Merkur.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Advertisements

MĚSÍC.
Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Merkur,Venuše,Země,Mar s
V E S M Í R.
Sluneční soustava Slunce
Planety sluneční soustavy
Merkur planeta.
Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
ŠKEBLOŇ 2010 Trip sluneční soustavou Díl první Merkur Škebloň 2010.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.31 –JAK VZNIKL SVĚT– pracovní list
Sluneční soustava 5. ročník
VY_V/2_INOVACE_11_Planety
Mars. Mars obíhá kolem Slunce ve vzdálenosti mezi km. Doba jednoho oběhu kolem Slunce je 686,9601 pozemského dne. Kolem své osy se Mars otočí.
Vesmír.
Vesmír.
Planety.
Vesmír a sluneční soustava
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNEČNÍ SOUSTAVA TTTTato prezentace Vám přiblíží všech devět planet (i s Plutem). SSSSnad se Vám bude líbit!
VENUŠE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Projekt – Sluneční soustava PLANETA MARS
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Měsíc Iva Ouhelová.
Planety sluneční soustavy
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Sluneční soustava MERKUR.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_ICT.8.r.20 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Miloš Půlpán Období tvorby VMČerven.
Venuše
Merkur Sluneční soustava Název školy
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
MĚSÍC.
Slunce a sluneční soustava
Sluneční soustava.
Saturn.
Merkur BARBORA Nováková.
Planeta nejblíže Slunci
Země – modrá planeta.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Saturn.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

Merkur

Umístění ve sluneční soustavě

Základní info Merkur je Slunci nejbližší a současně i nejmenší planetou sluneční soustavy. Planeta je tvořena přibližně ze 70 % z kovových materiálů a 30 % tvoří křemičitany. Vlivem velkého zastoupení kovů ve složení je Merkur druhou nejhustší planetou ve sluneční soustavě. Tvar planety je podobně jako v případě Venuše téměř dokonale kulový.

Povrch Merkuru Nejvýraznějším povrchovým útvarem Merkuru je prohlubeň Caloris Basin Vnitřek Caloris Basin je z části vyplněn pravděpodobně lávou Další kráter na merkuru se jmenuje Dvořák Teplotní rozdíly na Merkuru jsou největší v celé sluneční soustavě, -180° C na straně odvrácené od Slunce až po 430° C na straně vystavené slunečním paprskům

Krátery

Pozorování povrchu planety Pozorování planety pozemskými teleskopy je složité kvůli blízkosti Slunce. Detailnější znalosti přinesla až dvojice sond, která kolem planety prolétla. První sondou u Merkuru byla americká sonda Mariner 10. V roce 2008 dorazilak planetě další sonda jménem MESSENGER. Snímky z těchto dvou sond umožnily prozkoumat povrch planety, který silně připomíná měsíční krajinu plnou impaktních kráterů, nízkých pohoří a lávových planin.

Mytologie V římské mitologii byl Merkur bůh obchodu, zisku, cestování, lsti, zlodějů a je také poslem bohů. Jeho protějškem a vzorem v řecké mytologii je bůh Hermés (také posel bohů) Merkur je podle Angelologie ztotožňován s andělem Rafaelem. Planetu Merkur nejdříve nazývali řekové dvěma jmény. Ráno se planeta jmenovala Apollo, večer Hermés.

Děkuji za pozornost Jan Machálek 9.B 11/5 2017