Provozování vodohospodářské infrastruktury

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
…pro vodu, vzduch a přírodu OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Nejčastější chyby v žádostech Veronika Maršálková Referent Odboru příjmu žádostí a krajských.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Seminář k ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Dokladování udržitelnosti projektů v Závěrečných zprávách Fond soudržnosti sektor životního.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Vodní hospodářství Přednáška pro ESF 2009
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Valná hromada Svazku vodovodů a kanalizací Ivančice Svazek vodovodů a kanalizací Ivančice B.M. Kuldy 20, Ivančice IČ DIČ CZ
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 13. výzva IROP INDIVIDUÁLNÍ OVĚŘENÍ POTŘEB FINANCOVÁNÍ Praha.
MS2014+ Modul CBA Ekonomika projektu
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
1 Projekty vytvářející příjmy.  Projekty zakládající veřejnou podporu  Projekty nezakládající veřejnou podporu = projekty vytvářející příjmy = projekty.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2
Schválením žádosti projekt nekončí
Schválením žádosti projekt nekončí ……
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Provoz a ekonomika vodovodů a kanalizací malých měst a obcí
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
INFRASTRUKTURA PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

Provozování vodohospodářské infrastruktury Podmínky přílohy č. 6 PD OPŽP

Úvod Hlavní dokumenty k podmínkám provozování OPŽP 2014-2020 Povinné přílohy k žádosti – provozování Hlavní vlastník Metodika pro žadatele rozvádějící podmínky přílohy č. 6 PD OPŽP Udržitelnost 2014+

Hlavní dokumenty k podmínkám provozování OPŽP 2014-2020 Výzva Ministerstva životního prostředí k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci „Operačního programu Životní prostředí 2014 - 2020“ podporovaných z Fondu soudržnosti Pravidla pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP 2014-2020 Informace k administraci žádosti o podporu a procesu realizace projektu Příloha č. 7 – Metodika rozvádějící podmínky přílohy č. 6 Programového dokumentu OPŽP 2014-2020

Povinné přílohy k žádosti - provozování Popis vlastnicko-provozní situace na území dotčené obce/obcí vč. místních částí (výpis VÚME v případě více vlastníků) Čestné prohlášení o způsobu zajištění budoucího provozu investice Ukončená/upravená provozní smlouva (primární i související) dle podmínek OPŽP Povolení k provozu VHI (je-li relevantní) Doklad o 100% veřejném vlastnictví provozovatele (u vlastnického modelu)

Hlavní vlastník Cíle: Výjimky? Prevence účelově navržených projektům, kdy celek řešený v rámci OPŽP je neefektivní a v praxi obtížně provozovatelný. „související smlouvy“ Podpora dlouhodobé konsolidace vodohospodářských celků a omezování další fragmentace Udržitelnost zajištěna v rámci regionu – výhodné i pro spotřebitele Výjimky? Viz Metodika (rekonstrukce/modernizace stávající VHI, svazky obcí budující společnou VHI) Specifické situace projednat s MŽP/SFŽP

Hlavní vlastník Reakce na zkušenosti OPŽP 2007 – 2013 „Související smlouvy“ Udržitelnost a provozovatelnost Žadatelem o podporu musí být vždy hlavní vlastník stávající vodohospodářské infrastruktury, pokud je způsobilým příjemcem podpory z OPŽP Požadavek v Metodice i výzvě Nesplnění vede k vyloučení projektu

Metodika pro žadatele rozvádějící podmínky přílohy č. 6 PD OPŽP Modely provozování Samostatné provozování (obec provozuje sama) Vlastnický model Smíšený model Oddílný model Nové provozní smlouvy (primární/související PS) - Dle pravidel veřejného zadávání a podmínek OPŽP Stávající provozní smlouvy (primární/související PS) Nutnost úpravy s doložením k žádosti Výše dotace bude upravena dle délky smlouvy

Metodika pro žadatele rozvádějící podmínky přílohy č. 6 PD OPŽP Požadavky na oddílný model – provozní smlouvy Transparentní výběrové řízení dle pravidel ES „nejlepší mezinárodní praxe“ Délka smlouvy (max 10 let) Cenotvorba Výkonové ukazatele, monitoring, sankce Soulad s evropskou environmentální legislativou

Vzory dokumentace pro oddílný model Vzorová smluvní ujednání – VSÚ Praktická příručka - Smluvní výkonové ukazatele v oboru vodovodů a kanalizací ČR Finanční nástroje pro vlastníky a provozovatele VH infrastruktury

Udržitelnost 2014+ „Flat Rate“ –Stanovena Nařízením EP a rady 1303/2013, článek 61, odstavec 3a Stanovena Přílohou 5 k Nařízení na 25% pro VH sektor Určení výše podpory 85% z celk. způsobilých výdajů po odečtení příjmů projektu (paušální sazba 25%), tzn. 63,75% Snížení v souvislosti s délkou stávající provozní smlouvy Smlouva zkrácena do 31.12.2020 - 60% z celk. způsobilých výdajů po odečtení příjmů projektu (paušální sazba 25%) Smlouva zkrácena do 31.12.2022 - 30% z celk. způsobilých výdajů po odečtení příjmů projektu (paušální sazba 25%)

Udržitelnost 2014+ Nástroj Udržitelnost 2014+ Reakce na zkušenost z PO 2007 – 2013 Přiblížení národní legislativě (PFO) Minimální výše čistých příjmů pro obnovu VHI (10 let) Zprůhlednění podmínek pro udržitelnost Výpočet orientační ceny pro vodné a/nebo stočné (pouze informativního charakteru po doplnění údajů žadatele o objemech a provozních nákladech).

Udržitelnost 2014+ - postup Po vysoutěžení dodavatele stavby vyplní žadatel nástroj Udržitelnost 2014+ a dále průvodní zprávu Na základě výstupů z nástroje připraví PFO PFO spolu s vyplněným nástrojem a všemi přílohami zašle na Fond Kontrola fondu Po odsouhlasení ze strany SFŽP ČR – vložení do MS14+

Udržitelnost 2014+ Výstupy: Provozování v souladu se schváleným PFO Minimální výše požadovaných čistých příjmů na dobu 10 let. Trend růstu čistých příjmů je obdobný jako ve stávajícím období ve FA 2007 – 2013.

Děkuji za pozornost! Ing. Daniela Pulicarová Vedoucí oddělení provozování vodohospodářské infrastruktury Ministerstvo životního prostředí - www.mzp.cz Státní fond životního prostředí ČR - www.sfzp.cz Agentura ochrany přírody a krajiny ČR - www.ochranaprirody.cz