Podpora podnikání z hlediska zájmových sdružení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Advertisements

Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Principy sociálního podnikání
Classification: Public; Distribution: Public; Access: Public; Retention mark and period: V/ 2017 EU Investice Naplní vaše plány říjen 2012 Filip Vykouk.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
informace pro váš business a podnikání TISKOVÁ KONFERENCE 15. dubna 2008.
Hospodářská politika státu
Lenka Šůsová Marie Kubáňková Analýza možností podpory podnikání v Městské části Praha 13.
Stipendijní informační portál - Business Strategie.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
INVESTIČNÍ KLUBY Martin Viktora Česká spořitelna - FM Retail distribution Oddělení řízení obchodů 2. října 2007.
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Znáte fondy a programy EU? - výsledky on-line ankety - Praha, 3. prosince 2007.
Pozitivní lobbying pro růst průmyslu Bc. Vladimír Šiška tajemník Hospodářské komory ČR.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
„Komorový barometr nálady MSP“ ZÁŘÍ 2014 Aktuální průzkum HK ČR HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Hospodaření obcí v roce 2016
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Vnější investiční plán EU
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Malé a střední podnikání
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů
Transkript prezentace:

Podpora podnikání z hlediska zájmových sdružení Vladimír Dlouhý prezident Hospodářská komora České republiky ČMZRB, 6. června 2017

Regulatorní zátěž podnikatelů: 5 nejhůře hodnocených opatření Šetření HK ČR z ledna 2017 na téma regulatorní zátěže, na kterou odpovědělo 805 respondentů. Celkem bylo hodnoceno 32 regulací, které byly rozčleněny do šesti hlavních oblastí – netransparentnost právního rámce, platební povinnosti v daňovém systému, jiné než vlastní platební povinnosti v daňovém systému, činnosti přímo nesouvisející s podnikáním, elektronizace komunikace mezi občanem (podnikatelem) a státem, omezování podnikatelské svobody. Hodnotilo se na škále 1 (nejméně vadí) až 4 (nejvíce vadí). Přes 80 % všech respondentů odpovědělo, že se v roce 2016 oproti roku 2015 regulatorní zátěž podnikatelů zvýšila. Jen 0,4 % podnikatelů odpovědělo, že se regulatorní zátěž meziročně snížila, mezi fyzickými osobami se nenašel nikdo takový, kdo by si to myslel. Nejhorší hodnocení měla opatření spadající pod problém netransparentnosti právního rámce: Častá změna zákonů, nařízení a vyhlášek (3,58) Velké množství zákonů, nařízení vyhlášek (3,46) Velký prostor pro libovůli státních orgánů (3,46)

Bariéry růstu v průmyslu Z pravidelných šetření HK ČR s názvem Komorový barometr vyplývá, že největší bariérou v rozvoji podnikání je nedostatek zaměstnanců. Situace je skutečně vážná. To potvrzuje například i ČNB - podle posledních Zpráv o inflaci se problém se získáváním zaměstnanců stává stále palčivějším. Zdroj: ČNB, Zpráva o inflaci II/2017

Problémy při financování investičních záměrů MSP ze strany bankovního sektoru Šetření HK ČR z května 2017 s názvem Zkušenosti s financováním, na kterou odpovědělo 337 respondentů. Odpověď na otázku: Máte problémy při financování Vašich investičních záměrů ze strany bankovního sektoru? (vybrány pouze výsledky za MSP). Problémy při financování investičních záměrů ze strany bankovního sektoru jsou v současnosti spíše okrajovým faktorem. Více než polovina firem (53 %) uvedla, že se přístup jejich firmy k financování investic za poslední dva roky nezměnil. Naopak, téměř dvě pětiny (38 %) pocítily zlepšení v tomto směru. Při financování investičních záměrů ze strany bankovního sektory nemá problém naprostá většina (70 %) respondentů. Když už s tím problém mají, nejčastějším důvodem je nedostatečné zajištění (kolaterál).

Informovanost MSP v ČR o formách podpory financování investic z EU Šetření HK ČR z května 2017 s názvem Zkušenosti s financováním, na kterou odpovědělo 337 respondentů. Odpověď na otázku: Už jste slyšeli o formách podpory financování investic z Evropské unie, které není ve formě dotací, ale v možnosti získat „dostupnější“ úvěry? (např. iniciativa s názvem Investiční plán pro Evropu a finanční podpora z tzv. Evropského fondu pro strategické investice)? Nebo případně o možné kombinací dotací a „dostupnějších“ úvěrů? (vybrány pouze výsledky za MSP) Obecně platí, že povědomí o konkrétních produktech a postupech asistovaných státem pro získání exportního pojištění, exportního úvěru, platebních instrumentech apod. je nízké. Stát ale nesmí vytěsňovat vlastní aktivity businessu. Je zde tedy prostor pro zapojení řady různých subjektů, protože adresáti informační pomoci či podpory nejsou identičtí. HK ČR přitom může nabídnout svoji regionální síť.

Využití možnosti sdíleného financování MSP Šetření HK ČR z května 2017 s názvem Zkušenosti s financováním, na kterou odpovědělo 337 respondentů. Odpověď na otázku: Využili jste někdy možnosti sdíleného financování, např. nějaký typ crowdfundingu? (vybrány pouze výsledky za MSP) Mezi alternativní způsoby financování investičních záměrů, především pro malé firmy a start-upy, patří různé formy sdíleného financování (např. nějaký typ crowdfundingu). Jen 2 % firem uvažuje o této formě financování jako o jedné z prvních variant, jak najít zdroje pro svůj záměr. Nejčastěji (v 52% případů) respondenti z řad MSP o možnostech sdíleného financování neuvažovali a často (v 44% případů) o takové možnosti ani neslyšeli.

Stanovisko podnikatelů k urychlenému přijetí eura Šetření HK ČR z května 2017 s názvem Finanční trhy, na kterou odpovědělo 312 respondentů. Považujete otázku přijetí eura v ČR za natolik aktuální, aby příští vláda hned zkraje svého mandátu stanovila pevný budoucí termín pro přijetí eura?

Další možnosti Rozhýbání Junckerova investičního plánu pro Evropu Podpora výstavby infrastruktury Rozcestník pro podnikatele (projekt HKČR) Právní elektronický systém pro podnikatele (projekt HKČR) Organizace zvláštních kreditních karet pro drobné podnikatele podle vzoru Széchenyiho karty v Maďarsku? Je třeba rozhýbat Junckerův investiční plán pro Evropu, který je nikoliv jen přerozdělením peněz evropských daňových poplatníků, ale zejména pokusem o mobilizací kapitálu ze soukromých bank s cílem pomoci udržet či spíše obnovit konkurenceschopnost Evropy a v jejím rámci i České republiky. Za klíčové považujeme, aby adresátem Junckerova plánu byly i malé a střední podniky, protože prozatím z něj mají užitek především velké firmy. Nikoliv náhodou je dnes trochu opomíjen fakt, že před pár lety při prezentaci Investičního plánu předseda Komise i komisař Katainen hovořili i o nefinanční komponentě Investičního plánu, kterou by mělo být určité uvolnění trhů, spoutaných regulatorní zátěží, ať už v odvodové nebo v administrativní, byrokratické rovině. Právě na této frontě vyvíjí HK ČR velkou aktivitu zvanou PES. Zajímavá cesta by byla formou využití inovované verze některého již dnes existujícího či vyvíjeného bankovního produktu. Při prodeji takového produktu malému podnikateli by mohla hrát roli Hospodářská komora, resp. její složka (profesní společenstvo), která by mohla proceduru poskytnutí produktu svému členovi zrychlit vydáním jakéhosi dobrozdání, osvědčujícího podnikatelovu profesionalitu, kvalitu a spolehlivost. Nikoliv snad v podobě tradiční bankovní záruky – takto obchodně se HK ČR ani chovat nemůže – jako spíše prostřednictvím zvýšení skóre žadatele o úvěr či jiný produkt spořitelny. Navíc 60 % respondentů naší poslední květnové ankety uvedlo, že by větší angažovanost HK ČR v této oblasti podpořili.

Děkuji za pozornost