Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8"— Transkript prezentace:

1 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 1. Popiš děj na obrázku Autor: Mgr. Zuzana Vimrová

2 2. Co o tématu znám PEVNÉ LÁTKY Nemění snadno tvar Nemění objem
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 2. Co o tématu znám PEVNÉ LÁTKY Nemění snadno tvar Nemění objem Molekuly jsou v pevných vazbách Molekuly jsou blízko u sebe KAPALNÉ LÁTKY Mění snadno tvar Nemění objem Molekuly jsou blízko u sebe Molekuly nejsou v pevných vazbách

3 3. Jaké si řekneme nové termíny
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 3. Jaké si řekneme nové termíny TÁNÍ Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalnou látku. Tento děj probíhá při určité teplotě, kterou nazýváme teplota tání. Každá látka má jinou teplotu tání. látka Teplota tání ve ˚C Cukr 146 Voda Rtuť -38,8 Železo 1535

4 4. Co si řekneme nového TUHNUTÍ
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 4. Co si řekneme nového TUHNUTÍ Tuhnutí je děj, při kterém se kapalná látka mění v látku pevnou. Teplotě, při které tento děj probíhá říkáme teplota tuhnutí. U krystalických látek je teplota tání a teplota tuhnutí shodná. Při tuhnutí látka odevzdává teplo svému okolí. Tím klesá její teplota a zároveň vnitřní energie.

5 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 5. Procvičení a příklady Popiš pevnou látku a uveď příklady pevných látek. Popiš kapalinu a uveď příklady kapalin. Definuj tání. Definuj tuhnutí. Co je to teplota tání a teplota tuhnutí? Co se děje s vnitřní energií tělesa při tání? Co se děje s vnitřní energií tělesa při tuhnutí?

6 Měrné skupenské teplo tání
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 6. Něco navíc Měrné skupenské teplo tání Skupenské teplo tání je teplo, které musí přijmout pevná látka určité teploty, aby se změnila v kapalnou látku téže teploty. Značka: L Jednotka: J K porovnání kolik tepla musíme při teplotě tání dodat 1 kg látky k přeměně na kapalinu, zavádíme měrné skupenské teplo tání lt a jednotkou je J/kg.

7 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 7. CLIL Melting Melting, is a physical process that results in the phase transition of a substance from a solid to a liquid. The internal energy of a substance is increased, typically by the application of heat or pressure, resulting in a rise of its temperature to the melting point. Freezing Freezing or solidification is a phase transition in which a liquid turns into a solid when its temperature is lowered below its freezing point.

8 8. Zpětná vazba - test Laboratorní práce Zadání:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 8. Zpětná vazba - test Laboratorní práce Zadání: Vezmi kostku ledu a začni ji postupně zahřívat. Pomocí teploměru měř teplotu a zaznamenávej průběh teploty v závislosti na čase. Sestroj graf a výsledky shrň do závěru.

9 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 9. Použité zdroje


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8"

Podobné prezentace


Reklamy Google