1. Rozděl dané látky do dvou skupin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Elektrický proud v polovodičích
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
PN přechod v el. poli.
Princip polovodičové diody
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Tato prezentace byla vytvořena
Elektromagnetické vlnění
Je-li materiál polovodič, vede proud?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Polovodičová dioda a její zapojení
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Polovodičová dioda.
Této práci říkáme elektrická práce.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Fyzika Vodiče a nevodiče.
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
29.1 Elektrický proud Základní fyzikální veličina Značka I
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Polovodiče VY_30_INOVACE_ELE_734
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakým způsobem lze získávat elektrickou energii?
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
1. Najdi „černou ovci“ obdélník čtverec kosočtverec kružnice
Co mají společného zlomky
1. Co mají společného násobky těchto čísel?
1. Najdi násobky čísel 4 a Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 1. ???
1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
1. Urči co se pohybuje snáze?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7
1. Co je to astronomie? Jedna z nejstarších věd.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6
1. Svět kolem nás je tvořen tělesy a látkami
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
1. Co všechno umíš určit u trojúhelníku?
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Polovodiče Si Jaký chemický prvek má značku Si? Si Si klikni Je to čtyřmocný křemík. Je křemík za normálních okolností vodič, nebo izolant? Si Si Si izolant.
Elektrický proud v polovodičích
Transkript prezentace:

1. Rozděl dané látky do dvou skupin Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 1. Rozděl dané látky do dvou skupin Autor: Mgr. Zuzana Vimrová

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 2. Co o tématu znám Vodiče jsou látky, které vedou elektrický proud díky dostatečnému množství volných elektronů. Mezi vodiče patří např. měď, ocel, voda…. Nevodiče (izolanty) jsou látky, které elektrický proud nevedou. Nemají dostatečný počet volných elektronů, které by el. proud přenášely. Mezi izolanty patří např. dřevo, plast, pryž ….

3. Jaké si řekneme nové termíny Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 3. Jaké si řekneme nové termíny POLOVODIČE Polovodiče jsou látky, které při nízkých teplotách téměř nevedou elektrický proud. Polovodiče jsou látky, ve kterých dochází k vytváření volných elektronů a děr. Mezi polovodiče patří např. křemík, který má ve valenční vrstvě čtyři elektrony. Ty se vlivem tepelného kmitání můžou uvolnit z vazeb a pohybovat se.

4. Co si řekneme nového PŘÍMĚSI V POLOVODIČÍCH Polovodič typu N Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 4. Co si řekneme nového PŘÍMĚSI V POLOVODIČÍCH Polovodič typu N Přidáním pětimocného prvku (např. fosforu) do polovodiče, se zvýší vodivost, protože je v polovodiči mnohem více volných elektronů. Tento polovodič označujeme jako polovodič typu N a říkáme, že má elektronovou vodivost. Polovodič typu P Přidáním trojmocného prvku (např. hliníku) do polovodiče, se zvýší vodivost, protože se v polovodiči vytvoří mnohem více děr. Tento polovodič označujeme jako polovodič typu P a říkáme, že má děrovou vodivost.

5. Procvičení a příklady Definuj polovodiče. Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 5. Procvičení a příklady Definuj polovodiče. Čím získá polovodič lepší vodivost? Jaké druhy polovodičů znáš? Čím se od sebe dané druhy liší? Které látky jsou vhodné jako příměsi do polovodičů? Co je to děrová vodivost? Co je to elektronová vodivost?

6. Něco navíc Polovodičová dioda Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 6. Něco navíc Polovodičová dioda Polovodičová dioda je součástka, která k usměrňování elektrického proudu využívá PN přechod. PN přechod je plocha, kde se stýkají polovodič typu P s polovodičem typu N. Podle toho, jak jsou dané polovodiče připojené do obvodu, prochází nebo neprochází obvodem elektrický proud. Jestliže je na polovodič typu P připojen kladný pól zdroje, protéká přechodem proud a mluvíme o zapojení v propustném směru. Jestliže je na polovodič typu P připojen záporný pól zdroje, neprotéká přechodem proud a mluvíme o zapojení v závěrném směru. anoda katoda

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 7. CLIL Semiconductor A semiconductor is a material which has electrical conductivity between that of a conductor such as copper and an insulator such as glass. Semiconductors are the foundation of modern electronics, including radio, computers, and telephones.

8. Zpětná vazba - test Laboratorní práce Zadání: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 8. Zpětná vazba - test Laboratorní práce Zadání: Popiš princip fungování polovodičové diody a vytvoř elektrický obvod, který bude obsahovat polovodičovou diodu. Zakresli schéma tohoto sestaveného obvodu a popiš jednotlivé části. Pozn.: Elektrický obvod sestav ze stavebnice Boffin.

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 9. Použité zdroje http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=6&ver=14&app=powerpnt.exe