Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Advertisements

ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Nástroje územního plánování
Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Stavební zákon a územní plánování
OMC Pracovní expertní skupina
Kontroly provedené v roce 2013 Hradec Králové Nechanice Borohrádek Hronov Vrchlabí Janské Lázně Smiřice Libáň Brumov Náchod Trutnov Rtyně v Podkrkonoší.
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
Eva Měráková, Lenka Jandová
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
vedoucí oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro přípravu 2. plánovacího období 10. listopadu 2011.
Informace o stavu prací na II. plánovací cyklus Zpracovali: Ing. Mgr. Michal Pravec, Ing. Martin Pytloun.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Představení návrhu Národních plánů povodí Dunaje, Odry a Labe Ing. Robin Hála Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. 7. dubna 2015 Krajský úřad Plzeňského.
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Plány dílčích povodí v Plzeňském kraji
Plány pro zvládání povodňových rizik
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Pracovní skupina pro životní prostředí Tematicky související koncepční dokumenty na krajské úrovni.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Aktuality k čl. 4 odstavec 7 RSV
Vodohospodářské aktuality
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Informace o plnění úkolů z Politiky územního rozvoje ČR
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Aktuální informace z odpadového hospodářství
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Informační systém tbd ing. Daniel pokorný
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl

Schválení plánů povodí Národní plány povodí (NPP) schváleny usnesením vlády č. 1083 ze dne 21.12.2015 Závazné části NPP (tj. kapitoly IV a V) byly MZe 12.1.2016 vydány opatřením obecné povahy (účinnost od 28.1.2016) Dne 21.3.2016 bylo nařízením vlády č. 99/2016 Sb. zrušeno nařízení vlády č.262/2007 Sb., o vyhlášení závazné části Plánu hlavních povodí ČR Plány dílčích povodí schváleny kraji do 30.6.2016.

Opatření plánů povodí (typ A a B) celkem 4691 opatření NPP Labe – 3278, NPP Odry – 330, NPP Dunaje – 1083 2468 v programu opatření, 2223 ostatní opatření Nejvíce zastoupená opatření: Opatření k zabránění a regulaci znečištění z bodových zdrojů, včetně opatření směřujících ke snižování rozsahu mísících zón (výstavba kanalizace a ČOV, zajištění přiměřeného čištění) – 1975 opatření Opatření k zajištění odpovídajících hydromorfologických podmínek vodních útvarů, umožňujících dosažení dobrého ekologického stavu nebo dobrého ekologického potenciálu (revitalizace a migrační průchodnost) – 939 opatření

Reporting plánů povodí Povinnost vyplývá z čl. 15 směrnice 2000/60/ES Proces upravují směrné dokumenty EK Reporting obsahuje: kopie plánů povodí geografické údaje – mapové výstupy a datové vrstvy popisné/atributové údaje – strukturovaná data, cca 130 tabulek background dokumenty – podpůrné dokumenty – možnost objasnit/upřesnit reportované informace K 21.3.2016 byly EK zaslány kopie plánů povodí 18.8.2016 byla dokončena zbývající část reportingu ČR byla první členský stát, který reporting dokončil Do 6-8 měsíců od reportingu se očekávají výstupy EK

Stav schválení plánů povodí zelená = všechny plány povodí byly schváleny červená = plány povodí nebyly schváleny žlutá = byla schválena pouze část plánů povodí Stav k 3.10.2016

Revize směrnice 2000/60/ES Podle čl. 19 odst. 2 „Komise přezkoumá tuto směrnici nejpozději do 19 let ode dne jejího vstupu v platnost a navrhne veškeré její nezbytné změny.“ Reportované plány povodí budou podkladem pro EK při návrhu revize. EK počítá s plány povodí i po r. 2027, přičemž do roku 2027 se bude postupovat podle stávajícího změní směrnice. Předběžný předpoklad schválení revidované směrnice je v letech 2022-2023 s transpozicí v letech 2024-2025. Stav k 3.10.2016

Zpráva o plnění programu opatření Podle § 26 odst. 7 vodního zákona předkládá MZe ve spolupráci s MŽP a krajskými úřady každé tři roky vládě zprávu o plnění programu opatření. Ta dle dohody resortů doplňuje Zprávu o stavu vodního hospodářství ČR (tzv. Modrou zprávu)

Komise pro plánování v oblasti vod (KPOV) Statut KPOV pro přípravu 2. plánovacího období do 30.6.2016 Od 1.7.2016 platí Statut KPOV pro přípravu 3. plánovacího období

Děkuji za pozornost Mgr. Ladislav Faigl Odbor vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření Ministerstvo zemědělství Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1 ladislav.faigl@mze.cz, 221 812 831