PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Advertisements

ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
MČ Praha 21 - Újezd nad Lesy Újezd nad Lesy dne 8. března 2012.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Metodická podpora plánování obcí ze strany MMR
Program rozvoje města Železný Brod 1. JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY ZDŮVODNĚNÍ ● FUNKCE ● ČINNOST ÚLOHA ČLENŮ ● HARMONOGRAM
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Aktualizace Programu rozvoje města Dobřany Ukázka postupu zapojení veřejnosti do procesu strategického plánování Vojtěch Černý Agora Central Europe, o.p.s.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
Integrovaná strategie území Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. Jan Balcar.
VZOR PREZENTACE – ZDŮVODNĚNÍ PROGRAMU ROZVOJE OBCE PRO ZASTUPITELE Příloha č. 2 k problémovému okruhu PO2 – Koncepční rozvojový dokument obce MANAŽERSKÝ.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 17. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Strategie města v oblasti podpory lázeňství a cestovního ruchu Úvodní setkání, Projekt Zvýšení kvality řízení města Františkovy Lázně, reg.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
„Váš kraj, Váš rozpočet“. Projekt „Váš kraj, Váš rozpočet“  Běžná praxe: občané mají možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je návrh rozpočtu.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
Program rozvoje města Hostinné SEZNÁMENÍ VEŘEJNOSTI S VÝSLEDNÝM DOKUMENTEM 4. VEŘEJNÉ PROJEDNÁVÁNÍ ( , velká zasedací místnost MěÚ)
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Společnost pro regionální ekonomické poradenství PROGRAM ROZVOJE MĚSTA LETOVICE NA OBDOBÍ 2016– pracovní skupina 12. října 2015 RNDr. Hana Svobodová,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihomoravs ký kraj.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
PRAHA ITI HRADECKO- PARDUBICKÉ AGLOMERACE.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
„Program rozvoje územního obvodu Zlínského kraje na roky “ Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní plán inkluze + OP VVV
Společné setkání „minitýmů“
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Průměrná hrubá měsíční nominální mzda (v Kč)
Strategie regionu, obce
Sčítání lidu domů a bytů 2011
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
2. jednání řídícího výboru
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Analýza potřeb v území.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro Prahu 12
DALŠÍ KROKY V OBLASTI RACIONALIZACE SÍTĚ ŠKOL
Transkript prezentace:

PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace Ing. Jan Binek, Ph.D. Spolek pro obnovu venkova ČR První diskuzní setkání – 14. 9. 2017

Proč JSME ZDE? Spolek pro obnovu venkova ČR realizuje v letech 2017–2018 projekt Podpora obnovy venkova pomocí zavedení strategického řízení. V rámci projektu pomůžeme zpracovat 20 obcím z území celé ČR program rozvoje. Obec Tupesy se přihlásila do projektu jako jedna ze dvou obcí ve Zlínském kraji.

Proč PROGRAM ROZVOJE OBCE (pro)? Možné praktické přínosy PRO = plán rozvojových činností obce na období 2018–2024 Manuál rozvoje obce – pracovní podklad pro starostu a zastupitelstvo (plány – úkoly – spolupráce) při rozhodování, při přípravě projektů, při tvorbě rozpočtu. Podmínka při mnohých žádostech o dotační podporu (zdůvodnění potřebnosti, zařazení do celkového rozvoje). Přehledný informační materiál – pro občany, podnikatele… Východisko pro posílení spolupráce v obci – proces tvorby je šancí oslovit aktivní občany, dohodnout se se subjekty v obci na zapojení do rozvoje.

Struktura programu rozvoje obce (1) ANALYTICKÁ ČÁST CHARAKTERISTIKA OBCE „Jaká je situace v obci?“ Území Obyvatelstvo Hospodářství Infrastruktura Vybavenost Životní prostředí Správa města VÝCHODISKA PRO NÁVRHOVOU ČÁST „Jaké nás trápí problémy a jaké máme možnosti rozvoje?“ Výsledky dotazníkového šetření Silné x slabé stránky Příležitosti x ohrožení Statistická data Setkání s občany Dotazníkové šetření Informace z obce

Struktura programu rozvoje obce (2) NÁVRHOVÁ ČÁST VIZE „Jak by měla obec v budoucnu vypadat?“ Budoucí situace obce v roce 2038 výstižně vyjádřená pomocí stěžejních výroků OPATŘENÍ, AKTIVITY „Jakými kroky dospějeme k vizi?“ Opatření = soubor aktivit, kterými chceme dojít k cíli Aktivita = konkrétní projekt, akce PODPORA REALIZACE „Jak budeme pracovat s hotovým dokumentem?“ Způsob hodnocení Způsob úprav Odpovědné osoby

Postup tvorby PRO TUPESY Postupový krok Termíny 1. Úvodní setkání se starostou 20. 4. 2. První diskuzní setkání s obyvateli 14. 9. 3. Dotazníkové šetření říjen 4. Zpracování analytické části + konceptu návrhové části listopad – leden 5. Druhé diskuzní setkání únor/březen 6. Konkretizace a dopracování programu březen / duben 7. Projednání v zastupitelstvu / připomínkování květen 8. Finalizace programu rozvoje červen 9. Schválení programu rozvoje zastupitelstvem … .

Základní statistická data (I) Obyvatel spíše přibývá: 1 114 obyvatel (31. 12. 2016) x 1095 v roce 2006 Obyvatelstvo poměrně mladé, ale stárne : index stáří (osoby nad 65 / do 15 let) 100,0 (2016) x 91,8 (2006), průměrný věk 41,7 (2016) x 39,2 (2006) Mezi 2006 a 2016 přibylo 18 dětí do 15 let a 31 osob nad 65 let

Základní statistická data (II) Náboženské vyznání (SLDB 2011): 48 % neuvedlo, 29 % věřící hlásící se k církvi (27 % římskokatolická církev) Vzdělání obyvatel nad 15 let (SLDB 2011): 10 % VŠ, 27 % SŠ s maturitou, 40 % SŠ bez maturity (včetně vyučených), 18 % základní vzdělávání Nezaměstnanost (srpen 2017): podíl nezaměstnaných osob 2,4 %, 18 uchazečů o práci, 13 volných prac. míst x okr. UH 3,3 %, ZK 3,6 %, ČR 4,0 % Ekonomické subjekty (2016): 119 subjektů se zjištěnou aktivitou v roce 2016 (registrováno 262), z toho 20 obchodních společností x 119 aktivních subjektů v roce 2010 (registrováno 229), z toho 13 obchodních společností 380 osob zaměstnaných v obci (1. 12. 2016, dle Ministerstva financí) V období 2012–2016 ročně dokončeno 9 bytů 400 domů (SLDB 2011) – 65 domů je neobydlených (16,3 %)

Přístup k dotazníkovému šetření Sběr: Vyplnění a odevzdání papírového dotazníku do „schránky“ Vyplnění a odeslání elektronického dotazníku přes internet Typy otázek: Obecnější hodnotící otázky Zjištění konkrétních nedostatků Konkrétní otázky zaměřené na budoucnost obce Vyjádření se k záměrům vedení obce Volný prostor pro komentář Vyhodnocení: Klíčové poznatky (součást analytické části) Přehled konkrétních odpovědí

Jaké jsou hlavní problémy obce? Co vás trápí, co se vám nelíbí? Co se vám líbí? Na co z minulých let by se mělo navázat? Co se má v dalších letech udělat, vytvořit, postavit…? Co je třeba prověřit v dotazníkovém šetření obyvatel?

.. .

.. .