: 11.3. 2013 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)

BALADY

BALADA lyricko-epická báseň s ponurým, tragickým dějem a zejména koncem děj: většinou vina za porušení mravních principů, za což neodvratně následuje trest prudký dějový spád

1) Lidové balady původní čerpají z legend, kde vystupují hrdinové konfrontovaní s nadpřirozenými silami 2) Umělé balady od konce 18. století většinou sociální náměty

AUTOŘI KLASICKÝCH BALAD Karel Jaromír Erben - Kytice z pověstí národních (sbírka) František Ladislav Čelakovský - Toman a lesní panna (balada) Jan Neruda - Balady a romance

AUTOŘI MODERNÍCH BALAD Petr Bezruč - Kantor Halfar, Maryčka Magdónova (sociální balady) Jiří Wolker - Balada o snu, Balada o námořníku

SVĚTOVÍ AUTOŘI BALAD Francois Villon - Závěť (zvláštní forma, tzv. villonská balada) Friedrich Schiller - Balady

KAREL JAROMÍR ERBEN KYTICE Z POVĚSTÍ NÁRODNÍCH

KYTICE Původní název Kytice z pověstí národních 12 balad + závěrečná Věštkyně, jež se žánrově i obsahově předchozím vymyká vychází z lidové tradice časoprostor básní je neurčitý, symbolický – např. les, chalupa, jezero

hlavní roli hrají ženy otázka lidských vztahů, především problém viny a trestu vznik konfliktů narušením základních vztahů a zákonů mezi lidmi za každou vinu přichází, často nepřiměřený, trest člověk bezmocný proti přírodním silám

1. Kytice vstupní báseň, etymologická – vysvětluje název květiny mateřídouška – obsahuje přání, aby se sbírka líbila všem slovanským národům mateřídoušku přirovnává k vlasti

2. Poklad Velký pátek žena spěchá s dítětem do kostela objeví skálu, která se otvírá jednou za rok a je v ní ukryto veliké bohatství žena vejde dovnitř, položí dítě na zem a bere si poklady jde s nimi domů, vrátí se zpět, ale vchod je uzavřen žena propadne zoufalství poklad se doma proměnil v hlínu a kamení žena čeká rok a po roce se opět vypraví ke skále, kde najde dítě živé a zdravé pokladu si ani nevšimne a utíká s dítětem domů

3. Svatební košile žena se modlí za svého milého, který je v cizině už mnoho let a stále se nevrací je vyslyšena a milý se vrací jako živoucí mrtvola na hřbitově jí to dochází dívka se ukrývá v márnici zachrání ji až ráno košile, které žena nesla jsou roztrhané a poházené po hrobech v Čechách se podobné pověsti vyprávějí oVelhartickém hřbitově u kostela svaté Máří Magdalény, hřbitově u kostela svatého Petra a Pavla u bývalých Byšiček

4. Polednice matka vaří pro svého muže oběd dítě zlobí a matka mu hrozí, že na ně zavolá Polednici dítě ale zlobí dál Polednice přijde do chalupy a chce si zlobivé dítě vzít matka ho přivine pevně k sobě přichází otec z práce a vzkřísí matku, jež upadla do mdlob, ale dítě matka vlastním objetím udusila

5. Zlatý kolovrat král je na lovu v lese, zabloudí, zabuší na dveře chalupy a otevře mu nádherná dívka; král ji požádá o ruku macecha však spřádá jiné plány; s vlastní dcerou Doru v lese zabijí a vyloupou jí obě oči a useknou nohy král je obalamucen a žení se s druhou dcerou, nutí ji příst na kolovrátku tělo Dory najde stařeček; zbylé části mění za zlatý kolovrat král chce, aby na něm jeho žena předla, ale zlatý kolovrat prozradí, co udělala se svou matkou Doře král se rozlítí a nechává oběma udělat to, co provedly Doře; Doru si bere za ženu a jsou šťastni

6. Štědrý den dívka přede těsně před adventem len a přeje si ženicha ženich opravdu přijde a dívka si začne šít svatební košili ve třetí části se objevují dvě dívky, Hana a Marie, které potká opačný osud; obě se podle tradice dívají do jezera, aby se dozvěděly, co je čeká; jednu čeká štěstí a druhou smrt Hana se vdá, Marie zemře

7. Holoubek u hřbitova oplakává mladá vdova svého zesnulého manžela potká mladíka, který jí nabídne, aby se stala jeho ženou; konala se tedy svatba na místě hrobu prvního manžela vyrostl statný dub, na kterém sedával holoubek; pokaždé, když sem žena přišla, vrkal pravdu o nebožtíkovi - že byl svou ženou otráven žena neunese vinu, proto se sama utopí v potoce

8. Záhořovo lože světem putuje poutník, dojde k obrovi Záhořovi, ten ho chce zabít, ale když zjistí, že jde do pekla, nechá ho jít  poutník se vrací a říká Záhořovi, co slyšel; Záhoř se vyzpovídá poutníkovi ze svých hříchů a prosí o odpuštění poutník zabodne obrův kyj do skály a řekne mu, že u tohoto kyje musí být a prosit o odpuštění tak dlouho, než se pro něj poutník vrátí; jeho návrat nastane po devadesáti letech nakonec je Záhořovi odpuštěno; promění se v hromádku popela a starý poutník také umírá

9. Vodník vodník sedí na vrbě u jezera a šije si svatební oblečení dívka ze vsi se rozhodne, že si v jezeře vypere prádlo matka ji varuje, ale dívka neuposlechne voda dívku stáhne pod hladinu a ona musí žít s vodníkem; porodí mu i dítě dívka chce navštívit matku, když ji spatří, zapomene na všechny sliby a schovává se před vodníkem vodník si pro ni dojde, matka ji nechce vydat vodník hodí dítě na práh s oddělenou hlavičkou od zbytku malého tělíčka

10. Vrba u snídaně se manžel ptá své ženy, proč je přes den úplně zdravá, ale přes noc je jako tělo bez ducha odpovídá, že je to její prokletí on se vydá za její sudičkou, ta mu prozradí, že duše jeho ženy se v noci mění na duši vrby muž strom pokácí a vtom umírá i jeho žena muž chce vše napravit, zasadí prut vrby; poté co vyroste, dá z proutí zhotovit pro jejich dítě kolébku a až dítě vyroste, bude si moci z vrby dělat píšťalky, aby mohla být jeho matka stále s ním

11. Lilie dívka si přála být pohřbena do lesa, aby jí ptáčci zpívali; na jejím hrobě vyrostl květ bílé lilie a když ji někdo uviděl, hned ji chtěl pán se vydal na hon, potkal bílou laň, už se ji chystal zabít, když si všiml lilie pán poručil sluhovi, aby ji vykopal a na jeho zahradě střežil Lilie se bála slunce, pán jí tedy nabídl úkryt, když se za něj vdá; měli spolu i syna pán musel do boje, ženu hlídala jeho matka, ta si ale přála její smrt a vystavila ji slunci pán vrátil a jeho žena i syn byli mrtví; hněval se na matku a přál jí to, co ona jemu udělala

12. Dceřina kletba dcera stařeny zabila své dítě a je smutná jako řešení zvolila oprátku a proklela zrádného milence, jenž ji opustil proklela také svoji matku za to, že ji vychovávala příliš volně

13. Věštkyně ožívají dávná proroctví pojednává o budoucnosti českého národa, o věštkyni, která věští o Přemyslu Oráčovi, Libuši a jiných historických událostech českého národa

Jak se jmenují balady K.J. Erbena? Zlatovláska Vodník Babička Polednice Kytice Orchidej Vrba Holub Záhoř Lilie Svatba

POUŽITÉ ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Balada http://cs.wikipedia.org/wiki/Kytice_(sb%C3%ADrka) http://cs.wikipedia.org/wiki/Poklad_(Kytice) http://cs.wikipedia.org/wiki/Svatebn%C3%AD_ko%C5%A1ile http://cs.wikipedia.org/wiki/Polednice_(Kytice) http://cs.wikipedia.org/wiki/Zlat%C3%BD_kolovrat http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C4%9Bdr%C3%BD_den_(Kytice) http://cs.wikipedia.org/wiki/Holoubek_(balada) http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1ho%C5%99ovo_lo%C5%BEe http://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%ADk_(Kytice) http://cs.wikipedia.org/wiki/Vrba_(Kytice) http://cs.wikipedia.org/wiki/Lilie_(Kytice) http://cs.wikipedia.org/wiki/Dce%C5%99ina_kletba http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9B%C5%A1tkyn%C4%9B_(Kytice) http://evee.cz/modules/news/article.php?storyid=147 Obrázky z kolekce Klipart

http://www.kfilmu.net/obrazky/plakaty/kytice.jpg http://www.scena.cz/fota/db/cas4r1616713.jpg http://www.academia.cz/img/knihy/obalky1/lrg/kytice.jpg http://www.sberatel-ksk.cz/obrazky/201008031839_kytice-karel-jaromir-erben.jpg http://nd01.jxs.cz/384/566/16a8a99d5b_3143488_o2.jpg http://ceskyfilm.web2u.cz/spaw/images/K/Kytice%2006.jpg http://www.fantasyplanet.cz/gfx/pictures_clanky/kytice01_big.jpg http://www.galeriemoderna.cz/paints/ludmila-1912-1994-ji-incov/dsc07714.jpg http://www.knihynainternetu.cz/foto3/f32/005632159_1.jpeg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Jan_Vil%C3%ADmek_- _Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg/250px-Jan_Vil%C3%ADmek_-_Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/Jan_Vil%C3%ADmek_- _Franti%C5%A1ek_Ladislav_%C4%8Celakovsk%C3%BD.jpg/250px-Jan_Vil%C3%ADmek_- _Franti%C5%A1ek_Ladislav_%C4%8Celakovsk%C3%BD.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Jan_Neruda.jpg/250px- Jan_Vil%C3%ADmek_-_Jan_Neruda.jpg http://www.knihovnaslany.cz/wp-content/gallery/kalendarium/bezruc1.jpg http://www.neboztik.cz/system/files/neboztici/administrator/wolker.jpg?1281863854 http://nd03.jxs.cz/687/224/df08165b3f_64648622_o2.jpg http://the100.ru/images/lovers/id1511/friedrich-von-schiller-lovers-2734.jpg

METODIKA Žáci si zopakují, co vědí o Karlu Jaromíru Erbenovi (lze připomenout za pomoci dřívějšího DUM, který jsme prezentovali při učební látce pohádky). Potom se soustředí na pojem balada a dozví se o dalších autorech balad. Společně rozebereme jednotlivé balady z Kytice. Další hodinu můžeme pustit film, který máme na VHS kazetě. Případně je připojen hypertextový odkaz na Polednici. Žáci zodpoví dotazy a zapíšou si výpisky do sešitu. Nakonec dostanou za úkol naučit se úryvek z Polednice.