Pekařské a cukrářské výrobky a těsta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Pekařská výroba  Výroba chleba  Výroba běžného pečiva  Výroba jemného pečiva.
Identifikátor materiálu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba pizza pečiva Autor Hana Nykodymová Anotace.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Identifik á tor materi á lu: ICT Předmět - Téma sady Technologická praxe Běžné pečivo Téma materiálu Výroba chleba škvarkového Autor Hana Nykodymová.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
TĚSTO PIŠKOTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, piškotové, příprava, omelety, noky Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výroba pěnových cukrovinek
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Sójové a kokosové cukrovinky 1
Suroviny pro cukráře I. ročník
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Výroba plundrového těsta
Stavba buňky.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Úprava výrobků před pečením 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Filmová animace Rostliny Mgr. Jiří Mlnařík VY_32_INOVACE_Mul4a0210.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PUDINKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: pudink Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Lité těsto.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Chemické vlastnosti technických materiálů
VY_32_INOVACE_ Ostravan
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Šlehání a tření vháníme do potraviny vzduch
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Příprava perníkového těsta
Neživá příroda - vzduch
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Transkript prezentace:

Pekařské a cukrářské výrobky a těsta Dodatky

Základní způsoby kypření těst  droždí (běžné pečivo, velká část pečiva jemného, částečně chléb): kvasinky Saccharomyces cerevisiae, resp. jimi vytvářený oxid uhličitý tradiční kvas (chléb): voda a mouka ve formě řídkého těsta se ponechají v teplé místnosti dokud se nerozběhne spontánní fermentace (díky mikroorganismům přirozeně přítomným v mouce – v praxi se však pro každou várku chleba nepřipravuje zcela nový kvas – kvas se tzv. množí = část hotového kvasu se použije při přípravě těsta a k části se přidá mouka a voda (pro novou várku kvasu)) – kromě kvasinek (viz výše) obsahují kvasy především bakterie mléčného kvašení (ty kromě kyseliny mléčné produkují řadu dalších senzoricky aktivních látek – proto je tradičně připravovaný chléb kyselejší než běžné pečivo a je „chuťově i aromaticky bohatší“) současná výroba chleba: kromě tradičních kvasů se používá buď jen droždí nebo droždí v kombinace se směsí bakterií mléčného kvašení (= komerční produkt, podobně jako pekařské droždí)  - kypření těst je jeden ze základních úkolů spojených s produkci pekařských výrobků – kypření zajišťuje, aby upečený (či jinak tepelně zpracovaný) výrobek měl strukturu pevné pěny – díky tomu mají finální výrobky vhodné senzorické vlastnosti (texturu), ale nakypření výrobků také napomáhá jejich lepšímu (rychlejšímu) trávení (díky vytvoření jemnější suspenze v ústech a jejímu lepšímu promísení se slinami) nekypří se jen minimum pekařských výrobků (například sušenky s vysoký obsahem tuku) základní způsoby kypření jsou uvedeny na této a následující bláně; za speciálnější (novější) způsoby kypření lze pak považovat expanzní technologie (extruzi a pufování), jejichž princip je vysvětlen ve vlastní přednášce

Základní způsoby kypření těst chemické kypření (některé druhy jemného a trvanlivého pečiva): k vývoji kypřícího plynu dojde buď reakcí mezi dvěma sloučeninami (hydrogenuhličitan sodný a kyselina) nebo tepelným rozkladem jedné sloučeniny (hydrogenuhličitan amonný) mechanické kypření (některé druhy jemného a trvanlivého pečiva): při šlehání je do hmoty (těsta) vmísen vzduch + zároveň musí šlehaná hmota obsahovat významný podíl vajec (či samotných bílků, výjimečně žloutků), jejichž bílkoviny při šlehání denaturují a tím vytvářejí strukturu tento vzduch zachycující listové těsto: k nakypření výrobků dochází vodní párou, která od sebe vzdálí jednotlivé vrstvy základního těsta – při přípravě těsta se mezi dva pláty základního těsta (v podstatě jen voda a mouka) položí plát tažného margarínu (= margarín, který lze vyválet do tenké vrstvy) – poté se vrstva střídavě rozvaluje a překládá – výsledné těsto má pak několik desítek jednotlivých vrstev