Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. Co všechno umíš určit u trojúhelníku?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. Co všechno umíš určit u trojúhelníku?"— Transkript prezentace:

1 1. Co všechno umíš určit u trojúhelníku?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6 1. Co všechno umíš určit u trojúhelníku? C A B Autor: Mgr. Zuzana Vimrová

2 2. Co o tématu znám Trojúhelníky dělíme: Podle délek stran: Obecný
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 2. Co o tématu znám Trojúhelníky dělíme: Podle délek stran: Obecný Rovnostranný Rovnoramenný Podle úhlu: Ostroúhlý Tupoúhlý pravoúhlý

3 3. Jaké si řekneme nové termíny
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 3. Jaké si řekneme nové termíny VÝŠKA TROJÚHELNÍKU Výška trojúhelníku je kolmice, spuštěná z vrcholu trojúhelníku k protější straně. Výška je úsečka, jejímiž body jsou vrchol trojúhelníku a pata kolmice. Výška určuje vzdálenost vrcholu a protější strany.

4 Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 4. Co si řekneme nového C Výšky v trojúhelníku označujeme malým písmenem v s dolním indexem příslušné strany. Výška ke straně c a b vc Pata kolmice vb Výška ke straně a va Výška ke straně b A c B

5 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6 5. Procvičení a příklady Sestroj trojúhelník KLM, jestliže jeho strany jsou k = 6 cm, l = 4 cm a m = 5,5 cm. Dále v daném trojúhelníku sestroj všechny výšky. Jak budou vypadat výšky v pravoúhlém a tupoúhlém trojúhelníku?

6 6. Něco navíc ORTOCENTRUM
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 6. Něco navíc ORTOCENTRUM Výšky v trojúhelníku se protínají v jednom bodě. Tento bod označujeme O a nazýváme ho ortocentrum. V ostroúhlém trojúhelníku leží ortocentrum uvnitř trojúhelníku. V pravoúhlém trojúhelníku leží ortocentrum na vrcholu, při němž je pravý úhel. V tupoúhlém trojúhelníku leží ortocentrum mimo trojúhelník.

7 7. CLIL ALTITUDE OF A TRIANGLE
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6 7. CLIL ALTITUDE OF A TRIANGLE An altitude of a triangle is a straight line through a vertex and perpendicular to (forming a right angle with) the opposite side. This opposite side is called the base of the altitude, and the point where the altitude intersects the base (or its extension) is called the foot of the altitude.

8 Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 8. Zpětná vazba - test Urči kde leží ortocentrum v jednotlivých druzích trojúhelníků. Co ovlivňuje polohu ortocentra? Sestroj libovolný tupoúhlý, rovnoramenný trojúhelník a najdi ortocentrum. Sestroj libovolný pravoúhlý trojúhelník a sestroj příslušné výšky.

9 Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 9. Použité zdroje


Stáhnout ppt "1. Co všechno umíš určit u trojúhelníku?"

Podobné prezentace


Reklamy Google