ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE SOŠ a SOU Horky Nad Jizerou Třída 2.E Kuchař-Číšník Ing. Romana Niklová - garant Dne 16.1.2017
Longan (pochází z názvu vietnamského města Long-An – Jihovýchodní Asie) Longan je sladký, nakyslý, aromatický, chuťově podobný Liči (ale ne stejný). Konzumuje se nedozrálá dužina, která je velice šťavnatá, kompaktní a dá se dobře vyloupnout i vypeckovat. Slupku lze otevřít stlačením plodu mezi prsty. Sladká jídla – v Číně sušený Longan
•Z Indie •„Kyselé či indické datle“ •Uvnitř tmavá a tvrdá semena •Vysoký obsah vitamínu „C“ •Příprava do nápojů a asijských jídel. • Chuť jako směs povidel TAMARING SWEET
•Původ-Mexiko, Dominikánská republika, Kuba •Tropická zelenina zajímavého členitého tvaru, chutí nejvíce připomínající kedluben, nebo okurku •Vysoký obsah vitaminu C, vody a aminokyselin •Dužina se používá v mexické a arabské kuchyni ČAJOK
•Mango je tropické ovoce, plod mangovníku •Mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie •Je výtečným zdrojem vitaminů A, C, beta karotenu, draslíku a vlákniny. •Pomáhá při zrakové únavě a šerosleposti •V Asii se využívá i zelených mang k různým kulinářským účelům MANGO
•Původ: Jižní Amerika a Austrálie •Charakteristika: kulatá oválná bobule, vnitřek šťavnatý s mnoho semínky •Zvláštnost: měkká kůra •Použití : multivitaminový džus (aroma džusu) •Český název: Maracuja PASSION FRUIT
•Zeleninový banán •Tepelná úprava přemění velké množství škrobu na cukr a změní chuť •Připravuje se z něj kaše zvaná fufu •populární především v Africe a Karibiku. •Může se smažit, vařit, péct, restovat sušit, mlít na mouku BANÁN NA VAŘENÍ
•Původ: Středozemí •Charakteristika: jablko je až 12 cm velká bobule se zvláštní vnitřní stavbou a zakulaceným šestibokým tvarem •Zvláštnosti: uvnitř plodu se nachází velké množství semen •Použití: šťáva do koktejlů a džusů •Česky: marhaník granátový GRANÁTOVÉ JABLKO
•Arabských zemi •Má zelenou a žlutozelenou barvu •Do koktejlu a salátové zálivky, používá se v kosmetice na pleť •Její chuť je mírně kyselá LIMETKA
•Pitahaya (pitaya) •Z kaktusu •více barevných druhů •charakteristika- směs angreštu a vodního melounu •pokud je čerstvé tak se lehce loupe. •až 20cm •zralost-listy zežloutnou •může se zvýraznit limetkovou šťávou •Původ: S. a J. Amerika, Asie- Vietnam, Čína, Thajsko, Filipíny atd. PITAHAYA
•Plod kokosové palmy a patří mezi největší semena na světě •Plod kokosové palmy a patří mezi největší semena na světě. •Oblasti Asie •Výživné, bohaté na tuky (až 60%), proteiny a minerální látky. •V kosmetice se dá používat v tělových mlécích , sprchových gelech někdy i ve vůních. •Kokosová dužina je používána čerstvá, jako ozdoba dezertů, přísada do salátů i k výrobě slaných exotických pokrmů. KOKOSOVÝ OŘECH