Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?"— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?

2 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 2. Co o tématu znám ENERGIE Každá věc, která vykonává nějakou práci, potřebuje energii. (Něco, co přemění v práci). Energie se může měnit v práci a zároveň se práce může měnit v energii. Zákon zachování energie: Energie nevzniká, nezaniká, pouze se přeměňuje na jiný druh energie.

3 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 3. Jaké si řekneme nové termíny TEPLO Teplo je fyzikální veličina. Značka: Q Základní jednotka: J (Joule) Teplo je energie, kterou si předávají dvě tělesa různé teploty. (Samovolně se vždy přenáší teplo z teplejšího tělesa na chladnější)

4 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 4. Co si řekneme nového Velikost tepla závisí na: Hmotnosti tělesa (m) Rozdílu teplot těles (t - t₁) Na materiálu tělesa (měrná tepelná kapacita) (c) Jestliže těleso teplo odevzdá: Sníží se jeho vnitřní energie Sníží se jeho teplota Jestliže těleso teplo přijme: Zvýší se jeho vnitřní energie Zvýší se jeho teplota Q = m. c. (t - t₁)

5 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 5. Procvičení a příklady 1.Jak značíme teplo? 2.Jaká je základní jednotka tepla? 3.Definuj teplo. 4.Na čem závisí teplo? 5.Které předměty teplo odevzdávají? 6.Které předměty teplo přijímají? 7.Co se stane s tělesem, když přijme teplo? 8.Co se stane s tělesem, když odevzdá teplo?

6 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 6. Něco navíc

7 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 7. CLIL HEAT Heat depends on: weight material temperature difference

8 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 8. Zpětná vazba - test 1.Jaké teplo přijme voda o hmotnosti 5 kg, když se zahřeje z 25 ˚C na bod varu. 2.Jaké teplo odevzdá horká voda hrnečku, jestliže se ochladí z 90 ˚C na 38 ˚C. Objem vody je 250 ml. 3.Jaké teplo přijme olej o hmotnosti 0,2 kg, když se zahřeje z 24 ˚C na 220 ˚C ?

9 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 9. Použité zdroje http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=6&ver=14&app=powerpnt.exe


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?"

Podobné prezentace


Reklamy Google