Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík Praktické činnosti Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Mléko Mléko obsahuje velké množství vysoce biologicky hodnotných bílkovin, nerostných látek (vápník, fosfor, hořčík), vitamínů (A₁,B₁,PP,B₂), mléčný cukr a tuk. Je nepostradatelné pro výživu matek, dětí a dospívajících.
Mléčné výrobky Smetana (ke šlehání, do kávy) Kysané mléčné výrobky (jogurt, kefír) Máslo
Mléčné výrobky Kondenzované mléko Sušené mléčné výrobky Mražené mléčné výrobky
Mléčné výrobky Tvaroh Sýry
Složení vejce Bílkoviny Voda Nerostné látky Měď Bílkoviny Voda Tuk Bílek Žloutek Bílkoviny Voda Nerostné látky Měď Bílkoviny Voda Tuk Nerostné látky Železo Vitamíny A, E, D, K, skupina B
Zpracování a podávání vajec Bílky Žloutky Obalování smaženin Vyčištění masových vývarů Kypření těst Potírání povrchu těst před pečením Příprava těst Výroba krémů, majonéz Zjemňování pokrmů Příprava nápojů
Celá vejce Vařená (naměkko, na hniličku, na tvrdo) Smažená (míchaná, Ham and Eggs)