Jak se nám žije (a pracuje)?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Odborné praxe na ÚISK Informační schůzka. Program setkání  Základní informace o praxích  Termín praxe  Postup při výběru instituce  Průběh praxe a.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
SLEDUJTE NAŠE WEBOVÉ STRÁNKY, KDE SE DOZVÍTE PODROBNOSTI !!!
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
KSLP - ČESKÁ SPOLEČNOST PRO ZAMĚSTNANECKOU PARTICIPACI, O.S.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Psychologie práce (úvodní prezentace)
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Stáří a právo na důstojný život
PERSONÁLNĚ VZDĚLÁVACÍ AGENTURA  10 LET NA TRHU  VÍCE JAK UMÍSTĚNÝCH KANDIDÁTŮ  OD ROKU 2009 ČLEN ČESKÉHO INSTITUTU PRO FRANCHISING.
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
Co je vztahová patologie?
Firemní komunikace ( několik postřehů z praxe) PhDr. Pavel Beňo Práce a vztahy / Civilcourage TV Tel ;
Proces vnímání v komunikaci
Motivační témata a životní příběhy
P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Motivační témata a životní příběhy
Povrch, objem, proporce Jindřiška Svobodová
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo a spravedlnost Ročník:1.a 2. Datum.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Psychologické aspekty zdraví
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Listopad 2015 Jak spočítat přínos investice do HR? Pavel Jirůtka
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Stres a vztahy na pracovišti …
Neproduktivní vztahy …
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Praxe KS VOŠ JABOK + ETF UK
PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,
Krátké zamyšlení pro začátek … … o práci a vztazích
Stát Definice, funkce, typy.
Biblioterapie jako pomocná ruka
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Moc médií 3.3..
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Hodnotový systém člověka – Systém hodnot
Úvod do problematiky sociální politiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vedení týmu. Vedení týmu Teambuilding budování týmu vzdělávání a stmelování týmu prostřednictvím zážitků snaží se odpoutat pracovníky od pracovního.
Transkript prezentace:

Jak se nám žije (a pracuje)? Úvodní zamyšlení na téma Současný svět (práce) a vztahová kultura … PhDr. Pavel Beňo Práce a vztahy – VZTAHOVNA Tel. 602349848 nebo 222100440 E-mail: pavel.beno@praceavztahy.cz nebo beno.pavel@ujak.cz

Mobbing a bossing … 2 typy vtahů: subjekt – subjekt; subjekt-objekt. …je „poselství“ či „zpráva“ o stavu systému (skupiny, firmy, státu, atp.) a o jejich „vztahové kultuře“ ! Vztahovou kultura pracoviště (firmy) určuje převládající typ vztahů mezi spolupracovníky (manažeri, majiteli …) 2 typy vtahů: subjekt – subjekt; subjekt-objekt. Neproduktivní vztahová kultura je taková, kde se se spolupracovníky jedná „jako s věcí“ (subjekt-objekt). Mobbing a bossing … jsou patologickou formou takových vztahů (vztahová patologie).

Jak se Vám žije? Ve společnosti (ČR)? V práci? … 1. Drezůra či nátlak ? ( ..…. %) 2. Násilí – fyzické nebo psychické ? ( …… %) ---------------------------------------------------------------------------------------- 3. Samostatnost ? ( …… %) 4. Sociální odezva (rezonance, uznání) ? ( …… %) 5. Pocit důvěry a spolupatřičnosti /„my“/ ? ( …… %) 6. Pocit svobody ? ( …… %) 7. Pocit rovnosti a spravedlnosti ? ( …… %) 8. Pocit bezpečí a jistoty ? ( …… %) 9. Pocit lidské důstojnosti ? ( …… %) 10. Pocit celkové spokojenosti – vše je tak, jak to má být? ( …… %)

Mozek jako záhada … Nástup tzv. „neurověd“ - začátek 21. století, - rozvoj zobrazovacích technik (CT, EEG, MR) - lineární (mechanistické) modely byly zavrženy!

Mozek jako inspirace …

Naše společnost – aktuální stav Brainstorming příp Naše společnost – aktuální stav Brainstorming příp. brainwriting – formulář, atp. … ) Jaký je současný stav naší společnosti (ČR) ? (Jak vidíte a hodnotíte stav Vaší firmy či organizace?) Metoda PMI - („plusy a mínusy“) : + -

Proč jeptišky z klášterů netrpí demencí? Salutogeneze (A. Antonovsky,1987) – nauka o původu a zrodu zdraví, o jeho posilování a podpoře. (Patogeneze – nauka o mechanizmu vzniku nemoci.) 3 důležité podmínky zdraví rozumíme tomu, co se děje můžeme to ovlivnit chápeme toho smysl.

Podstata člověka? 2 základní lidské potřeby: - potřeba „spojení“ či „svazku“ spolupatřičnost, koexistence, „být s někým“, „my“ - potřeba růstu / rozvoje svoboda, nezávislost, „rozlet“ … „Šlo to!“ – Až do doby, než se z nás staly objekty „výchovy a vzdělání“ a ztratili jsme „nadšení“ a „motivaci“. (G. Huether)

Důstojná práce … (ILO, 1999) - svobody - rovnosti - bezpečí ... Je taková, kde jsou v dostatečné míře naplněné (uspokojené) potřeby - svobody - rovnosti - bezpečí - lidské důstojnosti (Bez psychického nátlaku a násilí !!!)

Produktivní a neproduktivní vztahy z pohledu na fungování mozku … Konektivita mozku = produktivita mozku! (Vytváření stále nových a nových spojení a drah.) Mozek není sval a nestačí jej trénovat! Mozek nemá rád tlak (stres)! Mozek se rozvíjí teprve tehdy, když jej používáme „s nadšením“! Role tzv. neuroplastických látek je při vzniku nových spojení a drah zcela klíčová!

Lidské zdroje vs. lidský potenciál … Zdroj = něco vyčerpatelného, neživého Zdroj = materiál, objekt, věc … Potenciál – něco, co se dá pěstovat, dále rozvíjet... Potenciál – něco skrytého, ale nejspíše hodnotného a vzácného! Tušíte, proč se v našich firmách a organizacích mluví hlavně o lidských zdrojích (HR) ?

Synergie jako základ fungování… Synergie (z řec. syn-ergazomai, spolu-pracovat) znamená spolupráci, společné působení. Výsledný účinek současně působících složek je větší než souhrn účinků jednotlivých složek (1+1>2). Pamatujte si, že: Mobbing a bossing = zabijáci týmové spolupráce! Mobbing a bossing je nástroj šíření strachu! Mobbing a bossing je způsob, jak si udržet moc! Mocenské elity mají tendenci využívat „strach“ jako nástroj při ovládání ostatních a těžit z toho! „Vyřešit“ mobbing a bosing z pohledu jednotlivce většinou nelze, pomáhat „lidem v krizi“ však ano!!!

Podmínky udělení zápočtu … úspěšně zvládnout písemný test (na konci výuky) + něco navíc (proniknutí do společensky závažného tématu) kupř. - zajímavý příspěvek o MoBo v médiích (ČR) za poslední rok; - příběh z praxe (svůj nebo „osoby blízké“), text či rozhovor - překlad cizího textu nebo videoklipu (nejenom z angličtiny!) - aktivní účast na výuce (prez. forma studia), příp. a pro všechny i zapojení se do některé z našich „VZTAHOVEN“ (on line?) Literatura ke studiu: P. Beňo, Šarmantní násilníci, Portál 2015 (Další odborná literatura je pro příp. zájemce dostupná u autora prezentace!)

Děkuji za pozornost …