Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?"— Transkript prezentace:

1 1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn? Autor: Mgr. Zuzana Vimrová

2 2. Co o tématu znám PEVNÉ LÁTKY Nemění snadno tvar Nemění objem
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 2. Co o tématu znám PEVNÉ LÁTKY Nemění snadno tvar Nemění objem Molekuly jsou v pevných vazbách Molekuly jsou blízko u sebe PLYNNÉ LÁTKY Mění snadno tvar Mění objem Molekuly jsou daleko od sebe Molekuly nejsou v pevných vazbách

3 3. Jaké si řekneme nové termíny
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 3. Jaké si řekneme nové termíny Sublimace Sublimace je děj, při kterém se pevná látka mění přímo v plynnou látku. Sublimace závisí především na teplotě. S rostoucí teplotou sublimují látky rychleji. Sublimace se využívá k čištění a izolaci krystalických látek.

4 4. Co si řekneme nového Desublimace
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 4. Co si řekneme nového Desublimace Desublimace je opačný děj k sublimaci. Desublimace je děj, při kterém se plyn mění přímo v pevnou látku.

5 5. Procvičení a příklady V encyklopedii nebo na internetu vyhledej:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 5. Procvičení a příklady V encyklopedii nebo na internetu vyhledej: Látky, které za normálního tlaku sublimují. Co je to suchý led a k čemu se používá. Proč prádlo uschne i v mrazu.

6 6. Něco navíc SKUPENSKÉ PŘEMĚNY PLYN vypařování kapalnění sublimace
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 6. Něco navíc SKUPENSKÉ PŘEMĚNY PLYN vypařování kapalnění sublimace desublimace KAPALINA tání tuhnutí PEVNÁ LÁTKA

7 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 7. CLIL Sublimation Sublimation is the transition of a substance directly from the solid phase to the gas phase without passing through an intermediate liquid phase. The reverse process of sublimation is desublimation.

8 8. Zpětná vazba - test Jaké skupenské přeměny znáš?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 8. Zpětná vazba - test Jaké skupenské přeměny znáš? Definuj jednotlivé přeměny a urči na čem závisí. Uveď příklady, kde se s jednotlivými skupenskými přeměnami setkáš.

9 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 9. Použité zdroje


Stáhnout ppt "1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?"

Podobné prezentace


Reklamy Google