Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OVOCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OVOCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 OVOCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 SEZNAM VÝZNAM A SLOŽENÍ OVOCE ROZDĚLENÍ OVOCE DOMÁCÍ OVOCE JIŽNÍ OVOCE
OSTATNÍ DRUHY VÝROBKY Z OVOCE ZÁVĚR

3 VÝZNAM A SLOŽENÍ OVOCE Význam:
Jako ovoce označujeme zpravidla sladké jedlé plody. Ovocné plody jsou čisticí prostředky našeho těla. Má vysokou biologickou a energetickou hodnotu. Ovoce je nejlepší konzumovat čerstvé. Složení: Obsahuje vitamíny C, B1, B2, provitamín A Minerální látky; draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík, mangan Sacharidy; glukózu, fruktózu, celulózu, pektiny Vodu, organické kyseliny Tuky u skořápkového ovoce

4 ROZDĚLENÍ OVOCE DOMÁCÍ JIŽNÍ OSTATNÍ DRUHY

5 DOMÁCÍ OVOCE 1. JÁDROVÉ – obsahuje jádra
Jablka, hrušky, kdoule, mišpule (tmavohnědé plody; používají se do nápojů) 2. PECKOVÉ – obsahuje pecku Švestky, slívy, třešně, višně, meruňky, broskve 3. BOBULOVÉ – mají tvar bobule Hroznové víno, rybíz, angrešt, brusinky, šípky, moruše, jahody, ostružiny – lesní plody 4. SKOŘÁPKOVÉ – skládají se ze skořápky Vlašské ořechy, lískové ořechy

6 JIŽNÍ OVOCE CITRUSOVÉ POMERANČE – plody jsou bobule o velikosti 5 až 12 cm. Druhy rané, pozdní. Barva dužiny žlutá, oranžová. GRAPEFRUITY – díky své hořké chuti někdy svádí k oslazení cukrem. Grep s cukrem v žaludku kvasí. Druhy: červený, žlutý, pigmentový.

7 JIŽNÍ OVOCE MANDARINKY – Název mandarinka je odvozen od slova Mandare, což je původní název ostrova Mauritius, odkud bývaly mandarinky dováženy. Původním domovem těchto citrusů je Čína a Japonsko. Druhy: satrumas, klementinky. LIMY – barva je většinou zelená, ale i žluto-zelená. Vnitřek limetky se od citronu liší pouze barvou. Prodávají se pod názvem limetty. CEDRÁTY – jsou velké plody podobné citrónům, vážící až 3000 g.

8 JIŽNÍ OVOCE OBR. Č. 2. LIMY OBR. Č. 1. CEDRÁT

9 OSTATNÍ DRUHY BANÁNY – západoindické, kanárské.
ANANAS – u nás už pomalu zdomácněl. Ovoce má původ v jižní Brazílii a Paraguaji. V současnosti se nejvíce pěstuje v Thajsku, na Filipínách a v Brazílii. KIWI – původně si lidé, kteří kiwi ochutnali, mysleli, že chutná po angreštu, proto jej pojmenovali čínský angrešt.

10 OSTATNÍ DRUHY OBR. Č. 3. KIWI

11 OSTATNÍ DRUHY MANGO – peckovice, má různé tvary
Slupka je zelená, žlutá až oranžová s červeným líčkem. Chuť podobná broskvím. Převážně z Indie. AVOKÁDO – peckovice, hruškovitý tvar Žlutozelená až fialová slupka, uvnitř velké semeno. Bohaté na tuky.

12 MANGO OBR. Č. 4 OBR. Č. 5.

13 OSTATNÍ DRUHY RAMBUTAN – plody 50–80 mm dlouhé,
žluté až vínové barvy, tuhá slupka, na povrchu husté, měkké ostny, dužina nasládlá. TOMEL – žlutooranžové plody o hmotnosti 100–500g, chuť meruňky, vysoký obsah vitamínu C, vápníku a fosforu.

14 OSTATNÍ DRUHY OBR. Č. 6. RAMBUTAN

15 OSTATNÍ DRUHY KARAMBOLA – malajská hvězda,
voskovitě žluté barvy, s pěti výraznými žebry, často využívá při úpravě rybích pokrmů. MUČENKA – vrásčitá tenká slupka, hnědé až fialové barvy o velikosti 50 až 80 mm, šťavnatá sladkokyselá chuť. ANONA – světle zelený a hrbolatý povrch. Dužina má tmavá semena.

16 OBR. Č. 7. KARAMBOLA OBR. Č. 8. ANONA

17 OSTATNÍ DRUHY GRANÁTOVÉ JABLKO – purpurové barvy, s mnoha semeny, používá se pro výrobu šťáv. KVAJAVA – připomíná hrušku, dlouhá 80–120 mm, světle žluté barvy, hustě pokrytá tečkami, vysoký podíl vit. C. KAKI – připomíná vzhledem rajská jablíčka. Konzumují se jen zralé plody, které jsou sladké. Nezralé kaki jsou nepříjemně trpké. Obsahuje vitamin C a mnoho minerálů a pro svůj vysoký obsah jednoduchých sacharidů je zdrojem rychlé energie.

18 KAKI OBR. Č. 9.

19 OSTATNÍ DRUHY PAPÁJA – tropický meloun,
žlutozelené barvy, s velkým množstvím semen LIČI – oblíbené v Asii, oválné až srdcovité peckovice, mají tvrdou, kožovitou, hrbolatou a bradavičnatou slupku

20 PAPÁJA OBR. Č. 10.

21 VÝROBKY Z OVOCE KOMPOTY – vyrábějí se pomocí tepelné sterilizace, ovoce se omyje, třídí a upravuje (loupe, dělí, odpeckovává…). Plní se do sklenic, plechovek a zalévá se cukerným roztokem. Následně se uzavírají a sterilují. Druhy – jednodruhové, směsi, diabetické. SUŠENÍ – nejstarší způsob konzervace. Suší se při teplotě do 75 °C, tím se snižuje obsah vody.

22 VÝROBKY Z OVOCE KANDOVÁNÍ – je prosycení cukrem. Ovoce se postupně ponořuje do roztoku obsahujícího cukr po dobu 24 hod. tak dlouho, dokud cukr v ovoci nedosáhne 70 %. OVOCE V ALKOHOLU – převážně jako nápoj BOWLE, používá se i na ozdobu.

23 ZAHUŠTĚNÉ OVOCNÉ VÝROBKY
VÝROBKY Z OVOCE ZAHUŠTĚNÉ OVOCNÉ VÝROBKY Marmelády – rozvařené a prolisované ovoce. Džemy – rozvařené ovoce s přidáním cukru, džem obsahuje kousky nerozvařeného ovoce. Přidávají se škrobové sirupy, pektiny, kys. citrónová. Džemy se vyrábějí jen z jednoho druhu ovoce (meruňkový, jahodový, borůvkový). Rosoly – základem výroby je ovocná šťáva s vysokým obsahem pektinů. Povidla – základem je hrubě pasírovaná švestková dřeň. V prodeji jsou přislazovaná a neslazená pro diabetiky.

24 VÝROBKY Z OVOCE Ovocné polevy – vyrábějí se ze sterilovaných ovocných protlaků, ovocných šťáv, kompotů, cukru, kyseliny citrónové a dalších přísad (např. jahodová, meruňková)

25 ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Test k tématu

26 PRACOVNÍ LIST CHARAKTERIZUJTE OVOCE. VYJMENUJTE DRUHY OVOCE.
POPIŠTE 5 DRUHŮ OVOCE. JAK OVOCE SKLADUJEME? CO JE TO KANDOVÁNÍ? POPIŠTE OVOCNÉ POLEVY.

27 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 8. OBR. 1. H. ZELL. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < OBR. Č. 2. ONJACKTALLCUCA . [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < STR. 10. OBR. Č. 3. ANDRÉ KARWATH AKA. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STR. 12. OBR. 4. PAGUEREAU. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < OBR. Č. 5. PKUCZYNSKI. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

28 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 14. OBR. 6. SURUKUKU. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STR. 16. OBR. 7. NOVA. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < OBR. Č. 8. KS. MINI. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

29 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 18. OBR. Č. 9. BATHOLITH. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Str. 20. OBR. Č. 10. NOVA. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "OVOCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google