Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neproduktivní vztahy …

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neproduktivní vztahy …"— Transkript prezentace:

1 Neproduktivní vztahy …
- v práci či jinde - a jak jim předcházet? PhDr. Pavel Beňo Práce & vztahy – VZTAHOVNA Tel nebo

2 Produktivita tlaku a strachu...
Nemůže být z dlouhodobé perspektivy efektivní. Vyžaduje od manažerů hodně energie! (Kontrola…) Nevede často k výsledkům, ani ke „spokojenosti! Nevyužívá plně „lidský potencionál“ firmy! Potlačuje synergii a tvořivost, zabíjí nadšení! Stojí hodně peněz!

3 Produktivita tlaku a strachu!
- Strach pomáhá vrchnosti udržovat lidi v napětí (stresu) a poslušnosti … - Je téměř jisté, že z mobbingu a bossingu má celá řada lidí také osobní zisk a prospěch.- Ať již přímý nebo sekundární. To pak částečně vysvětluje i nezájem (předstíraný zájem?) mnoha lidí a institucí o téma „psychické násilí“ v práci (MoBo) a jeho následky.

4 Mozek jako „zaměstnanec“…

5 Zdroje lidské „neproduktivity“ …
„Nezdravá práce“ – z pohledu patogenetického příp. salutogenmetického (rozumět, ovlivnit, chápat smysl) „Nedůstojná práce“ (decent work, ILO 1999) „Nezapojení“ a „vyloučení“ (G. Huether) Nátlak a násilí – zejména to psychické! (vztahová patologie – mobbing,obtěžování,diskriminace … )

6 Šarmantní násilníci a ničitelé mozků Naše mozky si musíme chránit!
Mobbing a bossing je „zrcadlem“ i „svědomím“ společnosti!

7 Psychický nátlak a násilí … (psychosociální di-stres)
...lze (již) měřit…

8 Fyzická & psychická bolest … a její odraz v mozku
Aktivovány jsou stejné oblasti mozku! Obr. č Obr. č.2

9 Produktivní a neproduktivní vztah ...
„Člověk není věc; stane-li se věcí, je zničen; dříve však, než k tomu dojde, stává se zoufalcem, desperátem a odpůrcem života.“ (Erich Fromm) Lidé se rodí jako „subjekty“ s potřebou „vztahu“ (spojení) a „růstu“ (autonomie).

10 2 druhy vztahu … Subjekt – Subjekt (dopřát a nechat růst …)
Subjekt – Objekt („vychovávat“ – dle svých představ, využívat, zneužívat, manipulovat …) Jak a proč (příp. kdy) k tomu dochází? Tzv. panáčkový pokus

11 Neproduktivní vztahy Člověk jako objekt – výchovy, vzdělávání, zájmu
„Lidé se rodí jako princezny a princové, ale zlý život je promění v ošklivé žáby!“ Člověk jako objekt – výchovy, vzdělávání, zájmu „Nejsi takový/á jaký/á by´s měl/a být!“ - 2 zákl. potřeby (spojení + svobodný růst) tak zůstávají neuspokojeny … Důsledkem je pak „věčný hlad“ a „věčný stres“!!! (Po přijetí, uznání, respektu, lásce … ) „zahuštěná křivda“ Jak s tím naložit? (3 pra-formy obrany před stresem!) Kompenzační mechanizmy (konzum, moc, sex … „drogy“)

12 Subjekt – subjekt (jako primární vztah…)
… který začíná již v děloze… Role matky … Mozek dítěte je připraven „tvořit spojení!“, ale nefunguje-li vše jak má,dítě rychle pochopí, že je „objektem“. 2 typy reakce: ona je hloupá: já jsem hloupý/á Narcistní porucha – jedince (společnosti). Politiky, manažeři, atp. se stávají lidé, kteří ovládají „umění“ činit z ostatních objekty (zájmu, opatření, prospěchu, atp.) Normopatie (H.-J. Maaz) = když se patologie stane normou!

13 Hadi v oblecích … (P. Babiak, R. Hare)
Egoisti/ky, manipulátoři/ky psychopati/ky … – umění činit z jiných „objekty“ a zneužívat je ve svůj prospěch!!! A co jiné (mediální) hvězdy? Jaká je vlastně role médií? Jejich podíl a role ve „strukturálním násilí“ je více než zřejmá! (Johan Galtung)

14 Psychopat/ka a jak s ní/m zacházet?
Lze výchovou a vzděláváním“, ať již v rodině či ve škole, ještě něco změnit? Věk a zkušenost dítěte jsou zde asi limitujícími faktory !!! (Kupř. některé nenarušené děti z brazilských slumů …alespoň 1 osoba z jejich okolí je „přijímala“…) Klíčový úkol výchovy a vzdělávání: Udržet rovnováhu mezi tzv. „3L“! (love, limitations, let them grow) Rogersův model sociální efektivity …

15 Pro budování & udržení vztahu (ke klientovi)
Carl Ransom Rogers … Pro budování & udržení vztahu (ke klientovi) existují 3 klíčové podmínky: Respekt, bezpodmínečné přijetí (acceptance, unconditional positive regard towards the klient) Vcítění, empatie (empathy: the ability to feel what the client feels) Otevřenost, opravdovost-ryzost, kongruence (genuineness, congruence, honesty with the client)

16 Budování produktivních vztahů
Tzv. Rogersův model „sociální efektivity“ (autenticita) Person Centred Aproach - přístup orientovaný na člověka RESPEKT akceptace DŮVĚRA RYZOST otevřenost VCÍTĚNÍ empatie

17 Harmonický (= produktivní?)
Harmonie ve vztahu … G. Huether mluví o stavu „koherence“- vše navzájem „pasuje“! Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Neproduktivní vztahy …"

Podobné prezentace


Reklamy Google