PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení projektu Celostátní konference k projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg. č. OP LZZ: CZ.1.04/3.1.00/ )
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci je věcí každého z nás. Cenná pro Vás. Přínosná pro firmu. Zdravé pracoviště pro všechny bez rozdílu věku Podpora.
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Marcela Petrová Kafková Ústav populačních studií, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno Regionální aplikace indexu.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ÚŘAD PRÁCE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Podpora v nezaměstnanosti
Správa sociálního zabezpečení
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Regenerační přípravky I.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Základní informace o poskytovateli
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Vědeckovýzkumný IS Milan Šorm.
Pracovnělékařské služby
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
UK01-KA
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Správa sociálního zabezpečení
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Přípravné soustředění studentů vybraných oborů 1
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Výstupy z projektu PROGRESS
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ. 1. 04/5. 1 PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ.1.04/5.1.01/B2.00012 Index pracovní schopnosti jako nástroj práce se stárnoucí pracovní silou doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Masarykova univerzita Ústav pedagogických věd FF

Struktura výkladu Kontext: stárnutí, zaměstnanost a age management WAI: komplexní postižení pracovní schopnosti v životních souvislostech Osvěta a vzdělávání pro aktéry Podmínky práce s WAI

Zaměstnanost Gradace problému (např. srovnání s EU) V míře zaměstnanosti lidí 50-64 let je ČR na 9 místě v EU. V míře zaměstnanosti u lidí 60-64 let se ČR propadá až na 17 místo v EU. Česká republika má značné rezervy ve využívání pracovní schopnosti lidí ve vyšším věku.

Reforma pracovního života „Úspěch nového systému závisí na tom, jak lidé vnímají pracovní život a jaké zkušenosti s ním mají. Proto reforma důchodového systému vyžaduje i reformu pracovního života.“ (Ilmarinen, 2008, s. 27).

Age management „je zastřešující termín pro dynamický soubor zásad, pravidel, postupů, nástrojů, rezerv a investic týkající se uplatnitelnosti a zaměstnatelnosti jednotlivců, přitom podporuje optimum ekonomické a společenské produktivity v průběhu celého života, a umožňuje pracovníkům všech věkových kategorií vést produktivní, smysluplný a zdravý život, včetně období odchodu do důchodu.“ (Kuperus, Stoykova, & Rode, 2011).

Pracovní schopnost Komplexní jev určovaný řadou faktorů zdraví, odborné znalosti, hodnoty, postoje a motivace zaměstnance Vyvážení s nároky konkrétního pracovního místa.

Index pracovní schopnosti WAI Nástroje komplexně měřícího pracovní schopnost ve všech podstatných parametrech Vytvořen Finským institutem zdraví, používán celosvětově, nyní pilotně ověřen v ČR Kombinuje subjektivní posouzení sebe sama ze strany zaměstnance a objektivní zprávu lékaře pracovně lékařské služby o zdravotním stavu zaměstnance a počtu a závažnosti jeho diagnostikovaných chorob.

Struktura indexu pracovní schopnosti WAI Aktuální pracovní schopnost v porovnání s nejlepším životním obdobím Pracovní schopnosti ve vztahu k požadavkům na fyzickou a duševní práci Počet současných nemocí (vlastní názor x diagnostikováno lékařem) Odhadované snížení pracovní schopnosti v důsledku onemocnění Nemocenská v průběhu minulého roku (12 měsíců) Vlastní prognóza pracovní schopností 2 roky od nynějška Duševní zdroje

Podmínky práce s WAI Znalost struktury indexu a významu jednotlivých složek. Plný přístup k výsledkům má pouze zaměstnanec, jehož pracovní schopnost je měřena. Před předáním výsledků zaměstnavateli jsou data anonymizována a zpracována do souhrnných přehledů.

Osvěta a vzdělávání Vzdělávací aktivity vytvořené k tématu pracovní schopnosti pro: pracovní lékaře a pracovníky státní správy v oblasti pracovně lékařské péče poradce a zprostředkovatele ÚP zaměstnance nad 50 let věku personalisty lektory vzdělávacích organizací

Zkušenosti v využitím WAI Index poskytuje zaměstnavatelům informace o zaměstnancích, jaké nezískají ze standardních lékařských prohlídek. Zaměstnanci mají možnost strukturovaně posoudit svou pracovní schopnost. Měření stimuluje zájem o faktory podporující pracovní schopnost.

Další informace o indexu WAI Projekt OP LZZ „Implementace Age Managementu v ČR“ CZ.1.04/5.1.01/B2.00012

Děkuji Vám za pozornost! Masarykova univerzita, Filozofická fakulta Ústav pedagogických věd doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. E-mail: novotny@phil.muni.cz www.phil.muni.cz/wupv