Gabriela Nekolová Kancelář zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Projekt „Propojení VaV pro MSP v sasko-českém příhraničí“. Příklady dobré praxe úspěšných aktivit výzkumu a vývoje Tomáš Vlasák Projekt „Propojení VaV.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje ve vazbě na podporu podnikání.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Proč potřebujeme zadání od místních autorit pro lokalizaci investic?
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Gabriela Nekolová Kancelář zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK Strategický rámec hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Podklad pro jednání Regionální stálé konference Ústeckého kraje Gabriela Nekolová Kancelář zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK

Strategie hospodářské restrukturalizace krajů Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Národní úroveň Strategie hospodářské restrukturalizace krajů Vládní  zmocněnec Regionální úroveň

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Vstupní analýza Základní makroekonomická analýza Rozhovory s klíčovými hráči Strategický rámec Akční plány

Proměna struktury hospodářství, rychlejší hospodářský růst a zastavení zaostávání krajů Identita – posílení sounáležitosti a sebevědomí obyvatel Image – zlepšené vnímání krajů okolím: návštěvníky, investory, talenty Pilíř Podnikání a inovace Rostoucí podniky schopné se vyrovnávat se změnami na globálních trzích. Pilíř Přímé zahraniční investice Více přímých zahraničních investic s vyšší přidanou hodnotou. Pilíř Výzkum a vývoj Výzkum a vývoj s většími přínosy pro hospodářství. Pilíř Lidské zdroje Kompetentní lidé pro průmysl, služby a veřejnou správu. Pilíř Sociální stabilizace Odstranění bariér rozvoje souvisejících se sociální nestabilitou. Pilíř Infrastruktura a životní prostředí Lepší infrastrukturní podmínky a vyšší kvalita životního prostředí pro investice do podnikání, lidských zdrojů, výzkumu, vývoje a inovací, lákání investic a řešení sociálního vyloučení. Pilíř Implementace Decentralizace řízení a víceúrovňová spolupráce veřejné správy; Využití stávajících programů a finančních zdrojů, doplněných v případě potřeby novými; Organizační, institucionální a personální posílení implementace v krajích; Odborné řízení implementace a důraz na zodpovědnost za výsledky.

Proměna struktury hospodářství, rychlejší hospodářský růst a zastavení zaostávání krajů Podnikání a inovace Přímé zahraniční investice Výzkum a vývoj Lidské zdroje Sociální stabilizace Růst podniků a jejich pronikání na nové trhy; vyšší odolnost při změnách na trzích Kvalitní a atraktivní podnikatelské prostředí vlídné k investorům Otevřenější a relevantnější VaV Lepší spolupráce a internacionalizace výzkumných org.; Více akademických start-upů; Popularizace a propagace VaV Více lepších pracovních příležitostí (high-skilled) Stabilizace sociální situace a snížení sociálních rozdílů Vznik nových firem a jejich větší úspěšnost Více obyvatel lépe připravených na práci (medium-skilled) Zvýšení bezpečnosti a pocitu bezpečí Strategické cíle Nabídka kvalitních a dostupných průmyslových / podnikatelských nemovitostí Strategické cíle Strategické cíle Strategické cíle Strategické cíle Vyšší inovační výkonnost ekonomiky, více inovativních firem Výkonnější a atraktivnější VaV Více kvalitních expertů; Posílení tematického zaměření; Vyšší kapacita a atraktivnost fyzické infrastruktury a zázemí Více obyvatel lépe motivovaných k práci (low-skilled) Zvýšení atraktivity bydlení (a zajištění kvalitní občanské vybavenosti) Kvalitní a profesionální služby pro vnější investory Stabilizace a rozvoj stávajících velkých firem Více obyvatel lépe připravených a více motivovaných k podnikání Zvýšení patriotismu a aktivního životního stylu Infrastruktura a životní prostředí Dopravně propojit území tam, kde dochází k signifikantní bariéře pro rozvoj a růst Revitalizovat a regenerovat území silně zasažené těžební a průmyslovou činností Regenerovat rozvojová, deprivovaná nebo periferní území v sídlech s vysokou koncentrací obyvatel Zefektivnit řízení a služby veřejné správy s využitím moderních technologií Strategické cíle

Ukázka: Pilíř A: Podnikání a inovace Rostoucí podniky schopné se vyrovnávat se změnami na globálních trzích Cíl: A.1 Růst podniků a jejich pronikání na nové trhy, vyšší odolnost při změnách na trzích A.2 Vznik nových firem a jejich větší úspěšnost A.3 Vyšší inovační výkonnost ekonomiky, více inovativních firem A.4 Stabilizace a rozvoj stávajících velkých firem Strategické cíle: Zlepšení klíčových znalostí a kompetencí v oblasti marketingu a zahraničního obchodu Dostupnost exportní infrastruktury pro MSP Znalost trhů, trendů a požadavků zákazníků Dostupnost financování pro začínající podnikatele Rozvoj sektoru služeb Motivace a vzdělání pro podnikání Kvalitní výzkum a vývoj ve firmách Zvýšená poptávka po výsledcích VaV v akademických institucích Motivace a vzdělání k inovačnímu podnikání Efektivnější propojení klíčových hodnotových řetězců v krajích Znalost situace a očekávaného vývoje v klíčových oborech Zvýšené uplatnění firem na zahraničních trzích Co se změní? Způsoby měření: Růst podílu exportu na regionálním HDP Růst počtu exportujících firem v regionu Podíl exportujících MSP Způsoby měření: Počet nově vzniklých firem za rok Podíl MSP úspěšně podnikajících 5 let po založení Podíl podnikajících osob na celkovém počtu ekonomicky aktivních Způsoby měření: Podíl firem, které zavedly na trh nový produkt Podíl firem, jejichž konkurenční výhoda je založena na inovacích Počet výsledků výzkumu a vývoje úspěšně uvedených na trh Způsoby měření: Počet zaměstnanců v klíčových oborech HDP (podíl HDP) vytvořené v klíčových oborech Jak to poznáme?

Ukázka: Pilíř A: Podnikání a inovace Rostoucí podniky schopné se vyrovnávat se změnami na globálních trzích Cíl: A.1 Růst podniků a jejich pronikání na nové trhy, vyšší odolnost při změnách na trzích A.2 Vznik nových firem a jejich větší úspěšnost A.3 Vyšší inovační výkonnost ekonomiky, více inovativních firem A.4 Stabilizace a rozvoj stávajících velkých firem Strategické cíle: Finanční nástroje podpory exportu Finanční nástroje na zahájení a rozvoj podnikání Finanční podpora realizace podnikového VaV Podpora vzniku a rozvoje klastrů Vzdělávací programy – exportní akademie Pro-podnikatelská infrastruktura s kvalitními poradenskými službami Podpora partnerství pro transfer technologií; sdílená infrastruktura Informační a koordinační role veřejné správy – „business calling“ program, „foresighting“ Sdílená exportní infrastruktura / vývozní manažer Podpora posílení vzájemné komunikace a propojování aktérů ze soukromé sféry Finanční nástroje pro inovační firmy „Best available technologies“ pro firmy ke snížení energetické náročnosti Typová opatření

Pilíř G: Implementace Silný nepolitický tým pro realizaci (partnerství) Silný realizační subjekt vybavený dostatečnými nástroji Efektivní zapojování existujících kapacit Využití existujících finančních zdrojů Využití prostředků ESIF Dlouhodobé financování vybraných opatření Aktivní / „aktivistický“ přístup Začít implementaci rychle

Společné pracovní týmy pro Pilíře Pilíř G: Implementace Návrh organizační struktury: Národní úroveň Vláda ČR Realizace a financování Strategie na národní úrovni MMR + MF Podnikání, investice a inovace MPO Trh práce a vzdělávání MPSV + MŠMT Infrastruktura a životní prostředí MD + MŽP „Task Force“ VÝKONNÝ TÝM Strategie - organizačně POD VLÁDNÍM ZMOCNĚNCEM Společné pracovní týmy pro Pilíře Podnikání a inovace Přímé zahraniční investice Výzkum a vývoj Lidské zdroje Sociální stabilizace Infrastruktura a životní prostředí Vládní zmocněnec Kraje, statutární města a další významná města Regionální tripartity Regionální stálé konference Významné podniky a klíčoví zaměstnavatelé Další klíčoví aktéři: university, podnikatelské svazy, atp. Regionální úroveň

Zástupkyně zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK Děkuji za pozornost! Gabriela Nekolová Zástupkyně zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK